Årets Ret 2015

22. sept. 2015:

Se vinderne af Årets Ret 2015 her

Se billeder fra konkurrence og gallamiddag her

13. sept. 2015:

Bocuse-vinder Rasmus Kofoed møder myrer, råmælk og et touch af Sydamerika

Danske Madanmeldere kårer søndag den 20. september de bedste retter ved Årets Ret 2015 på Hotel- og Restaurantskolen i Valby

Alle gode gange tre. Sådan kan Rasmus Kofoed fra Geranium sige, da han og Geranium er nomineret i alle tre kategorier ved Årets Ret 2015 på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. Men den tidligere guldvinder fra Bocuse d’Or er oppe mod et hårdt selskab af kolleger med retter på råmælk, fermenteret tomat og indflydelse fra det sydamerikanske køkken.

Den nyeste gourmetrestaurant i København – Taller med køkkenchef Karlos Ponte i spidsen – har vundet anerkendelse hos medlemmerne af Danske Madanmeldere for kombinationen af danske råvarer og venezuelansk køkken i en grad, så restauranten er nomineret i to af konkurrencens tre kategorier.

Nominerede og kategorier

Medlemmerne af Danske Madanmeldere nominerer i alt fem retter i de tre kategorier Hav og Land foruden Sødt & Ost, og den 20. september sætter dommerpanelet sig til bordet for at smage og vurdere alle retterne på Hotel- og Restaurantskolen inden gallamiddagen for kokke og indbudte gæster om aftenen.

De københavnske restauranter fra Søllerød Kro, til Amass og Noma dominerer kategorien Land, mens køkkenchef Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro i Vestjylland har sikret sig en nominering i Hav med sort hummer i godt selskab med tomat og basilikum. Også den tidligere Tree Top-køkkenchef Rasmus Munk arbejder med hummer i sin ret i denne kategori, mens køkkenchef Daniel Kruse fra Stammershalle Badehotel på Bornholm er nomineret med en is på råmælk med ærter, grønne jordbær og stikkelsbær i Sødt & Ost, som favner det søde køkken og osteretter.

– Ud af 100 retter har medlemmerne af Danske Madanmeldere nomineret 15, og de dokumenterer det høje niveau i dansk gastronomi anno 2015. Retterne spænder fra Nomas nu næsten klassiske tatar med myrer til Rasmus Kofoeds forfinede retter og et sydamerikansk take på danske råvarer, som vi ser det hos den nye knægt i klassen i skikkelse af restauranten Taller. Alle nominerede restauranter har et højt teknisk niveau i kombination med viljen og evnen til at søge nye grænser, og det er netop, hvad Danske Madanmeldere præmierer med Årets Ret, siger Morten Vilsbæk, formand for Danske Madanmeldere

Se alle nominerede i Årets Ret 2015 her

En Gericke til vinderne

Vinderen af hver kategori får en Gericke – et Royal Copenhagen-fad udsmykket af kunstneren Gudrun Hasle i samarbejde med Royal Copenhagen. Ud over de tre hovedpriser kårer dommerpanelet vinderne af en Gericke i kategorierne Bistro, Betjening, Udskænkning og Snack. Også her får vinderne ligeledeset unika-fad med Gudrun Hasles signatur.

Bag om Årets Ret

Det er Vivi Schou fra Restaurant Babette i Vordingborg, som står for gallamiddagen i samarbejde med René Thrane fra Hotel Saxkjøbing. Temaet for årets gallamiddag er råvarer fra Sydsjælland, Lolland og Falster.

Konkurrencen foregår i kantinen på Hotel- og Restaurantskolen søndag den 20. september fra klokken 11.15, og den er åben for publikum frem til klokken 15.45.

Dagen kulminerer i gallamiddag præsenteret af landets førende kokke samt efterfølgende champagnebar for 320 inviterede gæster.

Der er et begrænset antal billetter til salg for privatpersoner, som går efter først-til-mølle-princippet (mere info følger snarest)

Se aftenens program her