Æblesmør

Er du blevet træt af din sædvanlige jordbærmarmelade? Så prøv i stedet at lave dit eget æblesmør. Det smager skønt, og så kan det holde sig i evigheder – hvis du altså kan lade være med at spise det hele med det samme.

Ingredienser

  • 5 æbler skrællet og delt i kvarte
  • ½ dl æblecider eller æblejuice
  • ½spsk. Calvados
  • 1 kanel stang
  • ½ tsk. Stødt ingefær
  • ½ tsk. Stødt kanel
  • 1 hel nelikke
  • 1 dl sukker
  • 1 tsk. Citronsaft

Sådan gør du

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde og stil dem på komfuret ved medium varme.
  2. Lad det simre omkring en time. Rør jævnligt i massen, pas på den ikke brænder på.
  3. Sænk varmen evt. Æblerne skal være helt udkogte. Der må ikke være klumper i, ellers blend det.
  4. Kog massen videre ved svag varme. Det vil tage ca. 2-2½ time og simre.
  5. Husk at røre jævnligt. Tilsidst vil ”smørret” være blevet tykt og mørkt. Tag det af varmen og lad det stå at køle af.
  6. Hæld smørret på luft tætte glas og luk det.

Æblesmørret er holdbart 1 måneds tid i køleskab og mindst 6 måneder i fryseren.

Tip

Hvis du kommer Atamon i kan det holde sig uendeligt.

Æblesmør kan bruges som al anden marmelade eller syltetøj, på et stykke groft brød eller ristet eller ristet rugbrød.