Er du blevet træt af din sædvanlige jordbærmarmelade? Så prøv i stedet at lave dit eget æblesmør.
Det smager skønt, og så kan det holde sig i evigheder – hvis du altså kan lade være med at spise det hele med det samme.
Ingredienser
- 5 æbler skrællet og delt i kvarte
- ½ dl æblecider eller æblejuice
- ½spsk. Calvados
- 1 kanel stang
- ½ tsk. Stødt ingefær
- ½ tsk. Stødt kanel
- 1 hel nelikke
- 1 dl sukker
- 1 tsk. Citronsaft
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne i en gryde og stil dem på komfuret ved medium varme.
- Lad det simre omkring en time. Rør jævnligt i massen, pas på den ikke brænder på.
- Sænk varmen evt. Æblerne skal være helt udkogte. Der må ikke være klumper i, ellers blend det.
- Kog massen videre ved svag varme. Det vil tage ca. 2-2½ time og simre.
- Husk at røre jævnligt. Tilsidst vil ”smørret” være blevet tykt og mørkt. Tag det af varmen og lad det stå at køle af.
- Hæld smørret på luft tætte glas og luk det.
Æblesmørret er holdbart 1 måneds tid i køleskab og mindst 6 måneder i fryseren.
Tip
Hvis du kommer Atamon i kan det holde sig uendeligt.
Æblesmør kan bruges som al anden marmelade eller syltetøj, på et stykke groft brød eller ristet eller ristet rugbrød.