At gøre noget godt for andre

Fredag den 18. september stod i velgørenhedens tegn for kokkeelever på Hotel- og Restaurantskolen. Her fik én af kokkeklasserne på science-profilen nemlig for en uge siden en helt særlig opgave:

“I skal afvikle en spiseoplevelse, hvor det handler om at gøre noget godt for nogle andre. Om det er selve spiseoplevelsen, der er noget godt for nogle andre eller om i vælger at samle penge ind til et godt formål ved at lave en fundraiser-middag er helt op til jer. Slip fantasien løs…”, lød oplægget fra underviserne Christian Fentz og Mikkel Jakobsen.

Samlet set skulle eleverne både konceptudvikle, planlægge promovering og søge sponsorater til deres event. Dén udfordring greb eleverne, og mange gavmilde invitationer er siden sendt ud i København og omegn.

“Det er en hård branche. Men det er også det, der hjælper mig.”

Én af spiseoplevelserne foregik også på Hotel- og skolen, hvor dagens gæster blev inviteret helt ned i selve “maskinrummet”. Et køkken blev dækket op med hvide duge, servietter og høje glas på to lange borde lige ved siden af selve kogepartierne.

Tre af dagens værter, kokkeeleverne Peder, Emil og Katharina, strøg rundt mellem komfurer og køkkenmaskiner i baggrunden for at tilberede og anrette en fire-retters menu til den lille håndfuld særligt udvalgte gæster.

anretning

Kokkeeleverne havde valgt at invitere unge tidligere misbrugere. Ikke alene for at give dem en dejlig spiseoplevelse, men også for at “promovere kokkeuddannelsen lidt”, lød indrømmelsen under velkomsten. Her fortalte Kim på 34 år om sin vej ind i faget og, ikke mindst, om sin vej ud af en alt for kaotisk ungdom:

“Jeg var selv lidt af en festoriginal. Det var bare tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag… og tit helt overbevist om, at politiet var efter mig. Derfor tænkte jeg også: Hvem fanden vil ha’ fat i sådan én som mig? Hvem gider ansætte mig?”

Sådan lød det ærligt og åbent fra Kim, inden han forklarede, hvorfor han så gerne ville dele sin historie:

“… jeg har altid godt kunne li’ at lave mad. Takket være opfordringer fra familie og venner kom jeg i gang og i lære som kok. Jeg fik organiseret mig selv og mine tanker. Jeg havde en god mester. Streng, men god. Når jeg kom for sent, fik jeg bare lorteopgaverne. Når jeg til gengæld mødte til tiden, fik jeg lov at ta’ de sjove opgaver i køkkenet. Her fandt jeg disciplin. Og et fantastisk kammeratskab, lidt som soldaterkammerater.”

tilberedning og præsentation
Kim fortæller om sin vej ind i kokkebranchen, mens Katharina tilbereder forretten

 

Bagefter fik gæsterne mulighed for at spørge løs. Kim tog plads ved middagsbordet og sludrede med de unge gæster. Med opdækning midt i køkkenet var der samtidig mulighed for at rejse sig og gå op for at følge med i de arbejdende kokkeelevers møje med menuen og også her få stillet sin spørgelyst til uddannelsen og håndværket.

Og menuen? Den så sådan bl.a. her ud – og mange ar råvarerne havde eleverne skaffet som sponsorat for gavmilde Valby Ostelager, Valbyslagteren, Valby Fisk og Fazer Food Service:

Menu   ret2

ret3   dessert

Godgørende gourmet-hotdogs

Samtidig var andre grupper fra samme kokkeklasse i fuld sving med flere velgørende spiseoplevelser rundt omkring i Københavnsområdet.

På Højbro Plads blev der solgt gourmet-hotdogs fra en Food Truck, hvor alt overskuddet efterfølgende går til Familier med kræftramte børn.

Vognen blev stillet til rådighed af René Dif, som selv er én af kokkeeleverne bag dette koncept i velgørenhedsprojektet, sammen med Kathrine, Tobias og Jesper.

De har bl.a. også fået sponsorat af Miss Bagel og WP Kød til pop up-frokosten for at kunne give mest muligt videre til velgørenhed.

Venligboerne fortjener at blive forkælet

En anden gruppe greb opgaven anderledes an. De ville gerne give en uventet belønning til nogle af de mange folk, der i dén grad gør noget for andre i et opfang, som én spiseoplevelse ganske vist aldrig ville kunne hamle op med, som de siger:

“Der er folk derude, der forsøger at gøre verden til et bedre sted, og vi i gruppen syntes, at om nogen, så fortjener de et klap på skulderen og en ordentlig omgang god karma sendt i deres retning. I den forbindelse har vi sat os i kontakt med organisationen Venligboerne.”

café venligbo

“Det er egentligt ikke en organisation, så meget som et koncept. En masse danskere, der går sammen og gør noget godt for flygtninge. De er egentligt spredt ud over hele landet, men de har en non-profit café i Enghaveparken, som vi har fået lov til at overtage d. 18 september. Idéen er, at vi inviterer alle de frivillige ned til en masse forskellig gratis mad, lavet af os, men sponsoreret af det nærliggende lokalsamfund.”

IMG_0643   IMG_0645

Her har eleverne Stefan, Mette, Asif og Jonathan også tænkt sundheds- og ernæringsmæssige aspekter ind i projektet. Desuden har de bevidst forsøgt at ramme en multietnisk menu med halal-retter, da de ved, at en stor del af gæsterne vil være muslimer.

Spiseoplevelser for børn og unge

En anden gruppe drog helt til Humlebæk for at give 50 børn på en folkeskole en rigtig god spiseoplevelse med danske fisk tidligt i deres liv:

humlebaek fiskedag

“Vi vil gerne vise børnene, hvilke råvarer der findes i deres lokalområde, og vise dem, at hjemmelavet mad af friske råvarer smager dejligt og kan være nemt og sjovt at lave,”

fortæller kokkeeleverne om deres koncept. De startede med at besøge Årstiderne i Humlebæk og tog udgangspunkt i børnemad med økologiske og bæredygtige råvarer, sponsoreret af Årstiderne. Fra Sletten Fiskehus fik de både rødspætter og sild at arbejde med i køkkenet.

Børnene kom også selv i køkkenet for at lære at lave mayonnaise, remoulade og hollandaise helt fra bunden og sammenligne med købte produkter. De fik således også to timers madundervisning ud af arrangementet, foruden en dejlig frokost.

I værestedet Hellebro i Sydhavnen var en gruppe kokkeelever desuden afsted for at lave en lækker spiseoplevelse for helt unge hjemløse, og på Rigshospitalet blev der skruet op for asiatisk stemning, spise og sunde grøntsager fra Østen, da en klasse valgte at gøre en ekstra indsats for kræftramte børn i Ronald McDonald Huset.

Tak for mad til ‘gas1532sci’!

Der er godt håndværk, gode oplevelser og masser af medmenneskelighed i vente for os fra fremtidens madhåndværkere.