En have af muligheder

Skolens økologiske bylandbrug er i år blevet udvidet med en krydderurtehave fyldt med både kendte og ukendte smagsgivere. Allerede nu er der masser af både inspiration og grønt at hente.

Det summer af liv i området omkring det økologiske bylandbrug, og det er ikke bare på grund af bierne, som for alvor er kommet i sommerstemning. Lasse Jürs er ved at vise en kokkeklasse rundt i den nyanlagte krydderurtehave, som allerede bugner af grønt.

– Vi håber at krydderurtehaven – eller sansehaven – kan være med til at inspirere eleverne. Her er både en bred vifte af gængse krydderurter, men vi har også ’spiced’ det lidt op med nogle urter, man ikke forventer at finde, fortæller Lasse Jürs, som passer både bylandbrug og krydderurtehaven til daglig.

Blandt de mere specielle indslag er krydderurter som appelsin- og ananassalvie og spiselige blomster som rævehale og champagne fuchsia. Sidstnævnte finder man også i køkkenet hos for eksempel Noma. Mange af urterne er allerede klar til brug, så eleverne kan bare komme forbi og plukke det, de skal bruge.

Spiselig blomst champagne fuchsia økologisk bylandbrug krydderurtehave
Champagne fuchsiaens blomster er spiselige og pynter i fx en salat.

En ekstra dimension

Der er også nyskabelser at finde i det økologiske bylandbrug. Særligt på bærfronten, hvor eleverne i år kan høste både solbær, ribs, havtorn, brombær, hindbær og flere forskellige sorter af jordbær. Der er plantet æble- og pæretræer, og en kornmark med hvede, vinterrug, perlebyg, havre og sukkermajs.

– Vi bruger meget tid på at skabe en dialog med eleverne om landbrug. De skal have en forståelse for de udfordringer, der ligger i at arbejde med økologi, både som producent, som fagperson og som forbruger, siger Lasse Jürs.

Bylandbruget bliver flittigt brugt af skolens klasser, og mange af eleverne har selv været med til at plante afgrøderne. Det giver en ekstra dimension til undervisningen, at eleverne kan følge råvarerne hele vejen fra jord til bord. Også når høsten af en bestemt afgrøde ind i mellem slår fejl:

– Vi vil gerne vise, at ting også kan gå galt. Som økologisk producent er man underlagt naturen. Vi har ikke de samme hjælpemidler, som konventionelle landbrug har, fortæller Lasse Jürs.

Råvarer kan sagtens dyrkes i storbyen

Lasse og hans kolleger har arbejdet hårdt på at få de nødvendige tilladelser til den økologiske krydderurtehave. Og det er sin sag, når det handler om et område, som ligger mellem en af de mest forurenede togbanestrækninger i København og Vigerslev Allé, som også er stærkt trafikeret. Al jorden er blevet gravet væk og erstattet med økologisk jord, og der er lavet membraner, som forhindrer kontaminering af jorden nedefra. Resultatet er afgrøder, som er 100 procent økologiske og i nogle tilfælde renere end dem, man finder i supermarkedet.

– Vi fik testet vores bladselleri mod en indkøbt økologisk bladselleri, og kunne konstatere at selvom vores bladselleri indeholdt en smule af tungmetallet cadmium, så var det langt under EU’s grænseværdi og betydeligt mindre end den indkøbte bladselleri. Det giver jo nogle helt nye indgangsvinkler og muligheder for råvareproduktion i storbyen, lyder det fra Lasse Jürs.

Økologisk bylandbrug elever Hotel- og Restaurantskolen
Det økologiske bylandbrug fungerer som et grønt læringsrum for skolens elever og der er næsten dagligt klasser på besøg.

Bonusinfo:

Lasse eksperimenterer i øjeblikket med at bruge kaffegrumset fra skolens svampefarm som kvælstofkilde i bylandbruget. Kaffegrumset, der er et affaldsprodukt fra skolens kantine, bliver altså genbrugt flere gange: først som næring til østerhattene, og dernæst som gødning for afgrøderne i bylandbruget.