Én måned på kokkeuddannelsen: I køkkenet med stjernerne

Søndag den 30. august gik fire danske Michelin-kokke sammen for en helt særlig sag: At kreere og servere en drøm af en gourmet-middag for 160 mennesker til fordel for kræftramte børn og deres familier. En flok modige kokke- og tjenerelever var med til at løfte opgaven i køkkenerne på Hotel- og Restaurantskolen. 

“Man vokser med opgaven. Pejlemærker som de her oplevelser er vigtige at have til at huske tilbage på under uddannelsen. “

(Anton, grundforløbselev)

Anton og Mette er begge helt nye elever på grundforløbet på kokkeuddannelsen. De har kun været i gang på skolen i en måned, men kan allerede nu fortælle om, hvordan det er at arbejde side om side med nogle af landets gastronomiske fyrtårne. De to elever – og deres klassekammerater – kom under kommando hos ingen ringere end Jeppe Foldager (Alberto K), Claus Henriksen (Dragsholm Slot), Francis Cardenau (MASH, Le Sommelier og Umami) samt Brian Mark Hansen (Søllerød Kro) meldte sig til at rejse en overdådig gourmet-middag for Børnecancerfonden til Team Rynkebys årlige velgørenhedsevent.

michelin rynkeby kok koekken vertikal rynkeby kok koekken gourmet anretning

Anton: ”Jeg var på holdet, der stod for første forret sammen med Jeppe Foldager. De første dage gik mest med instrukser og prep. Men søndag kom han ind på skolen… og så var vi med til at bygge retten op sammen med ham. Vi fik lov til at være med i hele processen. Som da han for eksempel syntes, der manglede et element i retten og videreudviklede på den, mens han også forklarede og stillede spørgsmål undervejs. Bagefter fik vi lov til at være med til at anrette – med meget frie tøjler.”

”Det rystede os sammen. Fordi ansvaret var så stort og vi fik lov at arbejde med så ekstravagante retter.”

(Mette, grundforløbselev)

Mette: ”Vi fik et ret stort ansvar. Mere end jeg havde regnet med. Der var fokus på ejerskabet af de her retter, vi havde fået tildelt. Vi skulle også gerne have et rigtig godt samarbejde med tjenerne, så de ikke skulle løbe for langt og det kunne hænge sammen. Det var bare op på armen med retten, frem, hen til tjeneren, afsted! No mercy. Det var fedt at prøve.”

Mette: “Det var også spændende at se, hvordan kokkene arbejdede forskelligt med retterne – og med os elever, selvfølgelig. Bare det at åbne østers var jo en oplevelse for mig. Jeg havde aldrig åbnet sådan én før, og pludselig stod jeg dér og smagte friske østers, jeg selv lukkede op. Jeg anede for eksempel ikke, at østers er en kæmpe proteinkilde, men det kunne vi så se pga. konsistensen på østerscremen. Der lærte man alligevel noget i mens – selvom det bare var en blenderopgave.

Vi lærte også en masse om spiselige blomster, for der var blomster i alle retterne. Og Francis Cardeneau begyndte at fortælle en hel masse om olivenflagerne i Brian Marks Hansens dessert, for at få os til at se, at oliven ikke kun hører til i det salte køkken, men kan en masse andet. Der gik fuldstændig nørderi i den. Det var fedt at høre om.”

Alle indtægter fra middagen skal gå ubeskåret til Børnecancerfondens arbejde med kræftramte børn og deres familier.
Aftenens andre sponsorer udover Team Rynkeby og Hotel- og Restaurantskolen var Comwell Hotels og Kjær Sommerfeldt Vine.