Fra affald til fødevare

Hotel- og Restaurantskolen arbejder kontinuerligt med bæredygtighed. Seneste skud på stammen er østershatte  dyrket i kaffegrums.

Siden februar har Hotel- og Restaurantskolen dyrket østershatte i to containere på skolens område. Svampene er sået i kaffegrums fra skolens kantine. Affald for mennesker, men rent guf for østershattene.

– Det er et perfekt eksempel på ”upcycling”, hvor man tager noget, som ellers ville være blevet smidt ud, og tilfører det ny værdi, siger Mette Toftegaard Rasmussen, som er tovholder på projektet og skolens SØB-konsulent (sundhed, økologi og bæredygtighed).

Svampeprojektet er blevet til som et led i skolens overordnede strategi om mere sundhed, økologi og bæredygtighed, og er finansieret af midler fra Miljøstyrelsens pulje til ”Grønne ildsjæle”. Pengene er blandt andet blevet brugt til at indkøbe de to containere, som nu danner rammen om kultiveringen, men skal derudover bruges til at udvikle gode formidlingsmetoder og materialer målrettet både skolens elever – som spænder helt fra 10 klasser til EUD og HTX, lokale aktører samt branchen.

– Der er en verden af muligheder i forhold til at tænke det ind i undervisningen. Det illustrerer på bedste vis, hvordan man skal tænke i ressourcer i stedet for bare at smide ud, og samtidig er det dejligt konkret, siger Mette Toftegaard Rasmussen.

Det tager cirka seks uger fra svampene er sået til de er klar til at spise, og der kan høstes 3-4 gange. Skolens elever og medarbejdere har allerede smagt på årets første høst, og kursisterne på Food Coordinator-uddannelsen har desuden eksperimenteret med forskellige lækre retter med østershattene.

Østershattene er blevet forvandlet til lækre frokostretter af skolens Food Coordinator-elever.

Sådan gør vi:

  1. Kaffegrums hentes fra kantinen
  2. I container nr. 1 blandes kaffegrums med mycelium (svampe ”frø”), kalk og kaffeskaller
  3. Blandingen hældes i aflange poser med små huller og hænges på kroge i vækstrummet (container nr. 1) i ca. 3 uger.
  4. I løbet af de 3 uger spreder mycelium sig i poserne og de går fra at være ”kaffe-farvede” til næsten hvide.
  5. Poserne flyttes over i container nr. 2 ( frugtsætningsrummet). Her skal de være i ca. 1 uge, hvor svampene begynder at vokse ud af hullerne på poserne. Størrelsen forøges med 100% per dag.
  6. Svampene er klar til at blive plukket og knækkes af poserne.
  7. Så er der lækre østershatte lige til at smide på panden!
IMG_0272
Svampene er klar til at blive høstet og brugt i både undervisningen og i skolens kantiner.