Kokkeelever imponerer i Paris

Deltagerne ved sidste uges OECD’s ministermøde i Paris fik en helt særlig kulinarisk oplevelse onsdag aften. Middagen tog nemlig udgangspunkt i det nordiske køkken – og så var den lavet af kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen.

Danmark var vært ved dette års OECD-ministermøde, og formandskabet havde valgt at benytte lejligheden til at præsentere nogle af de områder, hvor Danmark gør det særligt godt. Det gælder blandt andet inden for gastronomien, hvor Danmark længe har været på verdenskortet med det nye nordiske køkken. OEDC ambassadør Klavs A. Holm havde derfor inviteret en klasse kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen til Paris for at lave mad til de 160 prominente gæster, som deltog i middagen i OECD’s hovedkvarter onsdag aften. Det var første gang elever skulle stå for maden til middagen, som normalt bliver afviklet ude i byen.

– Vi er glade og stolte over, at eleverne fra Hotel- og Restaurantskolen sagde ja til at lave maden til middagen ved dette års OECD-ministermøde. Serveringen af den spændende menu, som kokkeeleverne havde sammensat, var en fantastisk mulighed for at præsentere det nordiske køkken fra sin bedste og mest spændende side – en rigtig god branding af Danmark og madlavning efter det nordiske manifest, siger den danske OECD ambassadør Klavs A. Holm.

Kun nordiske råvarer

Menuen, som blandt andet bød på danske blæksprutter, lammeryg og tørret rensdyrkød, var udviklet af eleverne selv, og bygget på manifestet for det nye nordiske køkken. Det betød blandt andet, at der kun måtte bruges nordiske råvarer, og ingredienser som fx citron og peber var derfor udelukket.

– Vi har arbejdet med de allerbedste råvarer, som har masser af naturlig smag. Og man kan fint erstatte peber med lokale råvarer som enebær eller peberrod, fortæller kokkeelev Sara Broberg. Hun er glad for at have fået chancen i Paris:

– Det er et stort skulderklap at vi er blevet udvalgt til at stå for maden, og det har givet os mulighed for at vise, at vi som elever sagtens kan lave noget af høj international standard.

Eleverne er gået til opgaven med krum hals, fortæller faglærer René Wagner, som sammen med kollegaen Michael Løve Blisby har været tovholdere på projektet:

– Det har været en sjov og anderledes opgave, som eleverne har løftet på bedste vis. De har arbejdet hårdt, været fokuserede hele vejen igennem, og er kommet flot i mål.

Fornemme klapsalver

At dømme efter det bifald, eleverne modtog, da de kom ind i restauranten, var middagen en bragende succes. Noget, udenrigsminister Anders Samuelsen da heller ikke undlod at nævne i sin takketale til eleverne:

– Det (maden, red.) har været en stor oplevelse for os alle, som I nok kan fornemme. Og der er ikke én gæst i dette rum, som ikke misunder jer det bifald, I fik da I kom ind, lød det fra udenrigsministeren.

Også for kokkeelev Martin Gundersen har turen til Paris været en stor oplevelse:

– Jeg føler mig meget privilegeret over at have været med. Det har været super spændende og fantastisk at se det færdige resultat af alt vores arbejde, siger han. Martin Gundersen lægger dog ikke skjul på, at der også har været lidt nerver på undervejs:

– Det har været interessant at se, hvordan andre arbejder under pres. Vi er i et fremmed land og i et køkken, vi ikke kender, så man er lidt spændt på, hvordan det hele kommer til at gå.

Kobbergryder og madkemi                                                                  

Eleverne fik også tid til en rundvisning på den franske kokkeskole Ferrandi og et besøg hos kemikeren Hervé This, som er ekspert i molekylær gastronomi. Og mens Ferrandi imponerede med flotte lokaler, lækkert køkkenudstyr og masser af klassisk fransk madhåndværk, var der lidt mere skepsis omkring Hervé This’ vision om at ”bygge” alle fremtidens madvarer af forskellige kemiske komponenter.

– Det er sjovt at møde en, som er så passioneret, og som har inspireret en masse mennesker til at gøre tingene anderledes. Man kan bruge mange af hans elementer, men jeg tror der ligger for meget kultur og passion i arbejdet med og tilberedningen af råvarer til, at det kan erstattes af kunstigt frembragte fødevarer, siger Sara Broberg.

Se flere billeder fra turen på vores Facebook-side

Menuen fra Paris:


Gravad økologisk dansk ørred
Serveret med dansk blæksprutte, rygeost, urter og tang


Økologisk dansk lammeryg
Serveret med asparges, ærter, ramsløg og glace


Skum på gede-/komælksost
Serveret med brød stegt i rensdyrfedt, tørret rensdyrkød og dansk blomsterhonning


Kærnemælks iscreme
Serveret med arktiske bær, hyldeblomst og crumble af brunsviger