Øl kan meget mere end vin

En øl er ikke bare en øl. En øl er et hav af indtryk, der påvirker alle sanser. Det mener Morten Vinther, der har taget en kellneruddannelse.

Kellner. Smag på ordet. Det smager lidt af kælder. Af humle. Af Tyskland.

Kellner er det tyske ord for tjener. I Danmark er kellner for øllet, hvad en sommelier er for vinen. En uddannet øltjener, som sikkert fører gæsten frem til de øl, som passer lige præcis til valg af mad og smagspræferencer.

Der er ikke mange, der ved, hvad kellner betyder, så den nemme løsning vil være at kalde det for en ølsommelier.

– Men en sommelier har bare ikke noget med øl at gøre, og øl kan meget mere end vin. En øl er ikke bare en øl. En øl er et hav af indtryk, der påvirker alle sanser, lyder det passioneret fra Morten Vinther.

Kellneruddannelse gav dyb viden

Til daglig arbejder han som Channel Development Manager i Carlsberg Danmark med at skabe stærke relationer mellem bryggeriet og hotel- og restaurantbranchen. Men sidste år tog han kellner-uddannelsen på Hotel- og Restaurantskolen.

Morten Vinther
Morten Vinther

Endnu er der kun få af hans slags i Danmark, og det er en skam:

– Jeg havde en basisviden om øl inden. Men efter uddannelsen har jeg fået en mere stærk og bred ølfaglighed. Jeg lærte om øllets historie, øltyper, hvad øl kan, hvad øl gør, og hvorfor øl i bund og grund er super fedt at arbejde med. Så nu kan jeg gå direkte ud i en salgs- eller forbrugssituation  og vejlede og dermed være med til at sikre den rette adfærd, for eksempel over for en kunde, over for Hr. og Fru Danmark, en garvet brygger eller ølnørd, hvor jeg uanset niveau møder dem i øjenhøjde, siger Morten Vinther.

Hvad har du lært på uddannelsen?
– Jeg har blandt andet lært at dufte, smage og bruge mine sanser. Jeg har lært at sætte ord på min oplevelse mere objektivt og afkode en øl. Jeg har lært at bruge smagsskemaer og laver karakteristik ud fra duft og smag – det taler også ind i det sprog, man bruger inden for gastronomi. Og jeg har lært at lave professionel mad- og ølsammensætning.

Hvorfor er det vigtigt med en kellner-udannelse?
“Fordi øl er så meget mere end bare en øl. For et par weekender siden var jeg til kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem, hvor jeg serverede øl til både fagfolk fra restaurationsbranchen og private gæster. Der var mange, som bare bad om fadøl, men jeg kunne fortælle mine gæster, om de forskellige øltyper vi havde på fad, hvad de smagte af, hvad de passede til etc. Så det er vigtigt, at vi udbreder budskabet om, at en fadøl ikke bare er en fadøl, men meget meget mere end det.

Forbrugere vil betale for kvalitet

Hvad mener du med, at øl kan mere end vin?
“Øl kan meget mere end vin, fordi der er så mange ingredienssammensætninger. Du har som udgangspunkt malt, gær, humle, vand i alle afskygninger – og dertil kan du tilsætte et hav at sukre, frugter og mikroorganismer. Det gør, at øl kan være lys, mørk, sød, surt, bittert, smage af frugt, være tørt, humlet, stærkt, let, røget, vinøst osv.”

Hvilke fordele kunne en restauratør eller hotelejer have ved at have en kellner?
”Det vil give specifik viden om øl til virksomheden, om bl.a. mikro- og makrotrends indenfor øl. Forbrugerne er villig til at give mere for en oplevelse, hvis de mærker, at de få mere service og kvalitet, fordi deres besøg bliver ophøjet gennem kellnerens viden om øl. Det giver gode ratings, og folk kommer igen og spreder budskabet og anbefaler stedet til deres venner og bekendte. En kellner vil helt klart kunne få gæster til at drikke mere øl, noget andet øl, end de plejer eller drikke noget øl, gæsten faktisk ikke troede var øl.

Er du blevet tørstig efter mere? Så find ud af om kellneruddannelsen kunne være noget for dig.

Efteruddannelsen består af 12 undervisningsdage fordelt på otte måneder. Næste hold starter 19. august.