Opskrift: En lækker og mættende gryderet

Få en opskrift fra vores seneste science-kogebog

Der er lagt i ovnen til vild leg med naturen i vores seneste kogebog: Science 2.16 – jord, luft ild og vand, der er kreeret af kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolens science-profil. Vi har ladet elementerne rase i køkkenet og været vidt omkring: Fra jordens indre til det antikke Grækenland, gennem folklorens heksemoser og en tur til Himmelbjerget. Det er der kommet en masse  spændende retter ud af. Bogen kan du købe i Hotel-og Restaurantskolens webshop.

Her får du dog en smagsprøve på bogen og opskriften på en gryderet, som med garanti vil lune på de mørke vinteraftener:

Gryderet_science_kok_ret_kogebog_i_gryden.jpg

The Red Keep

Gryderet

  • 800 g okseklump
  • 300 g gulerødder
  • 1 gul squash
  • 5-6 laurbærblade
  • 2 løg
  • 1 porre
  • 1 hvidløg
  • ½ bdt. timian
  • 70 g tomatkoncentrat
  • 1 l kalvefond
  • 0,75 cl brown ale
  • 100 g perleløg
  • 0,5 l eddike
  • 0,5 l sukker

Sådan gør du:

  1. Skær kødet i moderate tern og brun det af på pande
  2. Skær grøntsagerne i passende stykker
  3. Læg alt i en braiseringsgryde og tilsæt kalvefond og øl
  4. Stil i ovnen på 180 grader i 3 timer og tjek ind imellem
  5. Pil laurbærblade op af gryden og smag til med salt og peber
  6. Syltede perleløg: Hæld sukker og eddike i en anden gryde og bring i kog. Pil perleløgene og hæld syltelage over. Lad lagen stå natten over.

 

Og skulle du få lyst til at servere brød til din gryderet, så har kokkeeleverne også lavet en opskrift på et brød, som passer til …

Speltbrød

  • 450 ml koldt vand
  • 18 g gær
  • 1 flaske porter
  • 100 g akaciehonning
  • 650 g hvedemel
  • 500 g speltmel
  • 36 g salt

Sådan gør du:

  1. Pisk vand, gær, porter og honning sammen
  2. Tilsæt melet derefter og rør al gluten helt ud (så man kan se glutentrådene)
  3. Til sidst tilsættes saltet og dejen køres sammen
  4. Lad derefter dejen stå på køl natten over til koldhævning
  5. Tag den ud næste dag og stil den lunt en times tid, inden du bager brødet i ca. 25-30 minutter ved 210 grader.

 

Velbekomme!