Skolepraktikelever laver de vildeste flæskestegssandwiches

Hver dag serverer skolepraktikelever fra Hotel- og Restaurantskolen mad for Incos sultne kunder. Den tætte kontakt med kunderne får eleverne til at vokse fagligt og giver et kærkomment afbræk fra hverdagen på skolen.

Der er travlhed i det lille køkken i Incos café i Kødbyen. Frokostserveringen skal til at starte og der er allerede mange kunder i butikken. Bag disken står fire af Hotel- og Restaurantskolens skolepraktikelever, som under kyndig vejledning af instruktører Peter Møinichen og Johnni Andersen står for den daglige drift af caféen. Ud over frokost serverer eleverne også morgenmad, og står for alt fra indkøb og produktion til servering og opvask.

– Det er et mindre læringsrum end på skolen, og der sker noget oppe i hovederne på dem, når de kommer ind i Inco. De opfatter det som en rigtig forretning, siger Christina Thomsen, som har det daglige ansvar for skolepraktikeleverne.

Eleverne roterer løbende, så flest muligt får prøvet at stå i caféen, men tjansen i Inco er ikke noget, man kommer sovende til. Kun elever, som er mødestabile og engagerede, bliver valgt, for det er vigtigt at de er smilende og imødekommende, når de møder kunderne. Håbet er, at restauratørerne får lyst til også at putte en skolepraktikelev i kurven, når de alligevel køber ind i Inco.

skolepraktikelever Inco café
Peter Møinichen giver instrukser om, hvordan dagens varme ret skal anrettes.

Åbent køkken giver god kundekontakt

Sebastian Bagge Chang har været i Inco caféen i tre uger. Han kan godt lide at komme lidt væk fra miljøet på skolen.

– Det er fedt at være herinde. Vi handler selv råvarer hver morgen, så man kan være mere kreativ i sin madlavning, fortæller han.

Køkkenet i caféen er åbent, så kunderne kan følge med i arbejdet, men det generer ikke Sebastian Bagge Chang:

– Jeg kan godt lide den kontakt, man har med kunderne i et åbent køkken. De kan se, at vi rent faktisk laver maden fra bunden og ikke bare varmer noget op.

Noget tyder på, at kunderne også kan lide det. Der er ofte udsolgt til frokost, og mange af kunderne er hyppige gengangere. Og mens man alligevel venter på sin bestilling, kan man jo bruge tiden på at rose eleverne, som denne begejstrede gæst:

– Den der sandwich med flæskesteg, I lavede i går – det var det vildeste!

skolepraktikelever Inco café
Eleverne serverer omkring 100 kuverter til frokost, så der skal arbejdes hurtigt i det lille køkken.