Hotel- og Restaurantskolens opskrift på kombucha,

Kombucha

Den fermenterede te

Kombucha

2,5 liter
7-12 dage
2,5 liter
7-12 dage

Det skal du bruge

Redskaber

  • En 5 l. kondibøtte
  • Plastikhandsker
  • Et klæde eller film
  • Et dl. mål
  • En gryde
  • En stavblender
  • Tre patentflasker

Ingredienser

Første fermentering

  • 2 liter vand
  • 15 g sort the
  • 150 g sukker
  • 2 dl. Kombuchabryg fra tidligere eller saften fra 1 citron
  • 1 SCOBY

Efter 7-10 dage: Anden fermentering

  • 150 g frugt/bær
  • Ca. 50 g sukker alt efter hvor sur/sød din pure skal være
  • Evt. lidt vand til at lave en lidt mere lind puré

 

Sådan gør du

Kog halvdelen af vandet og tilsæt the, lad trække i 15 min. Sigt vandet op i en 5 liter kondibøtte og tilsæt sukker under omrøring, indtil det er opløst.

Tilsæt den anden halvdel af vandet og lad den sukkerholdige the køle af, indtil temperaturen sænkes til ca. 25-30oC. Tilsæt kombuchabryg eller citronsaft (dette kaldes backslopping) og placer forsigtigt SCOBY’en deri med plastikhandsker.

Tildæk med klæde eller film med huller så kombuchaen får ilt, men ikke bananfluer. Lad kombuchaen stå i 7-10 dage (smag undervejs, så den perfekte balance mellem surt og sødt opnås). Med handsker fjernes SCOBY’en fra beholderen og kommes i en fælles beholder sammen med 4 dl af den færdige kombucha. Dette gemmes til næste bryg.

Kombuchaen skal nu tilføjes en smagsgiver, der også kan fungere som næring for yderlig fermentering og dermed alkohol og kuldioxid produktion. Smagsgiver i dette tilfælde bestemmer I selv, udgangspunktet er dog en pure eller saft.

Pure: Varm frugt/bær op i en gryde evt. med lidt vand, så det ikke brænder på. Smag det til med sukker. Pureen skal være mere koncentreret og sød, end du umiddelbart vil bryde dig om, da den bliver ”fortyndet” i kombuchaen. Brug en stavblender til at blende mosen til en glat pure. Kom Pureen over i en kondibøtte og i køleskabet indtil den er ca. 30 grader.

Fyld tre patentflasker med ca. 700g/7 dl kombucha og ca. 50-80g pure eller saft. Sørg for, at flasken ikke er fyldt helt til randen, men at der er et lille stykke i toppen. Luk flasken helt med låget og sæt den igen i et rum med ca. 25oC i 24-72 timer.

Når de 24 timer er gået, åbnes flaskerne forsigtigt for at tjekke, hvor meget brus der er i. Hvis det bruser tilstrækkeligt, kommes flaskerne i køleskabet i ca. 1 døgn, og så er kombuchaen klar til at blive drukket. Der er blevet dannet kuldioxid, eddikesyre og en smule alkohol.