EUX-studenter fejrer afslutningen med godt at spise og drikke på Hotel- og Restaurantskolen

EUX Gastro Science

En erhvervsfaglig studentereksamen

Hvad er eux gastro science?

Det en ungdomsuddannelse, hvor du både får en faglig uddannelse, med løn under store dele af uddannelsen, og en studentereksamen.

EUX er for dig som: 

  • Ønsker både en studentereksamen og en erhvervsuddannelse
  • Kan lide at kombinere teori og praksis
  • Er ambitiøs og målrettet
  • Vil have gode karrieremuligheder

Fremtidsmuligheder

Med en EUX kan du søge direkte ud på arbejdsmarkedet med dit fag, eller du kan fortsætte på en videregående uddannelse. Er du fx EUX Kok, kan du arbejde som kok – for altid eller bare nogle år – men du opfylder også adgangskravene til 98 videregående uddannelser bl.a. jordemoder, arkitekt eller finansøkonom.

Gå på opdagelse i vores EUX-uddannelser – og find en, der matcher dig og dine drømme. 

Nyttig viden

Optagelse

På optagelse.dk kan du se, hvornår du kan starte på vores EUX-uddannelser.  

Vi er klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller støder på problemer. Du kan ringe til 3386 2200 og blive viderestillet. Du kan også kontakte en af vores studievejledere på studievejledning@hrs.dk 

Adgangskrav

Adgang fra 9. eller 10. klasse

Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse inden for mindre end to år siden, starter du på Grundforløb 1: Gastronomi og Værtskab EUX.

Hvis det er mere end et år siden, starter du på grundforløb 2 med din EUX-specialisering (G2 EUX). Du kan dog starte på grundforløb 2 inden da, hvis du har bestået Dansk C, Samfundsfag C og Engelsk C fra en påbegyndt eller uafsluttet ungdomsuddannelse.

Adgangskrav til grundforløb 1
For at starte på grundforløb 1 skal du:  

  • være vurderet uddannelsesparat 
  • bestå folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse  
  • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse eller ved 10. klasseprøverne  
  • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse (skriftlig) eller ved 10. klaseprøverne (skriftlig og mundtlig)  
  • senest 1. marts sende din ansøgning via optagelse.dk 

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Løbet er heldigvis ikke kørt. Du kan komme til optagelsesprøve og en samtale, hvor vi så kan vurdere, om du kan blive optaget. Tag endelig fat i vores Studievejledning, hvis du er i tvivl.

Har du allerede en uddannelsesaftale? 

En uddannelsesaftale er en skriftlig kontrakt mellem elev og arbejdsgiver, der sikrer, at du som elev får den rette oplæring under dit lærepladsforløb. Hvis du fra start har en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du muligvis adgangskravene til grundforløb 1 og grundforløb 2. Kontakt vores Lærepladscenter for mere information. 

Varighed og opbygning

Det tager op til 4 år og 9 måneder at tage en EUX, men så har du også både en studentereksamen og en faglært uddannelse.

Uddannelsen består af praktisk og teoretisk undervisning på skolen og en række lærepladsforløb.

Grundforløb 1 og Grundforløb 2

Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse inden for mindre end to år siden, starter du på Grundforløb 1: Gastronomi og Værtskab EUX.

Hvis det er mindre end to år siden, starter du på grundforløb 2 med din EUX-specialisering (G2 EUX). 

Du kan starte på grundforløb 2 inden da, hvis du har bestået Dansk C, Samfundsfag C og Engelsk C fra en påbegyndt eller uafsluttet ungdomsuddannelse.

Praktik 

For at starte på hovedforløbet skal du have en uddannelsesaftale (læreplads) med en virksomhed i Danmark eller udlandet. Vi hjælper dig med at finde praktikplads i vores Lærepladscenter, hvor du også får hjælp til ansøgning og cv. 

Hovedforløb 

Når du har færdiggjort grundforløb 2 og har fundet din læreplads, starter hovedforløbet. Det strækker sig over fire lærepladsperioder og tre skoleperioder. 

Økonomi

SU OG LØN

På grundforløbet får du SU, hvis du opfylder de gældende krav. Du kan søge om SU på: www.su.dk  

Hvis du har spørgsmål angående SU, kan du kontakte elevadministrationen

Når du er i lære og på hovedforløbene får du løn fra den virksomhed, som du er i lære hos.

Anne Mølgaard Ovesen

Hvis du har spørgsmål til EUX, så kontakt os

Kontakt studievejledningen