Anne-Birgitte Agger modtager Hartmann-Prisen
Direktør på Hotel- og Restaurantskolen modtager Hartmanns Mindepris 2022 for sin ekstraordinære indsats for unge, fred, økologi og bæredygtig mad
Kom til Infodag den 25. januar: Oplev skolen, snak med undervisere, og bliv klogere på vores uddannelser - læs mere og tilmeld dig.
Direktør på Hotel- og Restaurantskolen modtager Hartmanns Mindepris 2022 for sin ekstraordinære indsats for unge, fred, økologi og bæredygtig mad
"Jeg er overrasket, beæret og meget glad. Jeg må indrømme, at da fonden ringede og fortalte mig det, troede jeg, at det var telefonfis. Men så gik det op for mig, at de mente det alvorligt. Det er lidt overvældende, for det er jo bare mad, mad til folket og en ret politisk tilgang til fred, bæredygtighed og omsorg for verden og miljøet. Og jeg har faktisk ikke gjort noget som helst alene. Vi har altid været et team, en flok og tit rigtig mange," siger Anne-Birgitte Agger om tildelingen af prisen.
Prisen, som ud over æren lyder på 300.000 kroner, bliver hvert år givet til en person, der inden for det danske samfund har præsteret en særdeles værdifuld indsats af social, humanitær, videnskabelig eller kulturel karakter. I år har bestyrelsen bag prisen fokus på et område, hvor der ikke tidligere har været prismodtagere, fortalte bestyrelsesformand Christian Kjølbye ved overrækkelsen, der fandt sted på Hotel- og Restaurantskolen i går.
Anne-Birgitte Agger har ifølge Hartmann Fonden gjort en særdeles værdifuld indsats for samfundet på nye måder og i flere forskellige henseender. Blandt andet fremhævede bestyrelsesformanden i sin tale hendes tidlige indsats for skoleelever i rollen som formand for Landsorganisationen af Elever. Indsatsen, som ledende kraft bag Next Stop-bevægelsen, som arbejdede for fred mellem unge fra øst og vest.
Efter jerntæppets fald kastede Anne-Birgitte Agger sig over et andet sprængfarligt område: økologisk omlægning af offentlige måltider som direktør i det nyetablerede Københavns Madhus, der på 12 år opnåede sit mål om en andel på 90 procent økologi i de 900 offentlige institutioners råvareindkøb, etablering af madskoler, køkkenløft af hundredvis af institutioner, boost af EAT-skolemad og børnemadsordninger i stort set alle daginstitutioner - og samtidig en massiv international berømmelse.
Siden 2018 har Anne-Birgitte Agger stået i spidsen for en tilsvarende stor forandringsopgave som direktør for Hotel- og Restaurantskolen, hvor hun har givet sig i kast med nedslidte bygninger, faldende elevtal, dårlig økonomi, forældede rammer og en for teoretisk tilgang til håndværksuddannelser, som byder hende imod.
Udover mindeprisen uddeler fonden hvert år også en diplompris til yngre personer, der inden for det danske samfund forventes at ville præstere en værdifuld indsats efter at have vist lovende resultater af almindelig samfundsmæssig værdi inden for sociale, humanitære, videnskabelige eller kulturelle områder. I år går prisen på 150.000 kr. til 36-årige Dustin Clausen, der er lektor i matematik ved Københavns Universitet.