100-års fødselsdag på Kultur­natten

27. september 2022

HRS 100 år: Kom med til spændende events og store smags­oplevelser på Kulturnatten

Et historisk kagebord, en tidsrejse i smørrebrød, et århundredes gademadshistorie og en 5-retters gourmetfortolkning af Danmarks gastronomiske udvikling. Det er blot et udpluk af de mange oplevelser, gæster kan se frem til på Hotel- og Restaurantskolen, når skolen fejrer sit 100-års jubilæum på Kulturnatten den 14. oktober.


I år er det 100 år siden, at Hotel- og Restaurantskolen for første gang slog dørene op til, hvad der i dag er Nordeuropas største skole for gastronomi og værtskab. Det bliver fejret med stil den 14. oktober, når skolen inviterer indenfor til et væld af lærerige og velsmagende begivenheder på Kulturnatten.

Her kan gæster komme med på 100 års tidsrejse gennem historien og smage, høre, se og røre ved det seneste århundredes tendenser inden for madkultur, gastronomi og turisme.

“Det kræver en særlig fejring at have været med til at definere dansk gastronomi og værtskab gennem 100 år. Vi er altid glade for at åbne skolen for verden omkring os på Kulturnatten, men i år skruer vi mere op end nogensinde og involverer hele skolen. Vi håber, at folk kommer forbi med både sult og nysgerrighed, så vi sammen kan blive klogere på historien om dansk madkultur og værtskab, som vi alle er en del af,” fortæller Hotel- og Restaurantskolens direktør, Anne-Birgitte Agger.

Workshops, historisk gourmetmiddag og 100 års streetfood marked

De mange workshops, smagninger, middage og andre store smagsoplevelser spænder bredt i både temaer og historiske perioder; fra fantasifuld rationeringsmad i krigstiden til grisefest i 70’erne og helt frem til det nynordiske indtog efter årtusindeskiftet.

Man kan bl.a. dykke ned i fredagsslikkets historie og fermenteringens fascinerende vej fra nødvendighed til gastrotrend; blive klogere på, hvordan verden egentlig ser Danmark som turistdestination; tage til landskamp i skandinavisk øl, eller spise sig igennem 5 retters gourmetmiddag med et unikt indblik i 100 års dansk madhistorie.

Udenfor popper et historisk streetfood marked op med boder, hvor man kan spise sig igennem kreative fortolkninger af 100 års gademadshistorie fra 1922 og helt frem til i dag.

Runder af med medaljefest og branchekonference 15. november

Foruden den store festaften under Kulturnatten markerer skolen også jubilæet under sin årlige medaljefest, hvor der 15. november uddeles medaljer og legater til nyudlærte, der har gjort det særligt godt til deres svendeprøver.

Medaljefesten smelter i år sammen med en festkonference, hvor tidligere medarbejdere og samarbejdspartnere inviteres til jubilæumsfejring med spændende historiske oplæg, indspark og store smagsoplevelser, alle med udgangspunkt i Hotel- og Restaurantskolens plads i dansk gastronomi og turisme gennem 100 år.

“I arbejdet med at skabe fremtidens skole, er der altid meget at lære ved også at kigge bagud. Der er dele af vores historie, som vi bestemt ikke skal tage med os, men der er også meget, vi gjorde engang, som skal hives ud af glemmebogen, og som vi kan lære af. Derfor glæder vi os til at samle både gamle og nye til sammen at reflektere over vores historie, og hvordan vi kan bruge vores fælles erfaringer til at skabe en mere bæredygtig skole fremadrettet,” siger direktør Anne-Birgitte Agger. 

Det kan du opleve på Kulturnatten

 • 5-retters menu: 100 års restauranthistorie på én aften
 • 100 år med fredagsslik – smag den danske slikhistorie
 • Til landskamp i øl! 30 års skandinavisk ølhistorie
 • Smørrebrødets historie: Håndmad til højtbelagt gourmet
 • Skovbund til container: Svampes forunderlige verden
 • Historisk kagegilde med 100 års kager
 • Turist i Danmark: Kultur og historie
 • Konservering: Nordens hippeste gastrobølge
 • Historisk gademad fra pølsevogn til pulled pork
 • Smagning: Øl og mad i 100 år
 • Med kokken i køkkenet: Smag klassiske og nyfortolkede retter
 • Naturvin: Historisk levn til moderne gastrominimalisme
 • Smag madhistorien fra overlevelse til oplevelse
 • Smag og lyt til tre årtiers retromad og musik
 • Lær at anrette tallerkener, der er en toprestaurant værdig!