MEDALJER OG LEGATER UDDELT TIL ÅRETS NYUDDANNEDE

Priser og legater til en samlet værdi af mere end 300.000 kroner blev uddelt til årets medaljefest, hvor 137 nyuddannede kokke, tjenere, receptionister og smørrebrød/catere modtog medaljer.

15. november 2022

Årets dygtigste nyudlærte hyldet med præmier for mere end 300.000 kroner

Tirsdag blev der uddelt guld-, sølv- og bronzemedaljer samt priser og legater for mere end 300.000 kroner til skolens nyudlærte, der har gjort det særligt godt ved deres svendeprøver det seneste år.


”Tårnhøjt fagligt niveau og kæmpe madbegavelse.”
”Tager højde for klima, velsmag og ernæring.”
”Stort fagligt og socialt engagement.”
”Ansvarligt og vigtigt arbejde med reduktion af madspild.”
”Innovativ og nyskabende madhåndværker.”

Roserne var både store og mange, da 137 elever tirsdag modtog medaljer, priser og legater fra branchen ved årets medaljefest på Hotel- og Restaurantskolen. Fælles for de mange indstillinger fra skolens undervisere var et fokus på grøn gentænkning af fremtidens mad – men under overrækkelsen blev der i lige så høj grad skævet til fortiden.

I år er det nemlig 100 år siden, at Hotel- og Restaurantskolen slog dørene op til Danmarks første skole for gastronomi og værtskab. Og der er meget at lære fra historiebøgerne, når vi fremover skal skabe en mere bæredygtig madkultur, lød det i direktør Anne Birgitte Aggers tale til eleverne.

”Efter et århundredes hæsblæsende udvikling har vi indset, at vi bliver nødt til at passe på det oprindelige og ikke smadre kloden i vores evige fremdriftsønske. Det er på høje tid og lige oppe over. Behovet for bæredygtighed kræver, at vi bevarer og finder gamle dyder frem. Og her er netop håndværket en stor del af løsningen,” forklarede hun.

”Vi skal finde det bedste frem fra fortiden og være med til at forandre verdens forbrug via vores råvarevalg og hænder. Vi, der arbejder i madens fag, kan løse væsentlige klimaudfordringer og biodiversitetskriser bare ved at håndtere, forbruge og spise fødevarer på en anden måde, end vi har gjort de sidste 50 år.”

28 legater og priser overrakt til de dygtigste svende
Foruden de 137 medaljer blev der også uddelt en række særpriser og legater til 28 elever - 16 kvinder og 12 mænd - der havde vist et særligt stort potentiale på deres vej ud i fremtidens brancher for gastronomi og værtskab.

Margot Fribergs Fond uddelte i alt 125.000 kr. fordelt på 5 legater af 25.000 kr., som gik til kokkene Rebecca Siri Corbo, Joachim Laugesen og Cathrine Oechsler Dall Hansen samt smørrebrød/cater Lidia Haghas og tjener Oscar Hauberg Biering.

Absalon Fonden var afsender på legater for i alt 120.000 kr., som blev uddelt til syv svende i form af legater på enten 15. eller 20.000 kr. De gik til Amanda Gamby, Daniela Petre, Leah Olaussen Mortensen, Emilie Vedkiær, Alexsander Olsson, Emma Marthine Mørch Jacobsen og Lisa Stjernholm Fjelsted.

Derudover blev der uddelt en række priser og legater fra forskellige fonde og andre aktører i branchen, herunder 3x5000 kr. fra Økologisk Landsforening til Mette Revsbech, Victoria Lentge og Loa Lenvig Hansen samt 3x1000 kr. fra Tjenernes Hjælpefond til Christoforos Lampadarios, Felix Fage Jensen og Rosa Bechmann Jensen.

Bag medaljeoverrækkelsen stod Anne-Birgitte Agger sammen med afdelingssekretær i 3F Hotel & Restauration, Peter Lykke Nielsen, og Horestas økonomi- og administrationschef, Henrik Thomas Larsen.

Taler, musik og medaljeregn
Tv-vært Jannik Schow førte energisk de 200 deltagere igennem festlighederne, hvor årets danske Bocuse d’Or repræsentant og køkkenchef på Søllerød Kro, Brian Mark Hansen, leverede årets festtale.

"Vi er et fag i rivende udvikling, og det er vi nødt til at være. Hvis ikke vi skubber fremad hver dag, så bliver vi overhalet - og det er nu engang sjovere at have førertrøjen på. Vores branche har sat Danmark på verdenskortet, og det kræver talenter som jer, hvis vil vi blive der," forklarede han, men mindede samtidig om vigtigheden af at skabe bedre arbejdsvilkår i branchen.

"Det kan ikke være det vilde vesten længere, og vi kan ikke drive rovdrift på hinanden, som det for ofte er sket tidligere. Vi skal finde et leje, hvor alle kan trives - og de rammer håber jeg, at I vil hjælpe os med at skabe."

Udover medaljeoverrækkelser og taler bød festen også på toner fra en af de seneste års stærkeste stemmer på den danske musikscene i form af det ukonventionelle poptalent Selma Judith. Smagsløgene blev forkælet med en tasting-menu sammensat af nuværende elever fra skolens andet hovedforløb – og måske næste års medaljemodtagere?

Se alle modtagere