Januaroptag 30% større end i 2022

Mens landets erhvervsuddannelser over en bred kam kæmper med kraftigt faldende elevtal, fejrer Hotel- og Restaurantskolen sit største januaroptag i otte år.

31. januar 2023

Stor elevfremgang: Januaroptag 30 procent større end i 2022

Hotel- og Restaurantskolen har i januar budt 343 nye elever velkommen på grundforløb 2 – en stigning på 30 procent i forhold til sidste år. Det er skolens største januaroptag i otte år og en skærende kontrast til de landsdækkende elevtal for erhvervsuddannelser, som i 2022 faldt med 13 procent.


Fredag var mediebilledet præget af nedslående nyt om, at elevoptaget på landets erhvervsuddannelser i 2022 ramte sit laveste punkt i mere end 10 år. Men Hotel- og Restaurantskolen kan heldigvis starte det nye år med en udvikling, der går i den stik modsatte retning.

Med 343 nystartede elever er januaroptaget på skolens grundforløb 2 i år 30 procent større end i 2022 – og større end det har været de seneste otte år. Et vigtigt skridt i den rigtige retning mod at vende den elevflugt, de fleste erhvervsuddannelser disse år oplever, til fremgang.

”Jeg kniber mig stadig i armen, men vi tør alligevel godt se vores flotte tal som et tegn på, at de forandringer, vi arbejder med at gennemføre på skolen, gør den til et stadig mere attraktivt sted at søge hen. Det er vi glade for og stolte over, og vi håber, at det er en tendens, der fortsætter,” fortæller Hotel- og Restaurantskolens direktør, Anne-Birgitte Agger, der glæder sig særligt meget over udviklingen, når den holdes op mod de generelle tal for landets erhvervsuddannelser.

Vender negativ tendens for mad- og oplevelsesfag
Fagretningerne Gastronom, Bager/Konditor, Ernæringsassistent, Tjener og Receptionist har i mange år fulgt den generelle tendens for erhvervsuddannelser med færre og færre optagne elever. En udvikling, man også har mærket på Hotel- og Restaurantskolen, men som altså er begyndt at bevæge sig tilbage i den rigtige retning.

”Frem mod 2019 mistede vi selv 45 procent af vores elever gennem både fald i søgning og frafald undervejs, men det ser i stigende grad ud til, at vi har knækket kurven. Sidste år gik vi frem med stor vækst på grundforløb 1 for de helt unge, og i år ser grundforløb 2 også bedre ud end i mange år. Set over alle vores uddannelser har vi efterhånden vundet knap 10 procent af vores elever tilbage,” forklarer direktør Anne-Birgitte Agger.

Ifølge Danmarks Statistik påbegyndte 94.000 elever en erhvervsuddannelse i 2012. Det tal nåede sidste år helt ned omkring 64.000 – et fald på 33 procent inden for ti år. Bare mellem 2021 og 2022 faldt tallet med 13 procent.