Nordisk Grundforløb
Bæredygtig gastronomi og værtskab i både ind- og udland
Nordisk Grundforløb
Er du interesseret i mad og gastronomi, og har du samtidig en indre rejselyst? Er du nysgerrig på at lære noget meningsfyldt på din uddannelse og komme på spændende udlandsrejser undervejs? Så skal du kigge nærmere på Nordisk Grundforløb.
Det nordiske grundforløb er en ny mulighed for at lære om gastronomi og værtskab med fokus på den nordiske tilgang til bæredygtighed og lokale råvarer, mens du rejser ud på egen hånd.
Grundforløbet varer i alt 20 uger inklusiv en rejse i Norden på tre uger. Derudover skal du ud på to mindre praktikforløb i Danmark.
Ud over at lave nordisk mad på højt niveau lærer du også storytellingen om Nordens tilgang til mad og gastronomi med udgangspunkt i bæredygtighed og lokale råvarer, så du kan formidle din viden til gæsterne. Du får også en lang række klassiske teknikker og håndværk ind under huden, men med et stærkt fokus på, hvordan du bruger dem til at nytænke mad i en grøn og mere bæredygtig retning.
Forløbet giver dig mulighed for at finde ud af, hvad du vil, og klæder dig på til at forsætte på hovedforløbet på enten kokke- eller tjeneruddannelsen på Hotel- og Restaurantskolen. Det er også på dette forløb, du skal finde din læreplads enten i Danmark, Norden eller resten af verden - og her hjælper vi dig selvfølgelig hele vejen til det helt rette sted for dig.
Når du søger optagelse, skal du vælge uddannelsen "Gastronom" eller "Tjener" på Hotel- og Restaurantskolen. Vi sender derefter en bekræftelse med en blanket, hvor du kan angive, at du vil på Nordisk Grundforløb.
Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne
Rejser på forløbet
tre ugers rejse i Norden
Måske vil du til Island og besøge en restaurant, der arbejder med bæredygtig fisk? Eller til Norge, Finland eller Sverige og opleve, hvordan lokale madkulturer bruger områdets råvarer til at skabe ny og spændende gastronomi?
Vi hjælper dig med at få plads på de restauranter, du drømmer om, og arbejder bl.a. med 10 partnere i Norden, som er klar til at sikre dig et godt forløb.
Det er vigtigt, at du har lyst til at være dig selv, når du er ude. Vi er dog hele tiden i kontakt med dig og kan også besøge dig undervejs - og der er stadig online undervisning, hvor alle dine klassekammerater deltager, uanset hvor de er rejst hen.
Dagsture
Undervejs på forløbet tager vi også afsted på flere dagsture ud i landet, hvor vi sanker svampe og andre vilde råvarer, laver mad over bål og besøger spændende producenter, der gentænker vores fødevareproduktion i en mere bæredygtig retning.
Om uddannelsen
Nordisk Grundforløb har næste studiestart den 13. januar og 4. august 2025.
Optagelse og adgangskrav
Du ansøger via optagelse.dk
Her vælger du ’Gastronom’ eller ’Tjener’ på Hotel- og Restaurantskolen og følger ansøgningsprocessen. Vi sender dig derefter en besked med bekræftelse på din ansøgning. I bekræftelsen finder du en blanket, hvor du bl.a. kan angive, at du ønsker at blive en del af Nordisk Grundforløb.
Adgangskrav
Der stilles krav om meritgivende faglige kvalifikationer i dansk (E-niveau eller højere) og matematik (G-niveau eller højere). Derudover er der ingen adgangskrav til Nordisk Grundforløb.
Ansøgning og samtale
Når du har ansøgt via optagelse.dk, kontakter vi dig med henblik på en optagelsessamtale.
Hvis du har spørgsmål til indholdet af uddannelsen, er du meget velkommen til at tage fat på:
Kenneth Højgaard på mail: kh@hrs.dk eller telefon: 6080 0708
Varighed og forløb
Nordisk Grundforløb tager 20 uger og følger dermed de normale grundforløb.
Undervejs rejser du ud en gang i tre uger, og ellers foregår undervisningen på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Hovedforløb
Når du har færdiggjort grundforløbet og har fundet en læreplads, starter hovedforløbet som enten kok eller tjener.
Læs om tjeneruddannelsen og kokkeuddannelsen.
Organisering af rejser
Når du skal afsted på dine to rejser, står vores Elevcenter klar til at hjælpe med dele af de praktiske forberedelser, men du skal også forvente selv at tage ansvar for processen.
Foruden elevplads hjælper vi også med bl.a. boligsøgning, mens du selv står for bestilling af fx flybilletter.
Finansieret af EU-midler
Nordisk Grundforløb er en del af skolens ERASMUS+ program og er finansieret af EU-midler.
Hør, hvad tidligere elever har fået ud af deres rejser på Nordisk Grundforløb:
Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne
Det er det fedeste at komme til udlandet og arbejde, og det er en kæmpe bonus at få en del af det betalt, for det er ikke nødvendigvis en tur, man ellers har råd til. Jeg lærte meget og fik nogle kæmpe oplevelser, og det var virkelig fedt at få de muligheder allerede på sit grundforløb.
Fremtidsmuligheder
Når du er færdig med din kokke- eller tjeneruddannelse på Hotel- og Restaurantskolen, er det kun din fantasi, der sætter grænsen for, hvad du kan arbejde med. Du kan arbejde med det samme, starte dit eget sted, blive restaurantchef, tage til udlandet med dit svendebrev eller læse videre.
Du kan for eksempel læse Fødevareteknologi, Leisure Management, Bioanalytiker eller Kommunikation.
Vil du besøge os?
Vi inviterer altid gerne ind forbi skolen, så du kan opleve stemningen og mærke efter, om en uddannelse hos os er det rigtige for dig.
Du kan blive elev for en dag, hvor du deltager i undervisningen og oplever studiemiljøet. Du kan også komme forbi til vores infoevents, hvor du kan se vores værksteder, spisesteder, lobby og tale med elever og lærere. Eller du kan deltage i vores infomiddage, hvor du bogstaveligt talt kan smage på vores skoles uddannelser.
Nyttig viden
Hverdagen på Hotel- og Restaurantskolen
Hotel- og Restaurantskolen summer af liv. Vi er mange hundrede elever og medarbejdere på forskellige uddannelser.
Mad på skolen
Der er et stort udvalg af spisemuligheder på skolen.
- Restauranten, hvor kokkeelever forbereder menuen og tjenerelever serverer den.
- Spisehuset, hvor kantinen serverer grøn bistromad til hverdagspriser.
- Kaffebaren, hvor du kan købe sandwiches, kaffe, salater og frugt.
- Madboderne, hvor du kan smage mad, andre elever har fremstillet. Det kan være alt fra tacos, sushi, brød, is og kage.
Røgfri skole
Hotel- og Restaurantskolen har røgfri skoletid for elever, medarbejdere og andre, der har sin gang på skolen.
Det betyder, at du ikke må ryge i skoletiden mellem kl. 8-16, hverken på eller uden for skolens område samt til sociale sammenkomster som fredagsbar, fest og lignende udenfor dette tidsrum. Forbuddet gælder for alle tobaksvarer herunder cigaretter, e-cigaretter og snus.
Støtte til elever
Alle skal have en tryg tid på skolen, og vi hjælper vores elever på mange områder.
Hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål, kan skrive til os på mail sps@hrs.dk
Elevråd
Hotel- og Restaurantskolen har et elevråd, der arbejder for elevernes interesserer og repræsenterer eleverne i skolens bestyrelse. Elevrådet arbejder på at styrke sammenhold og skabe et godt studiemiljø.
Læs mere om elevdemokrati
Praktisk info
Ungdomskort – rabat på transport
Ungdomskort er et personligt periodekort, der giver dig ret til at rejse mellem din skole og din bopæl. Derudover kan du køre med offentlig transport i hele dit eget takstområde – bor du for eksempel i København, kan du køre frit i hele Hovedstadsområdet. Læs mere og opret dit kort på: www.ungdomskort.dk
Hvis du har spørgsmål angående Ungdomskort, kan du kontakte elevadministrationen.
Skolehjem
Et skolehjem er et bofællesskab, du kan bo på, mens du går på en erhvervsskole, hvis du har mere end 5 kvarters transporttid med offentlig transport mellem dit hjem og Hotel- og Restaurantskolen.
Hvis det er relevant for dig, kan du kontakte elevadministrationen. Så kan de hjælpe dig med at booke en plads på skolehjemmet i Valby/Bispebjerg.
Uniform og omklædning
På flere af vores uddannelser skal du have undervisning i køkkener. Der skal du bære en uniform, der er godkendt til fødevareproduktion. Du kan låne en uniform ved at henvende dig til din kontaktlærer, eller du kan købe din egen hos fx Hejco, H.W. Larsen, ImageWear eller Lusini.
Vi har omklædningsrum for mænd og kvinder i kælderen samt kønsneutral omklædning på 6. sal (i enden nær tårn 5). Du lukker dig ind med dit studiekort.
Kontakt
Ring eller skriv til os
Hvis du har brug for hjælp, er du meget velkommen til at tage fat i os.
Du kan ringe til 3386 2200 og blive omstillet til den afdeling, du gerne vil snakke med.
Du kan også skrive direkte til den afdeling, der kan hjælpe dig:
Studievejledning: studievejledning@hrs.dk
Elevadministration: elevadministrationen@hrs.dk
Lærepladscenter: lcenter@hrs.dk
Hvis du leder efter en specifik medarbejder, kan du på vores medarbejderside se, hvem der arbejder i de forskellige afdelinger.
SU og løn
På den første del af uddannelsen på skolen, grundforløbet, får du SU. Da SU på erhvervsuddannelser tæller som ungdomsuddannelser, vil de klip, du bruger på erhvervsuddannelser, ikke gå udover et eventuelt senere SU-klippekort til videregående uddannelser.
Hvis du har spørgsmål om SU, kan du kontakte elevadministrationen.
Elevløn
Når du kommer i lære, får du elevløn. Den begynder på 12.995 (marts 22) og stiger til 18.263 kr.
Hvis du er over 25 år kan du få voksenelevløn, som slutter på 21.527 kr.
Er du klar til at tilmelde dig?
Du tilmelder dig via optagelse.dk ved at klikke på knappen neden for. I tvivl om hvordan du gør? Se vores videoguide til optagelse.dk.
Hold dig opdateret
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du er sikker på at få invitationer til events og infodage, nyheder om aktiviteter på skolen og information om uddannelser.
Hvis du har spørgsmål, så kontakt os