Fremtidens skole og gastro-campus

Hotel- og Restaurantskolen vil med støtte fra Nordea-fonden skabe en ny skole og gastronomisk campus for eksperimenterende og bæredygtigt madhåndværk og hospitality.

Danmark er et internationalt foregangsland for mad og værtskab - berømt for innovation og bæredygtighed.

Én af grundstenene i succesen er en stolt fag- og håndværkstradition, som udspringer fra Hotel- og Restaurantskolen, der siden 1922 har udklækket tusindvis af håndværkere til gastronomiens og værtskabets fag.

Nu vil skolen løfte faglighed og håndværk til nye højder i uddannelsen af dem, der skal forme fremtidens gastronomi og hospitality. Det skal ske med en ny, bæredygtig fagskole i verdensklasse og et stort campusområde, der kan berige Valby med attraktive ungdomsboliger for bl.a. skolens elever, lige som der bliver plads til familieboliger og erhverv.

Hotel- og Restaurantskolen har sammen med stærke partnere i Pension Danmark og Juul Frost Arkitekter udarbejdet en plan for projektet.

Med politisk opbakning, en ny lokalplan for området og en uddeling fra Nordea-fonden på 266 mio. kroner, er byggeriet nu meget tæt på at kunne realiseres.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har godkendt modtagelsen af uddelingen til at realisere byggeriet betinget af, at det samlede projekt godkendes af Folketingets Finansudvalg.

Et område, der oser af gastronomi, madhåndværk, oplevelser og hospitality. En skole, som unge vil søge. Et nyt kvarter, som både elever, lærere, lokalmiljøet, københavnere og den danske gastronomi- og hotelbranche kan være stolte af.

Byggeriet med et budget på 600 mio. kroner forventes at kunne tages i brug i 2028.

Hør om visionen

Vi har lavet fire film, der sætter perspektiv på behovet for en ny skole

En ny skole bidrager med

  • Værkstedsbaseret undervisning
    Eleverne vil lære gennem praktisknær undervisning i moderne køkkener, restauranter og hotelfaciliteter.
  • Bæredygtighed i fokus
    Bæredygtighed i fokus: Skolen vil være et førende eksempel på bæredygtig drift og vil integrere bæredygtige principper i alle aspekter af undervisningen.
  • Håndværk og innovation
    Skolen vil fremme udviklingen af nye grønne smagsoplevelser og kulinariske teknikker, samtidig med at eleverne lærer at mestre det traditionelle håndværk.
  • Fokus på trivsel
    Skolen indrettes med fokus på, at den understøtter elevernes behov, trivsel og udvikling.
  • Boliger til elever, unge og familier
    Området vil rumme studie- og ungdomsboliger til bl.a. skolens elever og skabe et attraktivt lokalområde med skolens værdier for gastronomi og værtskab i centrum.
  • Lokalt mødested
    Skolen vil invitere lokalsamfundet indenfor i et gastronomisk campusområde, der kan samle elever, lokale og branchens ildsjæle.
  • Samarbejde med erhvervslivet
    Skolen vil have tætte bånd til branchen og sikre, at uddannelserne er relevante for arbejdsmarkedet.
  • Flagskib for erhvervsuddannelser
    Med både faciliteter og uddannelsestilbud i verdensklasse skal skolen være eksponent for, at det er attraktivt at tage en erhvervsuddannelse.

Tidsplan for projektet

Fakta om byggeriet

  • Areal
    Grundareal: 19.200 kvm.

    Samlet areal for nye bygninger: 38.500 kvm.
  • Ny skolebygning
    Areal: 15.000 kvm + kælder
    50 basisværksteder, 16 specialværksteder, restauranter, barer, caféer og receptioner, køkken- og taghaver

    Kapacitet: 1050 årselever
  • DGNB-certificering
    Byggeriet skal leve op til de højeste standarder inden for bæredygtighed. Målet er en Guld DGNB-certificering ved bl.a. at anvende lokale kvalitetsmaterialer med lavt klimaaftryk, gøre bygningen forbrugseffektiv og sikre cirkulære principper for driften.
    Skolebyggeriet vil være et forbillede for nye skoler med et læringsmiljø, hvor bæredygtighed indgår som en integreret del af læringen.
  • Boliger
    Areal: 22.000 kvm med ca. 300 studie/ungdomsboliger, + almene boliger og familieboliger.

Projektets partnere og finansiering

Byggeprojektet realiseres med støtte fra Nordea-fonden, som har uddelt 266 mio. kroner til projektet.

Byggeprojektet gennemføres med PensionDanmark som bygherre. Størstedelen af den nuværende grund sælges til PensionDanmark, der herefter opfører den nye skolebygning samt renoverer de eksisterende bygninger til familie- og ungdomsboliger samt mindre erhverv.

Foruden støtte fra Nordea-fonden og provenu fra salg af Aller-grunden til PensionDanmark vil skolen optage et realkreditlån til at finansiere resten af projektet.

Juul Frost Arkitekter har udarbejdet et foreløbigt byggeprogram og skitseoplæg på projektet.

Andreas Buchhave Jensen

Kontakt

Chef skolebyggeri og ernæringsassistentuddannelsen

Andreas Buchhave Jensen