Kellner

Bliv professionel øl-manager

Barren er lagt højt på kellneruddannelsen, som kan betragtes som ølverdenens svar på vinens sommelieruddannelse. Der er brug for folk, der ved en masse om øl og kan tage ansvar for udviklingen af forretningens ølkort og skabe de bedste oplevelser for gæsten med deres viden og erfaring. Desuden vil en kellner blive ekspert i at arbejde med sammenspillet mellem mad og øl. Forhåbentlig kan vi ad denne vej få øl til at have en ligeværdig status med vin og være et naturligt valg til maden.
Alt i alt er der brug for folk, der kan give gæsterne en topprofessionel oplevelse på ølfronten med kyndig vejledning og værtskab.

Med kellneruddannelsen i ryggen får du et gennemgribende kendskab til ølbredden på verdensplan, så du fremover let kan sammensætte barens/restaurants tap list eller ølkort. Det solide kendskab opnår du på uddannelsen via en teoretisk del samt en struktureret smagning af mange forskellige øl, som underbygges af et professionelt sensorisk smageredskab, der giver dig en helt ny måde at smage og tænke sensorik og øl på. Med et diplom fra kellneruddannelsen vil du altså med rette kunne kalde dig ekspert i ølhåndtering, -smagning, -præsentation og -servering.

Uddannelsen henvender sig til professionelle fra restaurantverdenen, dagligvarebranchen og baransvarlige, der ønsker at styrke deres kompetencer inden for øl, gastronomi, bar og øl-management.

Forløbet er bygget op, så du kan passe dit job ved siden af. Forløbet strækker sig over otte måneder, hvor du ca. hver anden uge bruger en hel dag på skolen.

Bliv undervist af branchens øleksperter

Carsten Berthelsen, international øldommer, oldermand for Danske Ølpublicisters Laug, forfatter til en lang række bøger om øl m.m.
I maj 2015 modtog han den belgiske kong Philippes ridderkors og blev udnævnt til Chevalier de L’ordre de la Couronne (Ridder af Kroneordenen) på grund af sin indsats for udbredelsen af belgisk kultur. I november 2018 fik han Den Belgiske Bryggeriforenings hædersmedalje og udråbt til ridder af 1. rang. Carsten vil undervise i belgisk øl, hvor du vil opleve en gennemgang af lyse belgiske ale og de traditionelle mørke trappistøl. En særlig dag er helliget Lambik, Geueze og mix-gærede (syrlige) øltyper.

Jens Ungstrup er anerkendt Beer-ambassadør på Skaal. Hans spidskompetencer er udvikling af det danske ølmarked via sine mange års erfaring fra ølverdenen. Derudover tager han dig igennem den hurtigt udviklende amerikanske ølscene, hvor du bl.a. kommer til at smage på en af verdens højest ratede Imperial Stouts. Jens er desuden en af de personer der har rated flest øl i verden med over 40.000 ratings på RateBeer.

Bjarke Bundgaard er nok en af dem, der ved mest om øl generelt i Danmark. Han har været med på ølscenen helt fra den spæde start.
Bjarke vil undervise i øllets råvarer og deres sensoriske betydning. Han er også manden, der har været med til at udvikle det sensoriske smageredskab og underviser derfor også i det på uddannelsen. Bjarke har en stor kærlighed til klassisk britisk ale og og vil føre dig sikkert igennem denne del af ølverdenen.

Til at skabe en kobling mellem øl og mad, vil du også møde Christian Fentz, der er kok og specialist i øl og food pairing. Han vil både teoretisk og praktisk gennemgå videnskaben omkring samspillet mellem øl og mad og vise, hvordan det kan gøres anvendelig i såvel baren som restauranten. Christian har mange års undervisningserfaring i at undervise kokke og branchefolk i at anvende øl i såvel som til maden. Derudover er han ivrig håndbrygger og desuden dommer i foreningen danske øldommere.
Under kyndig vejledning af Christian kommer du til at brygge dit eget øl, så du opnår den fulde forståelse af fremstillingen og processerne i brygningen.

Få et stærkt fagligt netværk

Med et kursusbevis fra kellneruddannelsen får du papir på, at du er professionel ølkender. Desuden møder du andre med lige så stor passion og viden om øl, og du får en enestående mulighed for at danne netværk med kollegaer, som du kan trække på og vidensdele med under og efter uddannelsen.

Hotel- og Restaurantskolen står bag kellneruddannelsen, som er udviklet i samarbejde med førende eksperter indenfor ølverdenen. Kellneruddannelsen er den mest omfattende af sin slags herhjemme, og underviserne er nogle af landets allerskarpeste øleksperter.

Næste holdstart er 30. september 2019. Se praktisk information her.

Det lærer du

På uddannelsen får du blandt andet opdateret viden om følgende emner:

• Brygning, ingredienser, råvareudvælgelse og processer
• Ølopbevaring, salg og markedsføring
• Servering og ølservice
• Øltyper og -kultur
• Ølsmagning og flavours
• Sensorik
• Øl- og madsammensætning.

Du får en grundig indføring i ølkultur og -filosofi undervejs. Du lærer også at lade øl indgå som ingrediens i cocktails, at matche med mad, og hvordan forskellige typer øl skal serveres for at smage og fremstå bedst.

Desuden lærer du at sætte ord på øllets smagselementer via et særligt smageskema udviklet til kellneruddannelsen.

Kontakt

Har du spørgsmål vedrørende uddannelsen, så kontakt underviser Christian Fentz på mobil: 6170 9000 eller e-mail: cf@hrs.dk.

Gå til tilmelding