En mand dufter til øl i forbindelse med Kellner-kurset på Hotel- og Restaurantskolen.

Kellner

- bliv den ypperste ølekspert

Kellner

Kellner. Smag på ordet. Det smager lidt af kælder. Af humle. Af Tyskland.

Kellner er det tyske ord for tjener. I Danmark er kellner for øllet, hvad en sommelier er for vinen. En uddannet øltjener, som sikkert fører gæsten frem til de øl, som passer lige præcis til valg af mad og smagspræferencer.

Der er ikke mange, der ved, hvad kellner betyder, så den nemme løsning vil være at kalde det for en ølsommelier.

Nørrebro til New York, Thisted til Tokyo

Du bliver eksperten, der med dybe indsigter kan tage ansvar for udviklingen af forretningens/restaurantens ølkort.

Du vil kunne vejlede branchen og imponere gæster med dyb viden og fornemt værtskab. En sand ekspert i samspillet mellem øl og mad.

Du bliver en global øl-connaisseur, der på kompetent vis kan sammensætte barens/restaurantens øludvalg ned til mindste detalje.

Med Kellneruddannelsen får du en teoretisk forståelse af øl. Men dine smagsløg bliver samtidig fodret med nøje udvalgte øl fra hele verden.

Formålet er dog ikke blot at nyde gode øl. Det er også at give dig et professionelt sensorisk smagsredskab, der giver dig en helt ny måde at smage øl og fornemme detaljer på.

Kom i gang

Startdato
03-10-2022
Slutdato
03-04-2023
Varighed
12 dage over 7 måneder
Pris
19.500,00 kr.

Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne

Det lærer du

  • Brygning, ingredienser, råvareudvælgelse og processer
  • Ølopbevaring, salg og markedsføring
  • Servering og ølservice
  • Øltyper og -kultur
  • Ølsmagning og flavours
  • Sensorik
  • Øl- og madsammensætning

Øllens vigtighed og vores ambition

Det er vores ambition, at øl opnår en ligeværdig status med vin.

Derfor betragter vi kellneruddannelsen som øllens svar på sommelieruddannelsen.

Uddannelsen henvender sig til professionelle fra restauranter, barer og dagligvarebranchen. Forløbet er opbygget, så du kan passe dit job ved siden af.

Det strækker sig over otte måneder, hvor du ca. hver anden uge bruger en hel dag på skolen.

Få et stærkt fagligt netværk

Med et kursusbevis fra kellneruddannelsen får du papir på, at du er professionel ølkender. Desuden møder du andre med lige så stor passion og viden om øl, og du får en enestående mulighed for at danne netværk med kollegaer, som du kan trække på og vidensdele med.

Kellneruddannelsen er den mest omfattende af sin slags herhjemme, og underviserne er nogle af landets allerskarpeste øleksperter.

Tre glas øl med avanceret tilbehør er den af Kellner-kurset på Hotel- og Restaurantskolen.

Kultur, filosofi og samarbejde

Du får en grundig indføring i ølkultur og -filosofi undervejs. Du lærer også at matche med mad og får viden om, hvordan forskellige typer øl skal serveres for at smage og fremstå bedst.

Desuden lærer du at sætte ord på øllets smagselementer via et særligt smageskema udviklet til kellneruddannelsen.

På kellneruddannelsen har vi tæt sammenarbejde med Danske Øldommere og det Amerikanske Cicerone Program.

Du vil løbet af uddannelsen få adgang til Cicerone Certified Beer Server som en forberedelse til den endelige kellnereksamen.

Praktisk info om kellner

Uddannelsens opbygning

Kellneruddannelsen foregår på Hotel- og Restaurantskolen og er bygget op, så du kan passe dit job ved siden af.

Uddannelsen består af 12 hele undervisningsdage fordelt over otte måneder, hvor du ca. hver anden uge bruger en hel dag på skolen.

Undervisningen foregår i tidsrummet 9:00-16:30.

Hvis du misser en undervisningsgang, har du mulighed for selv at læse op og har fortsat mulighed for at deltage i eksamen og få dit kellnerbevis.

Der vil være en del hjemmearbejde i form af læsestof, og noget af litteraturen vil være på engelsk.

Passion for øl er en klar fordel, men der er ingen formelle adgangskrav til kellneruddannelsen.

En mangfoldig sammensætning af kursister er en styrke på uddannelsen, som henvender sig til professionelle fra restaurationsbranchen, detailhandelen og bryggerierne samt private.

Modulplan

Modul 1 - 3. oktober 2022 
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Gennemgang af øllets råvarer.
  • Sensorisk teori og smagning med fokus på maltens og humlens bidrag, herunder grundsmagene bitterhed og sødme.
  • Fokus på kontraster og balancer.

Modul 2 - 24. oktober 2022
Underviser: Bjarke Bundgaard

• Gennemgang af brygprocessen.
• Introduktion og øvelser med beer calculation.
• Sensorisk smagning: fokus på gæringsaromaer og processernes betydning for smagen.

Modul 3 - 7. november 2022
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Det undergærede øls historie og betydning tilbage fra 1810.
  • Gennemgang og smagning af undergærede øltyper som bl.a. tyske, tjekkiske, amerikanske & danske.
  • Fokus på smagsfejl, herunder blindsmagning af smagsfejl.

Modul 4 - 21. november 2022
Underviser: Carsten Berthelsen

  • Belgisk ølhistorie og forklaring på trappist-begrebet.
  • Belgiske brygteknikker: Flaskegæring, ældet humle, brug af krydderier, mm.
  • Sensorisk smagning af lyse og mørke belgiske ales.
  • Smagning af øvrige øltyper.

Modul 5 - 5. december 2022
Underviser: Jens Ungstrup eller Bjarke Bundgaard

  • Dansk ølhistorie fra bondestenalderens bryg til nutidens craft beer.
  • Krav og metoder til økologisk øl.
  • Viden om det danske returpantsystem.
  • Sensorisk smagning af danske klassikere, mikrobryg og dansk avantgarde.

Modul 6 - 2. januar 2023
Underviser: Bjarke Bundgaard

• Britisk ølhistorie, herunder forklaring på ale & porter
• Belgiske brygteknikker: flaskegæring, ældet humle, brug af krydderier, mm.
• Sensorisk smagning af lyse og mørke belgiske ales.
• Smagning af øvrige øltyper.

Modul 7 - 16. januar 2023
Underviser: Jens Ungstrup eller Bjarke Bundgaard

  • Amerikansk ølhistorie: forklaring på prohibition og craft beer revolution.
  • Amerikanske brygteknikker: coldside dry-hopping, barrel-aging, wethopping, coffee extract,
    mm.
  • Sensorisk smagning af lyse og mørke amerikanske ales.
  • Smagning af Specialties og Barrel-age: Barleywine, Coffee Stouts & Steam Beer

Modul 8 - 30. januar 2023
Underviser: Carsten Berthelsen

  • Historie, oprindelse & originalitet.
  • Amerikanske brygteknikker: coldside dry-hopping, barrel-aging, wethopping, coffee extract,
    mm.
  • Sensorisk smagning af lyse og mørke amerikanske ales.
  • Smagning af Specialties og Barrel-age: Barleywine, Coffee Stouts & Steam Beer.

Modul 9 - 20. februar 2023
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Udvikling af recept.
  • Forberedelse af råvarer og udstyr fx knusning af malt, vejning af humle.
  • Brygning.
  • Hygiejne & oprydning.

Modul 10 - 6. marts 2023
Undervisere: Bjarke Bundgaard og kok

• Udvikling af recept.
• Forberedelse af råvarer og udstyr fx knusning af malt, vejning af humle.
• Brygning.
• Hygiejne & oprydning.

Modul 11 - 20. marts 2023
Underviser: Bjarke Bundgaard

• Korrekt varehåndtering.
• Ølglas og glas håndtering.
• Skænkning & servering.
• Fadølskvalitet, herunder forskellige fustager og anstik.
• Ekskursion på på ølbar, herunder skænkning i praksis.

Modul 12 (eksamen) - 3. april 2023
Undervisere: Bjarke Bundgaard og Carsten Berthelsen

• Paratviden multiple-choice test med 100 spørgsmål. Der gives op til 100 point.
• Skriftlig opgave: blindsmagning af tre øl. Der gives op til 30 point.
• Mundtlig fremstilling: der gives op til 30 point.

Se modulplanen for det igangværende Kellner-hold

Økonomisk støtte/tilskud

Virksomheder har mulighed for at søge tilskud til ansattes selvvalgte kurser og uddannelser i de nye kompetencefonde. Det er virksomheden, der søger om tilskuddet.

Tilskuddet, der gives, er pr. 1. maj 2010 på 140 kr. i timen og gives som løntilskud.

Der kan både søges om tilskud til afholdte kurser og reserveres midler til planlagte kurser. Reservationen kan ske op til tre måneder før.

Reservationen skal bekræftes senest 14 dage efter slutdato. Der søges for hvert enkelt niveau, hvor der angives start- og slutdato.

Der kan søges tilskud til kellneruddannelsen, hvis man indbetaler til Hotel- , Restaurant- og Turisterhvervets Kompetenceudviklingsfond, hvor du også finder ansøgningsskema og yderligere information.

Medarbejderen, der søges for, skal have været ansat i virksomheden i ni måneder.

Søg tilskud hos Dansk Fødevareakademi

Små- og mellemstore fødevarevirksomheder i Danmark har mulighed for at søge tilskud til kompetenceløft gennem relevante tilskudsprogrammer.

Hvis du vil vide mere om mulighederne, og have hjælp til at søge, kan du kontakte Dansk Fødevareakademi – det er gratis og uforpligtende.

Her er er der mulighed for at søge op til 60% tilskud til kursusgebyret. Behandlingstidens er typisk fire uger.

Hvis du som virksomhed gerne vil kontaktes, kan du udfylde denne formular, og så ringes du op af Dansk Fødevareakademi, som hjælper dig videre.

Er arbejdsgiver omfattet af overenskomst, så kan du søge tilskud her:
For at kunne søge om tilskud fra Kompetencefonde, skal man som arbejdsgiver være omfattet af en overenskomst. Du kan læse mere om mulighederne her.

Pris

I prisen, Kr. 19.500,00 ekskl. moms, er inkluderet undervisningsmaterialer, forplejning og diplom.

Transport og overnatning er ikke med i prisen.

Undervisere på Kellner

Vi har samlet tre af branchens største kapaciteter, der giver dig opdateret viden og godt netværk.

Undervisere på Kellner

Øl-ekspert Jens Ungstrup underviser på Kellner-kurset på Hotel- og Restaurantskolen.

Tilmelding til kellner-uddannelsen

Personlige oplysninger
Adresse
Hvordan betales der
Tilskud

Nyttig viden

Mad på skolen

Der er et stort udvalg af spisemuligheder på skolen.  

  • Restauranten, hvor vores egne kokkeelever forbereder menuen, og tjenerelever serverer den for elever og medarbejdere. 
  • Spisehuset, hvor kantinen serverer grøn bistromad til hverdagspriser.  
  • Kaffebaren, hvor du kan købe sandwiches, kaffe, salater og frugt. 
  • Madboderne, her er du heldig at smage mad, andre elever har lavet. Det kan være alt fra tacos, sushi, brød, is og kage. 
  • Bar' Kaf, hvor vores receptionistelever serverer friskkværnet barista-kaffe til SU-venlige priser. 

Læs om vores spisesteder

Røgfri skoletid

Hotel- og Restaurantskolen har røgfri skoletid for alle, der har sin gang på skolen.

Det betyder, at man ikke må ryge i skoletiden mellem kl. 8-16 hverken på eller uden for skolens område samt til sociale sammenkomster som fredagsbar, fest og lignende uden for dette tidsrum. Forbuddet gælder for alle tobaksvarer herunder cigaretter, e-cigaretter og snus.

Uniformer

Når du som kursist har undervisning i køkkener, skal du have en uniform på, som er godkendt til køkkenarbejde.

Du har valget mellem at medbringe din egen uniform eller låne en af skolen.

Læs mere om uniformer.

Connie Lyholmer

Spørgsmål til Kellner? Kontakt mig gerne.

Kursusadministrator

Connie H. Lyholmer