En mand dufter til øl i forbindelse med Kellner-kurset på Hotel- og Restaurantskolen.

Kellner

Bliv den ypperste ølekspert med Kellner - øllets svar på sommelieruddannelsen.

Kellner (dato på vej)

OBS: Der er pt ingen fastlagt dato for næste uddannelsesstart, men nye datoer kommer hurtigst muligt.
Skriv dig op her for at blive opdateret.

 

Kellner. Smag på ordet. Det smager lidt af kælder. Af humle. Af Tyskland.

Kellner er det tyske ord for tjener. I Danmark er kellner for øllet, hvad en sommelier er for vinen. En uddannet øltjener, som sikkert fører gæsten frem til de øl, som passer lige præcis til valg af mad og smagspræferencer.

Der er ikke mange, der ved, hvad kellner betyder, så den nemme løsning vil være at kalde det for en ølsommelier.

Nørrebro til New York, Thisted til Tokyo

Du bliver eksperten, der med dybe indsigter kan tage ansvar for udviklingen af forretningens/restaurantens ølkort.

Du vil kunne vejlede branchen og imponere gæster med dyb viden og fornemt værtskab. En sand ekspert i samspillet mellem øl og mad.

Du bliver en global øl-connaisseur, der på kompetent vis kan sammensætte barens/restaurantens øludvalg ned til mindste detalje.

Med Kellneruddannelsen får du en teoretisk forståelse af øl. Men dine smagsløg bliver samtidig fodret med nøje udvalgte øl fra hele verden.

Formålet er dog ikke blot at nyde gode øl. Det er også at give dig et professionelt sensorisk smagsredskab, der giver dig en helt ny måde at smage øl og fornemme detaljer på.

OBS: Tidligere elever på Hotel- og Restaurantskolen kan tilmelde sig vores kurser med 40% rabat.

Kom i gang

Startdato
01-01-0001
Slutdato
01-01-0001
Varighed
12 dage over 7 måneder
Pris
24.375 kr. inkl. moms

Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne

Det lærer du

  • Brygning, ingredienser, råvareudvælgelse og processer
  • Ølopbevaring, salg og markedsføring
  • Servering og ølservice
  • Øltyper og -kultur
  • Ølsmagning og flavours
  • Sensorik
  • Øl- og madsammensætning

Øllens vigtighed og vores ambition

Det er vores ambition, at øl opnår en ligeværdig status med vin.

Derfor betragter vi kellneruddannelsen som øllens svar på sommelieruddannelsen.

Uddannelsen henvender sig til professionelle fra restauranter, barer og dagligvarebranchen. Forløbet er opbygget, så du kan passe dit job ved siden af.

Det strækker sig over otte måneder, hvor du ca. hver anden uge bruger en hel dag på skolen.

Få et stærkt fagligt netværk

Med et kursusbevis fra kellneruddannelsen får du papir på, at du er professionel ølkender. Desuden møder du andre med lige så stor passion og viden om øl, og du får en enestående mulighed for at danne netværk med kollegaer, som du kan trække på og vidensdele med.

Kellneruddannelsen er den mest omfattende af sin slags herhjemme, og underviserne er nogle af landets allerskarpeste øleksperter.

Tre glas øl med avanceret tilbehør er den af Kellner-kurset på Hotel- og Restaurantskolen.

Kultur, filosofi og samarbejde

Du får en grundig indføring i ølkultur og -filosofi undervejs. Du lærer også at matche med mad og får viden om, hvordan forskellige typer øl skal serveres for at smage og fremstå bedst.

Desuden lærer du at sætte ord på øllets smagselementer via et særligt smageskema udviklet til kellneruddannelsen.

På kellneruddannelsen har vi tæt sammenarbejde med Danske Øldommere og det Amerikanske Cicerone Program.

Du vil løbet af uddannelsen få adgang til Cicerone Certified Beer Server som en forberedelse til den endelige kellnereksamen.

Praktisk info om kellner

Uddannelsens opbygning

Kellneruddannelsen foregår på Hotel- og Restaurantskolen og er bygget op, så du kan passe dit job ved siden af.

Uddannelsen består af 12 hele undervisningsdage fordelt over otte måneder, hvor du ca. hver anden uge bruger en hel dag på skolen.

Undervisningen foregår i tidsrummet 9:00-16:30.

Hvis du misser en undervisningsgang, har du mulighed for selv at læse op og har fortsat mulighed for at deltage i eksamen og få dit kellnerbevis.

Der vil være en del hjemmearbejde i form af læsestof, og noget af litteraturen vil være på engelsk.

Passion for øl er en klar fordel, men der er ingen formelle adgangskrav til kellneruddannelsen.

En mangfoldig sammensætning af kursister er en styrke på uddannelsen, som henvender sig til professionelle fra restaurationsbranchen, detailhandelen og bryggerierne samt private.

Modulplan

Modul 1 - 25. september 2023
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Introduktion til sensorik
  • Ølsmagning
  • Kornsorter
  • Malt og maltningsprocessen
  • Råfrugt
  • Humle
  • Krydderier, urter og naturlige aromatilsætninger
  • Tilsætningsstoffer
  • Vand
  • Gennemgang af øllets råvarer og deres tilblivelse

Modul 2 - 9. oktober 2023
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Bryggeriets indretning
  • Brygning, herunder
    • Mæskning og mæskediagrammer
    • Sikar og mæskfilter
    • Urtkedel
    • Whirlpool, hopbacks m.m.
    • Gær og fermentering
    • Efterbehandling
  • Senhumling
  • Ølsmagning

Modul 3 - 23. oktober 2023
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Den bayerske metode
  • Lagerøllets pionerer
  • Undergærede stilarter
  • Alkoholfrie øl og deres metoder
  • Ølsmagning

Modul 4 - 6. november 2023
Underviser: Carsten Berthelsen

  • Belgisk ølhistorie og forklaring på trappist-begrebet.
  • Belgiske brygteknikker: Flaskegæring, ældet humle, brug af krydderier, mm.
  • Sensorisk smagning af lyse og mørke belgiske ales.
  • Smagning af øvrige øltyper.

Modul 5 - 20. november 2023
Underviser: Jens Ungstrup

  • Det danske øls historie fra
  • Dansk mikrobryg
  • Økologisk øl
  • Dansk returpant system
  • Ølsmagning

Modul 6 - 4. december 2023
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Britisk ølhistorie fra stenalderen til nyere tider
  • Britisk drikkekultur og serveringstraditioner
  • Gennemgang af Real Ale, Cask Ale og bottle-conditioned ales
  • Gennemgang af klassiske britiske øltyper
  • Ølsmagning

Modul 7 - 18. december 2023
Underviser: Jens Ungstrup

  • Amerikansk ølhistorie: forklaring på udviklingen fra kolonisterne, immigranter, prohibition og craft beer revolutionen.
  • Introduktion til særlige amerikanske brygteknikker: coldside dry-hopping, barrel-aging, wethopping, coffee extract, mm.
  • Gennemgang af amerikanske stilarter
  • Ølsmagning

Modul 8 - 8. januar 2024
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • De vilde organisme
  • Spontangæring i praksis
  • Mixgærede og hvedeølstilarter
  • Flaskegæring og modning
  • Ølsmagning

Modul 9 - 22. januar 2024
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Gennemgang af klassiske smagsfejl
  • Ekskursion til bryggeri
  • Brygning i praksis.
  • Hygiejne & oprydning.
  • Smagning og øl i proces

Modul 10 - 5. februar 2024
Undervisere: Bjarke Bundgaard og kok

  • Øl og mad historist
  • Øl som ingrediens
  • Øl til mad
  • Parring af øl og smag

Modul 11 - . 19. februar 2024
Underviser: Bjarke Bundgaard

  • Ølhåndtering
  • Udskænkning
  • Fadølsteknik
  • Eksamensforberedelse
  • Spørgetime

Modul 12 (eksamen) -  4. marts 2024
Undervisere: Bjarke Bundgaard og Carsten Berthelsen

  • Paratviden multiple-choice test med 100 spørgsmål. Der gives op til 100 point.
  • Skriftlig opgave: blindsmagning af tre øl. Der gives op til 30 point.
  • Mundtlig fremstilling: der gives op til 30 point.

 

Økonomisk støtte/tilskud

Virksomheder har mulighed for at søge tilskud til ansattes selvvalgte kurser og uddannelser i de nye kompetencefonde. Det er virksomheden, der søger om tilskuddet.

Tilskuddet, der gives, er pr. 1. maj 2010 på 140 kr. i timen og gives som løntilskud.

Der kan både søges om tilskud til afholdte kurser og reserveres midler til planlagte kurser. Reservationen kan ske op til tre måneder før.

Reservationen skal bekræftes senest 14 dage efter slutdato. Der søges for hvert enkelt niveau, hvor der angives start- og slutdato.

Der kan søges tilskud til kellneruddannelsen, hvis man indbetaler til Hotel- , Restaurant- og Turisterhvervets Kompetenceudviklingsfond, hvor du også finder ansøgningsskema og yderligere information.

Medarbejderen, der søges for, skal have været ansat i virksomheden i ni måneder.

Pris

Pris: 24.375 kr. inkl. moms

Pris for tidligere elever på Hotel- og Restaurantskolen (40 % rabat): 15.000 kr. inkl. moms.

I prisen er inkluderet undervisningsmaterialer, forplejning og diplom.

Transport og overnatning er ikke med i prisen.

Undervisere på Kellner

Vi har samlet tre af branchens største kapaciteter, der giver dig opdateret viden og godt netværk.

Undervisere på Kellner

Tilmelding til kellner-uddannelsen

Personlige oplysninger
Adresse
Hvordan betales der
Tilskud

Nyttig viden

Mad på skolen

Der er et stort udvalg af spisemuligheder på skolen.  

  • Restauranten, hvor vores egne kokkeelever forbereder menuen, og tjenerelever serverer den for elever og medarbejdere. 
  • Spisehuset, hvor kantinen serverer grøn bistromad til hverdagspriser.  
  • Kaffebaren, hvor du kan købe sandwiches, kaffe, salater og frugt. 
  • Madboderne, her er du heldig at smage mad, andre elever har lavet. Det kan være alt fra tacos, sushi, brød, is og kage. 
  • Bar' Kaf, hvor vores receptionistelever serverer friskkværnet barista-kaffe til SU-venlige priser. 

Læs om vores spisesteder

Røgfri skoletid

Hotel- og Restaurantskolen har røgfri skoletid for alle, der har sin gang på skolen.

Det betyder, at man ikke må ryge i skoletiden mellem kl. 8-16 hverken på eller uden for skolens område samt til sociale sammenkomster som fredagsbar, fest og lignende uden for dette tidsrum. Forbuddet gælder for alle tobaksvarer herunder cigaretter, e-cigaretter og snus.

Uniformer

Når du som kursist har undervisning i køkkener, skal du have en uniform på, som er godkendt til køkkenarbejde.

Du har valget mellem at medbringe din egen uniform eller låne en af skolen.

Læs mere om uniformer.

Spørgsmål?

Kontakt vores kursusafdeling:

Anna Fie Bak Johansson
Kursusadministrator

Anna Fie Bak Johansson

M: fbj@hrs.dk

Kontakt mig, hvis du har spørgsmål til konkrete kurser, fx om tilmelding, afmelding, holdstørrelser, ventelister el. lignende.

Marie Haahr Jensen
Faglig teamleder

Marie Haahr Jensen

M: mhj@hrs.dk T: 26708200

Kontakt mig, hvis du har ønsker til nye kurser og samarbejder, skræddersyede kurser til virksomheder og kommuner eller lignende.

Lene Vietz
Projekt- og kursuskonsulent

Lene Vietz

M: lmv@hrs.dk T: 22464613

Kontakt mig med generelle spørgsmål til kurser og efteruddannelse inden for AMU og IDV samt teambuilding, udlejning og events.