Kokkeelev Matilde Grue i den økologiske byhave

Ny grøn gastronomisk uddannelse med håndværk, klima og planter

18. marts 2024

Ny grøn gastronomisk uddannelse med håndværk, klima og planter

I sommeren 2024 starter det første hold på Hotel- og Restaurantskolens nye uddannelse Grøn Madhåndværker, som er udviklet i partnerskab med Dansk Vegetarisk Forening og Fonden for Plantebaserede Fødevarer.


Hvordan afhjælper vi den klimakrise, vi befinder os i? Hvilken rolle spiller vores madvaner, og hvordan inspirerer vi flere mennesker til at skrue ned for det animalske og i stedet finde frem til den store velsmag, planteriget gemmer på?

Den efterspørgsel imødekommer skolen nu med en individuelt tilrettelagt uddannelse til Grøn Madhåndværker udviklet i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening og Fondet for Plantebaserede Fødevarer.

“Der findes mange ambitiøse unge mennesker med stærke holdninger til den mad, vi spiser, og de madvaner, vi er nødt til at ændre i fremtiden. Derfor er vi rigtig glade for at kunne tilbyde en uddannelse, der både tager højde for både klimaet og velsmagen, når vi arbejder med mad,” forklarer pædagogisk chef på Hotel- og Restaurantskolen, Kenneth Højgaard.

Grøntsager og nytænkning i centrum

Uddannelsen er en ny mulighed for at lære om grøn gastronomi, planterig kost, mere bæredygtige produktionsmetoder, økologi, råvarelære og værtskab, der tager hensyn til vores generations helt store udfordring; klimakrisen.

På Grøn Madhåndværker spiller grøntsager hovedrollen uden at gå på kompromis med velsmag og tilberedningsmetoder. Der arbejdes med mere bæredygtige proteiner fra svampe til bælgfrugter og tang, og eleverne lærer at løfte dem til nye højder gennem bl.a. fermentering, så de bl.a. kan producere deres egen miso, svampegarum, tempeh mm.

“Nogle kan i 2024 have svært ved at se sig i den klassiske kokkeuddannelse, hvor der bl.a. arbejdes med kød. Grøn Madhåndværker giver dem mulighed for at møde ligesindede, inspirere hinanden og lære et håndværk, der udover at skabe store madoplevelser også kan skubbe verden i en grønnere retning,” siger Kenneth Højgaard.

Uddannelsesstart 5. august 2024

Målet med Grøn Madhåndværker er at skabe en gastronomisk uddannelse, som kommer rundt om kokkeuddannelsens faglige grundlag uden brug af kød, så skolen kan uddanne endnu flere skarpe madhåndværkere, der kan mestre den grønne omstilling af vores madkultur.

Uddannelsen har første uddannelsesstart den 5. august 2024, og uddannelsen vil løbende blive evalueret.

Grøn Madhåndværker er en individuelt tilrettelagt erhvervsuddannelse efter Børne- og Undervisningsministeriets regler, tilrettelagt af skolen i samarbejde med en eller flere oplæringsvirksomheder. Uddannelsen til Grøn Madhåndværker kan ikke sidestilles med en erhvervsuddannelse som gastronom med specialet kok, der i alt varer 3 år og 9 måneder.

Læs mere om uddannelsen Grøn Madhåndværker her

Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne

Christian Fentz (2)

Spørgsmål til projektet? Kontakt:

Gastronomisk udvikler

Christian Fentz