Elever strømmer til ny grøn maduddannelse
Efter et succesfuldt pilotforsøg, bliver Grøn Madhåndværker nu et fast uddannelsestilbud med start hvert halve år.
Efter et succesfuldt pilotforsøg, bliver Grøn Madhåndværker nu et fast uddannelsestilbud med start hvert halve år.
I august bød Hotel- og Restaurantskolen velkommen til 25 elever på den nye uddannelse til Grøn Madhåndværker. En madfaglig uddannelse, der lover skarpt fokus på gastronomi, klima og plantebaseret mad - og som eleverne har tilmeldt sig i rekordfart.
På den individuelt tilrettelagte erhvervsuddannelse (IEUD) lærer eleverne om alt fra grøn gastronomi til bæredygtig produktion, økologi, råvarer og værtskab, der tager hensyn til verdens klimaudfordringer.
Uddannelsens første hold blev fyldt på få måneder, og både under og efter opstart er Grøn Madhåndværker også blevet positivt mødt både i branchen og med omtale hos bl.a., Bloomberg, Danmarks officielle verdensmålsside og Dansk Vegetarisk Forening.
"Vi er glade og stolte over at se så stor efterspørgsel på en helt ny og unik uddannelse. Grøn Madhåndværker er den eneste grønne kulinariske uddannelse i verden, og at den kan fyldes op på ganske få måneder viser, at vi virkelig har ramt et behov blandt dem, der står over for at skulle vælge uddannelse," siger Kenneth Højgaard, der er chef for gastronomuddannelser på Hotel- og Restaurantskolen.
Som en del af projektet holdt skolen i foråret to workshops med repræsentanter fra både restauranter, hoteller og kantinevirksomheder med et grønt fokus. Mange har allerede givet udtryk for, at de ser stor mening i at få specialiserede grønne madhåndværkere ud i deres køkkener.
Successen og opbakningen fra både elever og branche er et klart signal om, at der i høj grad er marked for en uddannelse med større fokus på en grønne omstilling af vores madvaner.
Skolen har allerede nu taget konsekvensen af uddannelsens flotte start ved at udbyde Grøn Madhåndværker igen med uddannelsesstart til januar. Det er planen, at uddannelsen fremover skal udbydes hvert halve år.
Grøn Madhåndværker er udviklet med støtte fra Plantefonden og i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening.
Nedenfor kan du møde en af uddannelsens elever, der sætter ord på, hvordan hun vil bruge sin uddannelse til at ændre madverdenen. Du møder også en repræsentant fra branchen, der ser stor værdi i at få specialiserede grønne madhåndværkere ud i de professionelle køkkener.
Magda, der er ny elev på Grøn Madhåndværker, fortæller blandt andet:
“Det er vigtigt at skabe en bedre forbindelse mellem mad og bæredygtighed. Vi har et kæmpe problem med fx madspild og CO2 udledning, og det er essentielt, at vi gør noget ved madverdenen. Jeg vil bidrage med at lave noget sindssygt velsmagende grøn mad, som får folk til ikke at savne kødet og andre klima- og miljøbelastende råvarer."
Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne
Thais Brask-Simonsen fra Compass Group fortæller blandt andet:
“Jeg tænker, det er i sidste øjeblik, uddannelsen bliver skudt i gang, for det vegetariske køkken vælter frem, og både restauranter og kantiner skriger på den her ekspertise. Vi savner folk, der kan håndtere det grønne køkken. Vi forsøger allerede at uddanne vores personale, men at få nogen ind, der er helt rendyrkede, gør dem til endnu bedre ambassadører - både over for kolleger og i formidlingen til gæsterne.”
Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne
Vil du vide mere om Grøn Madhåndværker, eller sidder du som virksomhed og overvejer at blive læreplads for elever på uddannelsen? Så kan du læse videre her: