Villum Fonden bevilger millionbeløb til udvikling af bæredygtigt hav-til-bord værksted
Fonden støtter skolen med 2,6 mio. kroner, der skal sikre elever en større forståelse for havets ressourcer og brug af bæredygtige blå råvarer.
Kom til Åbent Hus den 6. februar: Oplev skolen, snak med undervisere, og bliv klogere på vores uddannelser - læs mere og tilmeld dig.
Fonden støtter skolen med 2,6 mio. kroner, der skal sikre elever en større forståelse for havets ressourcer og brug af bæredygtige blå råvarer.
De danske havmiljøer og fiskebestande er under enormt pres og gør havene til en essentiel del af den bæredygtige omstilling. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at fremtidens madprofessionelle lærer at forstå havets råvarer og bruge fisk, skaldyr, tang og andet havmad med respekt for naturen under vandet.
Netop det sætter Hotel- og Restaurantskolen et særligt fokus på med udviklingen af et værksted for bæredygtige fødevarer fra havet. Projektet, som bliver til med støtte fra Villum Fonden i form af en bevilling på 2,6 mio. kr., skal sætte havmiljø på skemaet og lære elever at forstå og bruge havets ressourcer mere bæredygtigt.
"Vi er glade for, at Villum Fonden vil støtte op om en vigtig grøn dagsorden og samtidig give os mulighed for at skabe endnu bedre og mere tidssvarende rammer om vores madfaglige uddannelser. Vores have er en enorm kilde til fantastiske fødevarer, som kan udgøre en vigtig brik i fremtidens fødevaresystem. Men det kræver en større opmærksomhed på bæredygtighed og skånsomhed, og vejen dertil skal blandt andet ledes af fremtidens kokke og ernæringsassistenter," forklarer Hotel- og Restaurantskolens direktør, Søren Kristensen.
Støtten fra Villum Fonden skal bruges til at etablere et mobilt værksted, hvor elever fra ernæringsassistent- og gastronomuddannelserne kan få hænderne i fiskeslim og tang, og mærke duften af havet. Målet er at give eleverne praktisk erfaring med skånsomme fangstmetoder, håndtering og tilberedning af nye arter, forståelse for vores havmiljøer og evner til at vurdere de blå fødevarers bæredygtighed.
"Erhvervsuddannelserne er en hjørnesten i Danmarks grønne omstilling. De skal levere de faglærte, der kan omsætte grøn viden til konkrete løsninger – fra energieffektive bygninger til bæredygtige fødevaresystemer og transport," fortalte Villum Fondens udviklingschef Ole Laursen i forbindelse med bevillingen.
Værkstedet vil også være tilgængeligt for andre uddannelsesinstitutioner, så flere kan få glæde af de udviklede undervisningsmaterialer og metoder.
Initiativet er et vigtigt skridt mod at uddanne flere madprofessionelle, der samtidig kan være frontløbere i den grønne omstilling og lede vejen mod en mere bæredygtig madkultur i Danmark.
Derfor kommer projektet også til at søge rådgivning, sparring og samarbejde hos vigtige aktører inden for bæredygtighed og arbejdet med havmiljøer, bl.a. WWF Verdensnaturfonden og danske Havhøst, der arbejder med dyrkning og formidling af regenerativt havbrug.
Ifølge planen vil udvikling og afprøvning af værkstedet foregå i 2025 og første halvdel af 2026, hvorefter det skal implementeres fast i undervisningen på skolens gastronom- ernæringsassistentuddannelser. Arbejdet er en del af skolens udviklingsprojekt Gejst, der skal sikre begejstrede og motiverede elever gennem håndværkspædagogik, grønnere mad og en åben skole.