Gejst - Mestring og begejstring på Hotel- og Restaurantskolen
Mere håndværkspædagogik, grønnere mad og en åben skole skal sikre begejstrede og motiverede elever, der gennemfører deres uddannelse. Arbejdet sker i partnerskab med Tuborgfondet.
Håndværkspædagogik, grøn gastronomi og en åben skole er vejen til større engagement og faglig begejstring på de gastronomiske uddannelser.
Det er indgangsvinklen for Gejst, Hotel- og Restaurantskolens partnerskabsprojekt med Tuborgfondet, som skal udvikle nye metoder og inspiration til gavn for hele erhvervsskolesektoren.
Gennem 2024 og 2025 modtager skolen 22 mio. kr. til at udvikle og teste nye modeller for håndværksbaseret undervisning, grøn gastronomi og fællesskaber. Målet er at fremme elevernes engagement og løfte fagligheden i uddannelsen og som konsekvens få flere til at gennemføre.
40 procent af de elever, som starter på en erhvervsuddannelse, falder fra, og det tal skal projektet være med til at nedbringe.
Projektets tre hovedspor:
1. Håndværkspædagogik
Ved at omlægge undervisningen til at være langt mere praktisk orienteret og med højere fagligt indhold vil eleverne få mulighed for at mestre deres håndværk i dybden: Med særlige klasser og hold testes ideerne af. Og med åbning af nye værksteder vil faglig fordybelse gøres mulig.
2. Grøn gastronomi
Hotel- og Restaurantskolen vil arbejde sammen med elever, fagfolk og fødevareproducenter udvikle bæredygtige gastronomiske tilgange, der kan imødekomme klimaudfordringerne.
3. En åben skole
Hotel- og Restaurantskolen vil åbne dørene for branchen og skabe et sted, hvor eleverne kan møde rollemodeller og deltage i efteruddannelsesaktiviteter.
Samarbejde mellem skole, elever og branche
Projektet skal virkeliggøres i tæt samspil mellem skolen, eksterne partnere og elever både på skolen og ude i branchen.
Camilla Hutters, leder af Nationalt Center for erhvervspædagogik ved Københavns Professionshøjskole og ekspert i læring på erhvervsuddannelserne, ser flere interessante perspektiver i projektet:
”Der er brug for at gå helt nye veje, når det handler om erhvervsuddannelser – vi kan ikke blive ved med at gøre, som vi plejer, hvis vi skal skabe reel forandring på området. Ikke kun fordi, vi som samfund har brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse – men også fordi, det er vigtigt at gøre uddannelserne tidssvarende, bl.a. ved som her at gøre den grønne omstilling til en integreret del af undervisningen. Jeg synes derfor, det er vildt spændende at gøre Hotel- og Restaurantskolen til et eksperiment for nye tilgange til undervisning og skole – og jeg glæder mig til at følge projektet i den kommende tid.”
Projektet er toårigt, men perspektivet strækker sig længere og sigter mod at forbedre håndværksfagene og gastronomiske uddannelser generelt.
Grøn gastronomi og håndværksbaseret undervisning i en åben skole er centrale i vores strategi siden 2019. Projektet giver mulighed for at prøve ideerne af og realisere vores vision, og vi er stolte af, at Tuborgfondet ser potentiale i vores udviklingsarbejde.
Projektets detaljer
Formål
Projektets formål er at forny og styrke erhvervsskolen ved at gøre håndværksfagene mere attraktive, ruste eleverne til at være bæredygtige aktører, øge deres engagement og gennemførselsrate, fremme samarbejdet med branchen, sikre høj kvalitet i uddannelsen og opbygge et godt omdømme som en førende institution inden for faglig uddannelse og samarbejde med erhvervslivet.
Projektperiode
Projektet strækker sig over to år, med start i januar 2024 og afslutning i december 2025 med mulighed for forlængelse.
Partnere
Projektet foregår i partnerskab med Tuborgfondet.
Kontakt
Tuborgfondet
Kommunikationsansvarlig Stine Munk Rasmussen
Mail: sr@tuborgfondet.dk
Telefon: 20922730
Hotel- og Restaurantskolen
Kommunikationschef Marianne Søndergaard,
Mail: mas@hrs.dk
Telefon: 28809954
Om Hotel- og Restaurantskolen
I over 100 år har Hotel- og Restaurantskolen uddannet kokke, tjenere og andre faglærte til hotel- og restaurationsbranchen. Det er en skole fuld af traditioner, men også en skole i rivende udvikling med engagerede medarbejdere, der brænder for at nytænke gastronomi og værtskab. Vi står midt i en udviklingsproces og arbejdet med at skabe håndværkere, der modigt, arbejdsomt og kreativt mestrer bæredygtig gastronomi, madhåndværk og hospitality.
Om Tuborgfondet
Tuborgfondet støtter unges muligheder for at udleve deres drømme for en håbefuld og bæredygtig fremtid. Fondet uddelte i 2022 96 mio.kr. inden for fire strategiske indsatsområder, Entreprenørskab, Demokrati, Kreative erhverv og Arbejdsmarked – fra ungdomsliv til arbejdsliv. Her støtter fondet fx aktiviteter, der ruster unge til en god start på arbejdsmarkedet.
Teamet består af
Anton Schmidt Feiring
Uddannet kok, Hotel- og Restaurantskolen.
Anton har i et par år undervist vores grundforløbselever på Hotel- og Restaurantskolen. Inden var han køkkenchef på Gaarden & Gaden, samt kok på bl.a. Famo51.
Christian Fentz
M: cf@hrs.dk T: 25503734
Uddannet kok, Hotel- og Restaurantskolen i 2005.
Christian har arbejdet som kokkefaglærer og udviklingskonsulent på Hotel- og Restaurantskolen i et årti, inden han tog en afstikker i nogle år som konsulent i Børne- og Undervisningsministeriet.
Clea Bianca Suhr
Uddannet økologisk agronom, Sogn Jord- og Hagebruksskule i Norge, samt kok fra Hotel- og Restaurantskolen. Clea har et stærkt fokus på mad fra jord til bord. Hun er udlært fra Rababergården, har været del af en højskole, underviser på den regenerative jordbrugskole og er selvstændig i virksomheden Madjord.
Emilie Qvist Kjærgaard
Uddannet kok, Hotel- og Restaurantskolen 2023.
Midt i sin uddannelse blev hun køkkenchef på og ejer af Restaurant Medvind i Hanstholm. Det seneste år har hun været omrejsende kok på pop-ups i Zürich og Firenze, og gastronomisk eventyrrejsende.
Ida Mikkelsen
M: imi@hrs.dk T: 61778649
Uddannet i Ernæring og Sundhed med speciale i fødevarer og ledelse, Københavns Professionshøjskole.
Har tidligere været uddannelseskonsulent i FN Byen og forretningschef på Restaurant Den Røde Cottage.
Jakob Ørstrup
Uddannet i Ernæring og Sundhed med speciale i produktudvikling, Københavns Professionshøjskole, samt chocolatier.
Jakob kommer fra en stilling som kulinarisk rådgiver og gastronomisk eventmager i Madkulturen og selvstændig med chokoladevirksomheden Svenningsen and Ørstrup – Nordic Chocolatiers.
Johan K. Dal
M: jda@hrs.dk T: 24962216
Kandidat i Integrated Food Studies, AAU, og Master i Food Culture & Communication, University of Gastronomic Sciences, Italien.
Johan har i 10 år arbejdet med mad, bæredygtighed og formidling i forskellige sammenhæng og projekter, i Danmark og internationalt. De sidste år som kursus- og projektchef på skolen med ansvar for bl.a. efteruddannelse og udviklingsprojekter.
Katrine Foged Thomsen
M: kft@hrs.dk T: kft@hrs.dk
Uddannet konditor i 2001.
Katrine er dommer i tv-programmet Den store bagedyst på DR, og kageinspirationen til befolkningen fortætter hun fornøjet med at give fremadrettet. Hun er tidligere medejer af konditor- og cafekæden Grannys House.
Malte Roed Lunden
Uddannet psykolog og gartner med speciale i flerårige afgrøder - de mest klimavenlige afgrøder, branchen stadig ikke kender til.
Malte kommer fra et barselsvikariat som gartner på Hotel- og Restaurantskolen, og så driver han en lille specialplanteskole ved siden af.
Martin Marko Hansen
Cand.mag. i dansk og kommunikation, Københavns Universitet, men har også stået i lære som kok.
Martin kommer fra den økologiske brødproducent Jalm&B – Food People som Head of Innovation & Sustainability. Før det var han blandt andet udviklingschef i Meyers Madhus og tilbage i 2010 var han med til at stifte virksomheden Rødder.
Martin Petersen
M: mpe@hrs.dk T: 42731350
Uddannet kok fra Hotel- og Restaurantskolen og har læst erhvervsøkonomi og filosofi på CBS.
Martin kommer senest fra Fiskerikajen, hvor han i et par år har serveret dagsordenen om skånsomt fanget fisk til professionelle køkkener. Han har tidligere drevet virksomheden Omegn i Torvehallerne og brugte de første år af sin karriere på en række københavnske restauranter.
Mathias Skovmand-Larsen
Kandidat i fødevarevidenskab på KU Science.
Udover at være videnskabeligt maduddannet har Martin arbejdet 10 år i restaurationsbranchen for bl.a. Christian Puglisi, Claus Meyer og Jens Vestergaard.
Rasmus Bredahl
Uddannet kok på Hotel- og Restaurantskolen i 1992.
Rasmus har arbejdet med mad på alle niveauer fra Michelin-restauranter, hoteller, kantiner, hospitaler og forsøgscentre. I mange år som selvstændig gastronomisk konsulent i firmaet Madkonsulenten, samt forfatter og foredragsholder.
Rasmus Leck Fischer
Uddannet kok, Hotel- og Restaurantskolen.
Rasmus driver til dagligt sin virksomhed Gastronomisk Innovation samt leder kokkefællesskabet NACL (en gastronomisk legeplads) under Dorte Leck Fischers Fond.
Sarah Rom Gjerø
Uddannet kok og bachelor i Fødevarevidenskab, Master in Food Culture and Communications (Italien), samt Diplom i Erhvervspædagogik.
Sarah kommer fra en stilling som faglærer på Hotel og Restaurantskolen, og har derfor veltrænede styrker indenfor gastronomi og pædagogik og et indgående kendskab til gastronomuddannelsen- og eleverne.