Hjælp til ansøgning
Hvis du har brug for hjælp til at ansøge om læreplads, kan vi hjælpe dig godt på vej
Når du ansøger om læreplads i en virksomhed, skal du skrive en ansøgning, der fanger virksomhedens interesse, så de får lyst til at finde ud af, hvem du er - og forhåbentligt tilbyder dig en læreplads.
Her på siden kan du få hjælp til, hvordan du skal udforme din ansøgning, og hvordan du opbygger dit CV, så du har gode chancer for at lande den læreplads, du drømmer om. Du kan også finde tips til, hvad du skal huske både inden og efter du har skrevet din ansøgning.
Tips, når du skal skrive din ansøgning
Hvor kan jeg søge?
Skolens Jobbørs er stedet, hvor rigtig mange elever og virksomheder finder hinanden - her finder du stort set altid masser af jobopslag.
Facebook-grupper er der også en del af, hvor arbejdsgivere lægger opslag op, som man kan følge med i.
Kig blandt andet i:
Elever på Hotel-og Restarurantskolen
Kokke-og Kokkeelever i Danmark
Kokke og tjenere
Køkken/kantine jobs
Bager og konditor jobside
Bagerjobnet
Vær konkret
Hvorfor søger du en læreplads, hvad du kan tilbyde virksomheden, og hvorfor er det dig frem for den næste ansøger i bunken, der skal have lærepladsen.
Overvej, hvilke fraser der kan skille dig ud fra mængden; målet er at komme til en personlig samtale. Her er et par tips til din ansøgning:
- Firmanavn og kontaktperson
- Du skal stile ansøgningen til den person, som er kontaktperson i annoncen.
- Skab opmærksomhed med din overskrift
- Giv din ansøgning en overskrift, der fænger.
- Vær præcis og målrettet, hvorfor dig?
- Skriv en kort og præcis præsentation af dig selv, så læseren hurtigt får indblik i, hvilken person der er bag ansøgningen.
- Sæt dig grundigt ind i virksomheden
Fortæl virksomheden, hvorfor du ansøger
Du skal have tænkt over, hvorfor du mener, at du passer ind. Du skal være lærling i længere tid, så det er vigtigt at gøre dig overvejelser om, hvorfor du søger, og hvor du søger. Skræddersy hver enkelt ansøgning til hvert enkelt sted, du søger.
Fortæl, hvad du kan tilbyde
Beskriv kort det, der gør dig til noget særligt. Hvad kan du, som de andre ikke kan? Hvilke opgaver kan du løse? Brug ikke ord som 'gider' og skriv ikke, hvad du ikke er god til, men fremhæv alt det du interesserer dig for, kan og er god til.
Sælg dig selv
Her kan du skrive lidt om dig selv og dine personlige kompetencer, så din læser også får et indblik i, hvem du er som menneske. Udvis begejstring og selvsikkerhed ved at omtale dig selv og stedet positivt, vis hvem du er ved at bruge dit eget sprog og vær ærlig.
Afslutning på ansøgningen
Du skal i afslutningen vise, at du er interesseret i det videre forløb og aktivt vil følge din ansøgning til dørs. Sådan sælger du dig selv i din elevansøgning.
Husk: underskrift, navn og henvisning til medsendte bilag.
Det skal du huske
-
Indhold
Underskrift, navn og henvisning til medsendte bilag. Husk også, at motivation, forberedelse, fokus, koordinering og opfølgning betyder alt for, om du lykkes med din ansøgning. -
Læs korrektur
Det er vigtigt, at du ikke har stavefejl eller andre sjuskede fejl i din ansøgning. Hvis du har brug for hjælp, kan du tage fat i et familiemedlem, din kontaktlærer eller Lærepladscenteret.
-
Motivation
Vær skarp på, hvad du kan tilbyde virksomheden, og hvordan du vil gøre det. Ansøgningen og dine andre aktiviteter skal vise virksomheden, at den har behov for lige netop dig. -
Forberedelse
Sørg altid for at ringe til virksomheden og hør nærmere. Det giver dig mere information end de øvrige ansøgere, og så husker arbejdsgiveren dig. -
Fokus
Vær konkret og skriv om de opgaver, du har fundet ud af, ligger i jobbet. Brug dit eget sprog og skriv konkret, hvad du kan tilbyde i forhold til en elevstilling. -
Sammenhæng
Din ansøgning bliver set i sammenhæng med dit CV, men også i sammenhæng med, hvordan du har virket i telefonen. Arbejdspladsen husker overraskende godt.
-
Præsentation
Sørg for, at du præsenterer dig på en måde, så du gør et indtryk både i telefonen, når du møder din nye læremester, og når du kommer til en samtale. -
Opfølgning
Vi arbejder med en branche, hvor ikke alle er lige gode til at svare på mails, og derfor er det næsten lige så vigtigt at følge op på din ansøgning, som at få den sendt afsted. 3-4 dage efter du har sendt, skal du altid følge op ved at ringe til kontaktpersonen eller, hvis du har mulighed for det, møde op i virksomheden.
Hjælp til CV
Tag din ansøgning og dit CV under armen og kig forbi Lærepladscenteret. Vi står klar til at give dig professionel feedback.
Vi kan blandt andet hjælpe dig at gøre ansøgning skarp i forhold til dén arbejdsgiver, du gerne vil have job hos, få optimeret dit CV og coache dig til at møde en forhåbentlig kommende arbejdsgiver på bedst mulig vis. Se en række eksempler på, hvordan du kan udforme dit CV:
Kontakt lærepladskonsulenterne
Kontakt gerne Hotel- og Restaurantskolens lærepladskonsulenter, hvis du har spørgsmål – hvad enten du er lærling eller arbejdsgiver. Konsulenterne sidder i Lærepladscenteret og kan kontaktes på vores mailadresser neden for.