Fang og æd: Gratis kogebog laver invasive arter om til gourmetmad

Miljø- og Fødevareministeriet og Hotel- og Restaurantskolen i København lancerer i dag en ny og gratis kogebog, som giver alle danskere tips til at spise invasive arter som stillehavsøsters, rynket rose eller canadagås.

Gin&Tonic-stillehavsøsters, voldsneglstatar og gåseboller.

Det lyder måske som retter på michelinrestauranter, men det er nogle af de retter, som alle danskere kan lære at lave mad med i den nye og ganske gratis kogebog fra Miljø- og Fødevareministeriet og Hotel- og Restaurantskolen i København.

Den 16. december lancerer miljøminister Lea Wermelin kogebogen ”If you can’t beat them – eat them” på Hotel- og Restaurantskolen.

I kløerne på et par elever vil hun lære at tilberede to invasive retter.

– Invasive arter er udefrakommende arter, som presser vores egen natur. Med den nye kogebog kan alle være med i bekæmpelsen. Så kan man både imponere middagsgæster med en anderledes middag og hjælpe naturen blot ved at spise, siger miljøminister Lea Wermelin.

Til lands, til vands og i luften

Kogebogen indeholder 31 opskrifter, som tager udgangspunkt i enten sortmundet kutling, stillehavsøsters, invasive krebs, invasive gæs, amerikansk skarveand, rynket rose, armensk brombær, plettet voldsnegl og muntjak.

– Jeg håber, at den nye kogebog kan inspirere danskerne til selv at tage del i bekæmpelsen af de invasive arter, vi har i Danmark. Hvis man samtidig selv går på jagt efter østers i fjorde eller rynket rose langs kysterne, er man garanteret en naturoplevelse med i købet, siger Lea Wermelin.

Formålet med den nye kogebog er at udbrede kendskabet til invasive arter og de skadelige virkninger, de har i naturen hos en bredere målgruppe.

Vi skal spise os til et bedre miljø

Hvis man ikke lige har en invasiv muntjak i køkkenskabet, kan alle retterne laves med alternativer, der findes i de fleste supermarkeder.

– Det er en miljøskadende og ubelejelig gave, vi har fået med de invasive arter, men det er da for fantastisk at kunne spise sig til et bedre miljø i østers, blæksprutter og krebs. Skolens elever er i gang med at uddanne sig til at mestre et erhverv, og med kogebogen håber vi, at deres viden og håndelag kan inspirere andre til at bekæmpe de uindbudte arter ved noget så simpelt som at finde dem, hjembringe dem og lave dejlig mad ud af dem, siger direktør på Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger.

– Brugen af mad og fødevarer i naturen og i vores køkkener udgør en kæmpe stor miljøbelastning. Det er intentionen, at vi på skolen uddanner eleverne til ikke bare at stå bag fremtidens dejlige måltider, men at gøre det på en måde, hvor vores madforbrug ikke er en miljø- og klimabelastning.

Alle kan gratis afhente en kogebog hos Hotel- og Restaurantskolen i Valby, Miljøstyrelsen i Odense og hos AQUA Dyrepark i Silkeborg, så længe lager haves.

Du kan også finde den nye kogebog online her.