Som kokkelev oplever du et helt særligt fællesskab.

Få en læreplads

Når du er i lære, udvikler du dit håndværk og får et netværk i branchen

Når du går på en erhvervsuddannelse eller EUX, skal du i lære. Snuse til branchen, lære nye teknikker og tricks, afprøve det du har lært på skolen og møde en masse nye mennesker, der kan gavne din karriere senere hen.

Når du har afsluttet dit grundforløb, skal du i lære i en virksomhed, og når du starter i lære, begynder du samtidig på dit hovedforløb. Under hovedforløbet veksler du mellem at være i lære ude i virksomheden og på skolen.

Længden af læretiden og antal af skoleperioder varierer fra uddannelse til uddannelse.

Info om praktik

Hvordan kommer jeg i lære?

Du skal selv finde en virksomhed, der er godkendt som læreplads. Hvis du oplever problemer, eller vil have gode råd og hjælp til at finde den rette virksomhed, er vi altid klar til at hjælpe dig.

Hvis du gerne vil ud og opleve verden, mens du er i praktik, kan du sagtens tage den i udlandet - læs mere om læreplads i udlandet.

Uddannelsesaftaler

Før du skal i lære, skal du indgå en uddannelsesaftale med virksomheden, hvor du skal være elev.

En uddannelsesaftale kan sammenlignes med en ansættelseskontrakt. Det vil sige, at det er et skriftlig, juridisk bindende dokument som bevis på, at du og din lærevirksomhed har indgået en aftale.

Der findes fem forskellige varianter af uddannelsesaftaler:

  • Den almindelige uddannelsesaftale
  • Kombinationsaftale
  • Den korte uddannelsesaftale
  • Restuddannelsesaftale
  • Ny mesterlære

Der er også mulighed for at lave en aftale om udstationering til udlandet i løbet af din læretid.

Udfyld Uddannelsesaftale

Blanketten til udfyldelse af uddannelsesaftalen finder du på Undervisningsministeriets hjemmeside.

På Undervisningsministeriets hjemmeside finder I desuden vejledninger til udfyldelse af uddannelsesaftaler.

Det er vigtigt, at I udfylder, underskriver og sender dokumentet til Hotel- og Restaurantskolen hurtigst muligt efter I har indgået en aftale.

Prøvetid

Prøvetiden er de første tre måneder. I prøvetiden kan aftalen ophæves af elever eller arbejdsgiver.

Herefter er aftalen uopsigelig, og den kan kun ændres, hvis begge parter er enige – eller ophæves, hvis en af parterne ikke overholder aftalens forpligtelser.

Ophæves din uddannelsesaftale, skal du indgå en restuddannelsesaftale med en ny virksomhed for at kunne færdiggøre din uddannelse.

Ny mesterlære

Ny Mesterlære er for dig, der vil direkte i lære i en virksomhed i stedet for grundforløbet på skolen. Du starter altså i lære fra dag et.

Du får en praksisnær uddannelse, hvor en stor del af undervisningen foregår i virksomheden. Din uddannelse veksler stadig mellem arbejde og skole – og du får elevløn under hele forløbet.

Løn og arbejdstider

Som elev på hovedforløbet får du elevløn.

Lønnen er forhandlet for dig, og du kan derfor se, hvilken løn og hvilke arbejdsvilkår der er inden for din uddannelse på fagforeningernes hjemmesider:

  • www.3f.dk – Overenskomst mellem Horesta og 3F. Denne side henvender sig til dig, der er ved at uddanne dig til kok, tjener, receptionist eller smørrebrød/cater.
  • www.kost.dk – Overenskomsten mellem de kommunale og regionale elevpladser og Kost & Ernæringsforbundet. Denne side er relevant for dig, der er ved at uddanne dig til ernæringsassistent.

Elevplads i udlandet

Elevplads i udlandet er for dig, der vil ud og opleve verden, andre kulturer og sprog og samtidig styrke dit håndværk og få ny viden. 

Det er en god og udfordrende oplevelse, der giver dig en masse praktisk og personlig erfaring, du kan bruge i din fremtidige karriere.

Læs mere om elevplads i udlandet.

Som kokkelev oplever du et helt særligt fællesskab.

Jobbørsen - find din læreplads

Hotel- og Restaurantskolen har sin helt egen jobbørs, hvor virksomheder, der er på udkig efter nye elever, kan lave opslag.

Du kan vælge din uddannelse, og så får du vist alle de virksomheder, der leder efter netop din profil. 

Virksomhederne skriver, hvad de er på udkig efter, hvad arbejdsopgaverne er, og hvordan du kan kontakte dem.

Gå på opdagelse i jobbørsen

Kontakt praktikpladskonsulenterne

Kontakt gerne Hotel- og Restaurantskolens praktikpladskonsulenter, hvis du har spørgsmål – hvad enten du er elev eller arbejdsgiver. Konsulenterne sidder i Praktikpladscenteret og kan kontaktes på telefon eller mail.

Kira Gall Henriksen
Praktikpladskonsulent

Kira Gall Henriksen

M: kgh@hrs.dk T: 3122 7454

Mikkeline Jensen
Praktikpladskonsulent

Mikkeline Jensen

M: mj@hrs.dk T: 3153 3651

Frederik Hvidt
Praktikpladskonsulent

Frederik Hvidt

M: fhv@hrs.dk T: 2091 1070

Anne Marie Brinkler
International koordinator

Anne Marie Brinkler

M: amb@hrs.dk T: 2550 3656