Fremtidens skole og gastro-campus
Hotel- og Restaurantskolen vil med støtte fra Nordea-fonden skabe en ny skole og gastronomisk campus for eksperimenterende og bæredygtigt madhåndværk og hospitality.
Danmark er et internationalt foregangsland for mad og værtskab - berømt for innovation og bæredygtighed.
Én af grundstenene i succesen er en stolt fag- og håndværkstradition, som udspringer fra Hotel- og Restaurantskolen, der siden 1922 har udklækket tusindvis af håndværkere til gastronomiens og værtskabets fag.
Nu vil skolen løfte faglighed og håndværk til nye højder i uddannelsen af dem, der skal forme fremtidens gastronomi og hospitality. Det skal ske med en ny, bæredygtig fagskole i verdensklasse og et stort campusområde, der kan berige Valby med attraktive ungdomsboliger for bl.a. skolens elever, lige som der bliver plads til familieboliger og erhverv.
Hotel- og Restaurantskolen har sammen med stærke partnere i Pension Danmark og Juul Frost Arkitekter udarbejdet en plan for projektet.
Med politisk opbakning, en ny lokalplan for området og en uddeling fra Nordea-fonden på 266 mio. kroner, er byggeriet nu meget tæt på at kunne realiseres.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har godkendt modtagelsen af uddelingen til at realisere byggeriet betinget af, at det samlede projekt godkendes af Folketingets Finansudvalg.
Et område, der oser af gastronomi, madhåndværk, oplevelser og hospitality. En skole, som unge vil søge. Et nyt kvarter, som både elever, lærere, lokalmiljøet, københavnere og den danske gastronomi- og hotelbranche kan være stolte af.
Byggeriet med et budget på 600 mio. kroner forventes at kunne tages i brug i 2028.
Hør om visionen
Vi har lavet fire film, der sætter perspektiv på behovet for en ny skole
Den nye skole
Den nye skole er designet til sanselighed og håndværk og skolens målsætninger inden for bæredygtig værtsskab, madlavning og råvarer. Skolen bliver hjertet i den nye campus på Allergrunden - den nye port til Valby.
Grunden har tidligere huset forlaget Aller. De eksisterende bygninger vil, sammen med udvalgte historiske spor, blive bevaret og genanvendt som studie- og ungdomsboliger samt erhverv.
I den nye campus summer det af aktivitet og begejstring i haven, udekøkkener og terrasser med mødesteder, ophold og ude-undervisning.
Campusstemningen fortsætter ind i skolebygningen. Der er luft og dagslys i atriet og de indendørs taghaver.
Hele bygningen er bygget af groede og andre fornybare eller genanvendelige materialer. Udefra minder skolen om en reol for planter, produktion og mennesker.
En ny skole bidrager med
-
Værkstedsbaseret undervisning
Eleverne vil lære gennem praktisknær undervisning i moderne køkkener, restauranter og hotelfaciliteter. -
Bæredygtighed i fokus
Bæredygtighed i fokus: Skolen vil være et førende eksempel på bæredygtig drift og vil integrere bæredygtige principper i alle aspekter af undervisningen. -
Håndværk og innovation
Skolen vil fremme udviklingen af nye grønne smagsoplevelser og kulinariske teknikker, samtidig med at eleverne lærer at mestre det traditionelle håndværk. -
Fokus på trivsel
Skolen indrettes med fokus på, at den understøtter elevernes behov, trivsel og udvikling. -
Boliger til elever, unge og familier
Området vil rumme studie- og ungdomsboliger til bl.a. skolens elever og skabe et attraktivt lokalområde med skolens værdier for gastronomi og værtskab i centrum. -
Lokalt mødested
Skolen vil invitere lokalsamfundet indenfor i et gastronomisk campusområde, der kan samle elever, lokale og branchens ildsjæle. -
Samarbejde med erhvervslivet
Skolen vil have tætte bånd til branchen og sikre, at uddannelserne er relevante for arbejdsmarkedet. -
Flagskib for erhvervsuddannelser
Med både faciliteter og uddannelsestilbud i verdensklasse skal skolen være eksponent for, at det er attraktivt at tage en erhvervsuddannelse.
Tidsplan for projektet
Fakta om byggeriet
-
Areal
Grundareal: 19.200 kvm.
Samlet areal for nye bygninger: 38.500 kvm. -
Ny skolebygning
Areal: 15.000 kvm + kælder
50 basisværksteder, 16 specialværksteder, restauranter, barer, caféer og receptioner, køkken- og taghaver
Kapacitet: 1050 årselever -
DGNB-certificering
Byggeriet skal leve op til de højeste standarder inden for bæredygtighed. Målet er en Guld DGNB-certificering ved bl.a. at anvende lokale kvalitetsmaterialer med lavt klimaaftryk, gøre bygningen forbrugseffektiv og sikre cirkulære principper for driften.
Skolebyggeriet vil være et forbillede for nye skoler med et læringsmiljø, hvor bæredygtighed indgår som en integreret del af læringen. -
Boliger
Areal: 22.000 kvm med ca. 300 studie/ungdomsboliger, + almene boliger og familieboliger.
Projektets partnere og finansiering
Byggeprojektet realiseres med støtte fra Nordea-fonden, som har uddelt 266 mio. kroner til projektet.
Byggeprojektet gennemføres med PensionDanmark som bygherre. Størstedelen af den nuværende grund sælges til PensionDanmark, der herefter opfører den nye skolebygning samt renoverer de eksisterende bygninger til familie- og ungdomsboliger samt mindre erhverv.
Foruden støtte fra Nordea-fonden og provenu fra salg af Aller-grunden til PensionDanmark vil skolen optage et realkreditlån til at finansiere resten af projektet.
Juul Frost Arkitekter har udarbejdet et foreløbigt byggeprogram og skitseoplæg på projektet.
Nyheder om projektet
Her kan du løbende følge med, når vi deler nyt om projektet og kommer nærmere en ny skole og gastronomisk campus.