Fremtidens tallerken
Kompetenceløft af Hotel- og Restaurantsskolens undervisere til at skabe fremtidens tallerken med afsæt i en mangfoldighed af bælgfrugter.
At arbejde med bælgfrugter og plantebaseret mad, er i sig selv hverken nyskabende eller innovativt. Det gør vi allerede på Hotel- og Restaurantskolen, men hvis vi skal op og nå de 700 gram tilberedte bælgfrugter pr. dansker pr. uge, som Fødevarestyrelsen anbefaler, skal bælgfrugter bruges i langt flere sammenhænge - og DET kræver nytænkning og innovation.
Bælgfrugter skal som fødevaregruppe åbne sig op som og indgå i et langt mere mangfoldige sammenhænge, fordi de netop kan meget mere end at være mættende i fx Daal, hummus og falafel. Projektet skal udfordre undervisernes fantasi og nytænkning og bygge ovenpå deres faglighed for mangfoldigheden af hvilke retter og i hvilke mængder og hvilke typer bælgfrugter, der kan bruges til hvad.
På den måde skal vi få bælgfrugter til at smage af mere - de skal ikke kun smage af ’det klimarigtige valg’ eller spises for at blive mæt – de skal spises, fordi man ikke kan lade være!
Kom til Seminar den 22. august
Hvordan får vil bælgfrugter på fremtidens tallerken?
Tid og sted:
22. august kl. 09:00-16:00
Hotel- og Restaurantskolen
Vigerslev Allé 18, 2500 Valby
Hvor stor forskel gør 2 gram bælgfrugter egentlig for sundhed og klima?
Ikke meget, og faktisk skal mange danskere nærmest gå fra 0 til 100, for at følge kostrådenes anbefaling på 100 gr. bælgfrugter om dagen. Den gennemsnitlige dansker spiser nemlig kun 2-5 gr. dagligt.
Der er brug for, at vi sætter turbo på og udfordrer vores forståelse af det gode måltid. Derfor samler vi en række skarpe hjerner til samtale om det store spørgsmål: ”Hvordan får vi bælgfrugter på fremtidens tallerken i de professionelle køkkener?”
Kom og vær med til at finde svar på et af de vigtigste spørgsmål om fremtidens mad.
Seminaret er gratis og har 60 pladser. Tilmelding efter først-til-mølle-princip. Der serveres bl.a. lækker forplejning i vores elevdrevne restaurant.
Dagens program:
- Ankomst og morgensnack
- Velkomst og tjek ind: Hvad er din erfaring med bælgfrugter?
Med Michelle Nadia Werther, Hotel- og Restaurantskolen - Hvorfor skal vi øge mængden af bælgfrugter på fremtidens tallerken?
Med Michael Minter, programchef CONCITO - Ernæring og bælgfrugter – sundhed, mæthed og proteinkvalitet.
Med Sara Eriksen, lektor på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen, Københavns Professionshøjskole - Frokost i skolens elevdrevne restaurant
- Alle måltider er et sakramente - om at spise med kærlighed.
Med Mickey Gjerris, lektor i bioetik, Københavns Universitet - ESG som driver for forandring på tallerkenen.
Med Mette Toftegaard, Senior Manager, BDO - Grossistens rolle: Indsigt i markedet for bælgfrugter anno 2024.
- Madprofessionelle som medskabere af definitionen på det gode måltid.
Med undervisere fra Hotel- og Restaurantskolens forskellige uddannelser - Workshop: Sprog og forestillinger om fremtidens tallerken.
Med Michelle Nadia Werther, Hotel- og Restaurantskolen
Materialer om bælgfrugter
For bl.a. at udbrede det gastronomiske samt klima- og miljømæssige potentiale ved at spise flere bælgfrugter, har vi i samarbejde med projektets samarbejdspartnere udviklet:
- En podcastserie på 2 afsnit om bælgfrugternes rolle på fremtidens tallerken
- En bælgfrugtplakat med en illustreret oversigt over bælgfrugtarterne
- Et faktaark om bælgfrugter og klima.
Podcast
Bælgfrugter bør spille en langt større rolle på vores tallerkener, hvis vi vil spise mere klima- og ernæringsvenligt. Bl.a. anbefaler Fødevarestyrelsens officielle kostråd, at vi spiser 100 gr. bælgfrugter om dagen - men den anbefaling er de færreste danskere i nærheden af at følge.
Derfor er en af de helt store opgaver for fremtidens madprofesionelle at gøre bønner, linser og ærter nemmere og mere indbydende at spise. Ikke kun fordi, de er sunde og klimavenlige, men også fordi at man kan få dem til at smage fantastisk.
Over to afsnit undersøger podcastserien ’Fremtidens tallerken’ hvorfor vi skal spise flere bælgfrugter, og hvordan vi får danskerne op på Fødevarestyrelsens anbefaling om 100 gram om dagen.
Tak til Katrine Ejlerskov, centerchef, Plantebaseret Videnscenter, Michael Minter, programchef, CONCITO, Jesper Fog-Petersen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Charlotte Louise Jensen, adfærdsanalytiker i fødevarer og forbrug, CONCITO, Mathias Boock, underviser, Hotel- og Restaurantskolen, og Lene Mølhøj Vietz, kursuskonsulent, Hotel- og Restaurantskolen, for at deltage og dele ud af jeres viden.
Podcasten er skabt af Michelle Nadia Werther og klippet af Virtio.
Lyt med her. Eller hvor du foretrække at lytte til podcast.
Bælgfrugtplakat
Vi vil gerne udbrede kendskab til bælgfrugtarternes univers og visuelt illustrere arternes mangfoldighed samt deres kvælstoffikserende egenskaber og deres proteinkvalitet. Det kan man alt sammen blive meget klogere på i vores plakat.
Plakaten er udviklet af Plantebaseret videnscenter og Hotel- og Restaurantskolen med illustration af Marie Rubæk Holm.
Faktaark om bælgfrugter og andre fødevares klimaaftryk
Al mad vi spiser, har et klimaaftryk, men der er meget stor forskel på de forskellige fødevaretypers klimaaftryk. Dette faktaark giver nogle eksempler på bælgfrugternes klimaaftryk set i relation til andre fødevarers klimaaftryk.
Faktarket er udarbejdet af CONCITO og Hotel- og Restaurantskolen.
Samarbejdspartnere
- Plantebaseret Videnscenter
- CONCITO - Danmarks grønne tænketank
- Virtio
Projektperiode
Februar 2023 - juli 2024.
Fremtidens tallerken er støttet med midler fra Region Hovedstaden.