Podcast Fremtidens tallerken

Bælgfrugter bør spille en langt større rolle på vores tallerkener, hvis vi vil spise mere klima- og ernæringsvenligt. Bl.a. anbefaler Fødevarestyrelsens officielle kostråd, at vi spiser 100 gr. bælgfrugter om dagen - men den anbefaling er de færreste danskere i nærheden af at følge.

Derfor er en af de helt store opgaver for fremtidens madprofesionelle at gøre bønner, linser og ærter nemmere og mere indbydende at spise. Ikke kun fordi, de er sunde og klimavenlige, men også fordi de smager fantastisk.

Over to afsnit undersøger podcastserien ’Fremtidens tallerken’ hvorfor vi skal spise flere bælgfrugter, og hvordan vi får danskerne op på Fødevarestyrelsens anbefaling om 100 gram om dagen. 

#1 Hvorfor skal vi spise flere bælgfrugter?

I første afsnit af ’Fremtidens tallerken’ hører du, hvorfor bælgfrugter bør spille en væsentlig rolle på fremtidens tallerken både fra et ernærings-, miljø- og klimaperspektiv.

Du bliver klogere på:

  • Miljø- og klimamæssige fordele ved at bruge bælgfrugter
  • Hvilket billede, der tegner sig, når man sammenligner dyrkning af bælgfrugter og animalsk produktion
  • Bælgfrugternes ernæringsperspektiver, og hvor god proteinkilde, de egentlig er
  • Hvor mange bælgfrugter dagens gæster, vurderer der er på deres fremtidige tallerken

Gæster: Katrine Ejlerskov, centerchef, Plantebaseret videnscenter, Michael Minter, programchef, Concito og Jesper Fog-Petersen, Innovationscenter for økologisk landbrug

Vært: Michelle N. Werther, Hotel- og Restaurantskolen.

#2 HVordan spiser vi flere bælgfrugter?

Andet afsnit af ’Fremtidens tallerken’ handler om, hvordan man får bælgfrugter til at udgøre en større andel af maden på vores tallerken end de 2-5 gram, danskerne pt. spiser om dagen.

Klima, pris og sundhed er nemlig langt fra de eneste årsager til at spise flere bælgfrugter - med den rette tilberedning smager de også helt fantastisk.

Du bliver klogere på:

  • Hvorfor så mange har svært ved at spise mere end 2-5 gram bælgfrugter om dagen
  • Hvilke udfordringer, der kan stå i vejen for at arbejde mere med bælgfrugter
  • Hvordan Hotel- og Restaurantskolen arbejder med bælgfrugter i undervisningen
  • Hvor gode landets kantiner, restauranter og offentlige køkkener er til at få velsmagen frem i bælgfrugter
  • Hvor mange bælgfrugter dagens gæster, vurderer der er på deres fremtidige tallerken

Gæster: Charlotte Louise Jensen, adfærdsanalytiker i fødevarer og forbrug, Concito, Mathias Boock, underviser, Hotel- og Restaurantskolen og Lene Mølhøj Vietz, kursuskonsulent, Hotel- og Restaurantskolen.

Vært: Michelle N. Werther, Hotel- og Restaurantskolen.

Lyt til alle vores lækre podcasts

Hotel- og Restaurantskolen har lavet en række podcasts om alt fra smagssensorik og grøn køkkenomstilling til tjenerfaget og livet som kvinde i restaurantbranchen. Du finder dem alle sammen her.