Tjenerpodcast Hotel- og Restaurantskolen

Podcast Tjener!

Podcast om tjeneren

Tjeneren, der er frontfigur i restauranten, serverer mad og møder gæsten, tiltrækker sig ikke altid så meget opmærksomhed, når de forskellige roller og arbejdsfunktioner i restaurationsbranchen omtales og debatteres.

Det synes vi er en skam, da tjenerfaget rummer rigtig mange spændende elementer, udfordringer og nuancer, som fortjener at komme på dagsordenen. Derfor har to af vores passionerede tjenerfaglærere, Rikke Mie Bygmann og Henrik Lindegaard, sat sig for at producere en tjenerpodcast, hvor de sætter fokus på en lang række interessante emner og dilemmaer inden for tjenerfaget – en tjener er nemlig ikke bare en tallerkentaxa!

Rikke og Henrik kører derfor rundt i det danske land med mikrofon og hørebøffer under armen og interviewer en masse spændende folk fra og omkring restaurationsbranchen, der kan gøre lytterne klogere på fagets muligheder og nødvendighed.

Intro til Tjener! podcast

I dette introafsnit møder vi podcastens to værter – Rikke Mie Bygmann og Henrik Lindegaard. De to værter er begge tjenerfaglærere på Hotel- og Restaurantskolen og præsenterer her sig selv, deres faglige baggrund på skolen og fra branchen, og så løfter de naturligvis også sløret for, hvorfor denne podcastserie er blevet til. 

Lyt til alle afsnit

#1 – Værtskab med Jan Restorff

I første afsnit er Rikke og Henrik kørt en tur til Michelin-restauranten Søllerød Kro, hvor de har en aftale med restaurantchef Jan Restorff. Emnet er værtskab, som er en af tjenerens kerneydelser, og noget, der ligger både Henrik og Rikke meget på sinde.

For Henrik er værtskab lidt det samme, som den følelse man gerne vil give, når man får gæster derhjemme. Ikke nødvendigvis vennerne til film og øl på sofaen, men måske den første date, eller når man skal møde svigerforældrene første gang. Alt skal gerne spille, og der skal være styr på, at alt er klar til ‘service’.

Rikke går også meget op i værtskab – ikke kun når hun er på arbejde, men også hjemme i det private. Rikke elsker personligt at holde arrangementer, og det at være vært kan være mange ting. Alt fra tema, farvekombinationer på borddækning, hvem drikker hvad, og hvem kan tåle hvad?

Jan Restorff tager imod de to værter på Søllerød Kro, og snakken kommer hurtigt omkring nogle af de elementer ved værtskab, som han synes er essentielle.

Værtskabet har aldrig været vigtigere

For Jan er omdrejningspunktet altid gæsten, og han mener faktisk, at værtskabet aldrig har været vigtigere end nu. Gæster elsker at blive genkendt, når de besøger en restaurant, og det gode værtskab er ifølge Jan at kunne huske detaljer om og fælles historier om gæsterne. Gæsterne genkender personalet, og derfor er det vigtigt, at gæsten også bliver genkendt af tjeneren.

Det er desuden helt afgørende for et godt værtskab, at man som tjener yder sit maksimale og gør sig umage. Jan sætter en stor ære i at kunne opvarte sin gæst til noget nær perfektion, da det skaber en sikkerhed omkring besøget og værtskabet, som de fleste holder af – det handler om at tage gæsten i hånden og skabe en behagelig atmosfære. Her fremhæver Jan også tjenerens situationsfornemmelse, som et vigtigt redskab til at yde et godt værtskab – det er super vigtigt at kunne aflæse gæstens behov og kun ”forstyrre” i de sammenhænge, hvor det giver mening for gæsten.

Jan sætter også ord på, hvor vigtig tjenerens rolle og værtskabet er, for den samlede oplevelse af at besøg en restaurant. Uden et professionelt og godt værtskab, er kokkens arbejde i køkkenet intet værd. Det er altafgørende, at tjeneren er i stand til at formidle den viden og det arbejde, kokken har kreeret, til gæsten, for at oplevelsen bliver god.

Listen to "#1 – Værtskab med Jan Restorff" on Spreaker.

#2 – Den (u)synlige tjener med Søren Ledet

I andet afsnit tager Rikke og Henrik forbi den 3-stjernede Michelin-restaurant Geranium i København. Her besøger de restaurantchef Søren Ledet og snakker om rollen som den (u)synlige tjener.

Søren Ledet fortæller blandt andet om sanselighed, bevægelighed, tjenerhåndværket og passionen for arbejdet med gæsten.

Netop håndværket, er et vigtigt fokusområde, når Rikke og Henrik lærer fra sig på Hotel- og Restaurantskolen. Søren Ledet giver også et indblik i Geraniums historie fra en placering i Kongens Have til Parken i 2010.

På Geranium går man blandt andet meget op i, at tjeneren kan sætte sit eget personlige præg på gæstens oplevelse, sådan at værtskabet ikke bliver en “metervare”, men en unik oplevelse for den enkelte gæst. Denne tilgang til tjenerens rolle fortæller Søren Ledet også om i dette afsnit.

Listen to "#2 - Den (u)synlige tjener med Søren Ledet" on Spreaker.

#3 – Den bæredygtige tjener (del 1)

Glædelig bag-jul Så blev det atter tid til din yndlings Tjener podcast – denne gang er Henrik og Rikke hoppet på Mols linjen og skal besøge den bærerdygtige og yderst miljøfokuserede Restaurant Moment på Djursland.

Med en masse gode emner og samtaler i tasken er afsnittet derfor delt i to dele.

På Restaurant Moment møder Rikke og Henrik Karina Grand Kannegård og ejeren Rikke Storm Overgaard.

Her skal vi have en snak om bæredygtighed – omend et fortærsket ord, så stadig meget aktuelt. 

Her i første del tager vi turen med Rikke og Henrik på færgen og starter en solskinsdag ude i haven på Restaurant Moment og taler om at være ‘grøn’ – værne om biodiversiteten – og hvem passer egentlig haven? Fordi det er vigtigt at passe på vores jord, men samtidig have gæsten for øje, og hvordan man skaber den helt unikke oplevelse for gæsten. Ved at inspirere, formidle og skabe den helt særlige hjemlige hygge uden at gå på kompromis med kvaliteten og servicen.

Listen to "#3 - Den bæredygtige tjener (del 1)" on Spreaker.

#4 – Den bæredygtige tjener (del 2)

Så er vi kommet ind i varmen og er stadig i afsnit 3 , men nu til del 2 – lyt med for at høre det fulde interview.

Emnerne er bærerdygtighed, livstil, sundhed, holdbarhed i branchen, kønsroller samt et kig på deres store udvikling af alkoholfrie drikkevarer, som Rikke og Rikke finder en stor interesse i..

Godt nytår og god fornøjelse.

Listen to "#4 Den bæredygtige tjener - del 2" on Spreaker.

#5 - Tjeneren som vinproducent i Sydfrankrig

Denne gang foregår interviewet online – fra Danmark til Frankrig. Rikke sidder bag computerskærmen og skal tale med en tjener, der valgte at gå sine helt egne veje.

Anders Frederik Steen uddannet tjener, sommelier og kok er et anerkendt navn i det københavnske og særligt i dag som tjeneren der flyttede til Sydfrankrig for at lave vin. Projektet begyndte i 2013 som en négociant virksomhed sammen med Jura-vinbonden Jean-Marc Brignot, men i 2017 tog Anders springet fuldt ud, flyttede til Valvignères i Ardèche med sin familie og installerede sig som vinbonde. 

Lyt med når samtaleemnerne er vinproduktion – den naturlige vej, og hvad dette indebærer af fordomme, forudsætninger og retningslinjer. Anders giver gode råd til at gå egne veje og så forklarer han budskabet med hans kreative etiketter. Så sæt dig godt til rette, måske med et glas et vin i hånden og bliv lidt klogere på det at være vinbonde.

Listen to "#5 - Tjeneren som vinproducent i Sydfrankrig" on Spreaker.

#6 - Livet som tjenerelev

Livet som tjenerelev kan være hårdt, men også spændende og meget lærerigt. Som tjenerelev skal man igennem 3 skoleperioder og have en læreplads, hvor man har sin primære dagligdag.
I dette afsnit af podcasten taler Henrik Lindegaard fra Hotel- og Restaurantskolen med Jeppe Knudsen – en af vores tidligere tjenerelever. Vi taler med ham om, hvad man kan forvente sig af livet som tjenerelev. Hvad sker der på skolen? Hænger skolen sammen med det praktiske arbejde, der foregår ude på arbejdspladsen? Hvilket forhold får man til sine klassekammerater, kollegaer og undervisere.

I en branche som vores kommer man tæt på sine kollegaer og bruger mange timer sammen, så der knyttes helt naturligt tætte bånd til sine kollegaer – som på en måde bliver til en slags familie.

Listen to "#6 - Livet som tjenerelev" on Spreaker.

Lyt til alle vores lækre podcasts

Hotel- og Restaurantskolen har lavet en række podcasts om alt fra smagssensorik og grøn køkkenomstilling til tjenerfaget og livet som kvinde i restaurantbranchen. Du finder dem alle sammen her.