Sådan sælger du dig selv i din elevansøgning om praktikplads

Din ansøgning skal være så spændende, at modtageren får lyst til at lære dig bedre at kende. Det er det essentielle ved en god ansøgning.

Kom hurtigt til pointen

Hvorfor søger du en elevplads, hvad du kan tilbyde virksomheden, og hvorfor er det dig frem for den næste ansøger i bunken, der skal have elevstillingen. Overvej, hvilke fraser der kan skille dig ud fra mængden; målet er at komme til en personlig samtale. Her er et par tips til din ansøgning:

  • Firmanavn og kontaktperson
  • Du skal stile ansøgningen til den person, som er kontaktperson i annoncen.
  • Skab opmærksomhed med din overskrift
  • Giv din ansøgning en overskrift, der fænger.
  • Vær præcis og målrettet, hvorfor dig?
  • Skriv en kort og præcis præsentation af dig selv, så læseren hurtigt får indblik i, hvilken person der er bag ansøgningen.
  • Sæt dig grundigt ind i virksomheden

Fremhæv, hvorfor du søger en elevstilling i netop denne virksomhed

Du skal have tænkt over, hvorfor du mener, at du passer ind. Du skal være elev i længere tid, så det er vigtigt at gøre dig overvejelser om, hvorfor du søger, og hvor du søger.
Skræddersy hver enkelt ansøgning til hvert enkelt sted, du søger.

Det kan du tilbyde

Beskriv kort det, der gør dig til noget særligt. Hvad kan du, som de andre ikke kan? Hvilke opgaver kan du løse? Brug ikke ord som ‘gider’ og skriv ikke, hvad du ikke er god til, men fremhæv alt det du interesserer dig for, kan og er god til.

Sælg dig selv

Her kan du skrive lidt om dig selv og dine personlige kompetencer, så din læser også får et indblik i, hvem du er som menneske. Udvis begejstring og selvsikkerhed ved at omtale dig selv og stedet positivt, vis hvem du er ved at bruge dit eget sprog og vær ærlig.

Afslutning

Du skal i afslutningen vise, at du er interesseret i det videre forløb og aktivt vil følge din ansøgning til dørs.

Sådan sælger du dig selv i din elevansøgning

Husk…

Underskrift, navn og henvisning til medsendte bilag.

Læs korrektur!

Overraskende mange ansøgninger rummer sjuskede fejl, stavefejl eller andre fejl.
Lad din ven, veninde, kæreste, faglærer, kontaktlærer, praktikpladskonsulent eller en anden person gennemlæse din ansøgning, inden du sender den af sted.
Husk også at motivation, forberedelse, fokus, koordinering og opfølgning betyder alt for, om du lykkes med din ansøgning.

Du skal være motiveret

Vær meget skarp på, hvad du kan udrette for den virksomhed, du skriver til, og hvordan. Udfordringen er, at du med din ansøgning og dine andre aktiviteter skal vise virksomheden, at den har behov for dig!

Du skal være forberedt

Sæt dig grundigt ind i, hvad din elevstilling går ud på. Sørg altid for at ringe til virksomheden og hør nærmere. Det giver dig en bedre baggrundsinformation end de øvrige ansøgere, og måske kan arbejdsgiveren huske dig, når hun sorterer ansøgninger.

Du skal være fokuseret

Vær konkret og skriv om de opgaver, du har fundet ud af, ligger i jobbet. Brug dit eget sprog og skriv konkret, hvad du kan tilbyde i forhold til en elevstilling.

Du skal være koordineret

Din ansøgning bliver set i sammenhæng med dit CV, men også i sammenhæng med, hvordan du har virket i telefonen. Arbejdspladsen husker overraskende godt.
Sørg for, at du præsenterer dig på en måde, så du gør et indtryk både i telefonen, når du møder din nye læremester og når du kommer til en samtale.

Du skal følge op

Hvis du ikke følger den op, virker den brændende motivation i din ansøgning utroværdig. Følg op på din ansøgning. Ring.
Måske kan du med din opfølgning selv være med til at presse dig ind til en samtale ved at sætte nogle ekstra ord på, hvorfor du skal med videre i forløbet.

Find mere inspiration på:

www.gtilp.dk

www.go.dk

www.jobbank.dk