Grundforløb 1: Byhaver og gastronomi

Har du tidligere haft en skolehave eller oplevet en byhave? Vil du koble jord og bord og lave mad med de råvarer, du høster?

Er du i tvivl om, om du vil være kok, landmand, gastronom eller gartner? Vil du blive klogere på, hvordan danske råvarer dyrkes eller anvendes i et køkken?

Hvis du har lyst til at være udendørs, bruge dine hænder, få viden om økologi og viden til at dyrke grøntsager og andre planter, og hvis du samtidig interesserer dig for at lave mad og kreere nye retter…

– Så er fagretningen Byhaver og gastronomi måske lige dig!

Du lærer om køkkenhaver og selvforsyning

Undervejs lærer du om, hvordan man anlægger køkkenhaver i forskellige størrelser til forskellige behov, og hvordan en restaurant kan arbejde med at være selvforsynende og kompostere.

Du vil komme på besøg hos dygtige landmænd, virksomheder og restauranter, der samarbejder om at producere lækre fødevarer til anvendelse i restauranterne.

Du lærer:

  • Om sorter, sortsbevarelse og smag i forskellige sorter
  • Hvorfor det er vigtigt at have biodiversitet i både natur, landbrug og køkken
  • Om den danske sæson for økologisk frugt og grønt
  • Om bæredygtigt landbrug og køkken
  • At kende forskel på forskellige typer af jord og at forstå, hvad der kan bruges til hvad
  • Hvad man skal tænke på, hvis man bygger et bæredygtigt drivhus eller anlægger bede
  • Hvordan man behandler forskellige planter
  • Hvordan man kan lave mad over bål og i et udekøkken
  • Hvordan man kan fermentere sine egne grøntsager fra haven og lave cider af nedfaldsæbler.

Du bliver innovativ, god med redskaber og ekspert på sorter

Du skal arbejde med områdernes særlige forhold, metoder og fagsprog gennem praktiske projekter, der blandt andet kan omhandle:

  • Innovativ gastronomisk anvendelse af sæsonens frugt og grønt fra gartneri og natur
  • Sorter og smage – hvordan dyrker man forskellige sorter, smager de forskelligt, og hvordan bruger man dem bedst?
  • Kloge hænder – lær at bruge redskaber rigtigt og anlægge have og bede
  • Etablering af din egen virksomhed og vejen til ønskejobbet.

Eksperimenterende og kreativ undervisning

Undervisningen fokuserer på samarbejde og læring i praksis ud fra cases fra gartnere og køkkener.

Undervisningen vil tage udgangspunkt i eksperimenterende problemløsning og kreativ idéudvikling – og du vil få masser af mulighed for at prøve tingene af i praksis.

Undervisningen vil primært foregå på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, i skolens køkkener og i skolens bylandbrug. Det kan også foregå andre steder i København og på Roskilde Tekniske Skole og gartneriet på Vilvorde.

Spændende studiemiljø med gode faciliteter og sociale aktiviteter

Studiemiljø: Du bliver en del af et spændende campus, som også tilbyder erhvervsfaglig studentereksamen (eux), Det Naturvidenskabelige Gymnasium (DNG) og 10. klasse.

Her er altid gang i nye projekter, og skolen har mange gode faciliteter til forskellige faglige og sociale aktiviteter. Vi vægter fællesskab og samarbejde, da sammenhold er en stor del af at gå i skole.

Det er vigtigt for os, at du får mange gode kammerater, som du kan arbejde sammen med og have det sjovt med.

Hvem kan gå på Byhaver og gastronomi?

Det kan du, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse – eller det er mindre end to år siden, du gik ud af grundskolen.

Forløbet varer 20 uger. Herefter fortsætter du på Grundforløb 2, hvor du skal vælge uddannelse.

Byhaver og gastronomi er oplagt til dig, der for eksempel overvejer at blive:

  • Gastronom
  • Gartner
  • Ernæringsassistent
  • Anlægsgartner
  • Kok
  • Landmand

Hvornår kan jeg starte?

Se aktuelle startdatoer på hrs.dk eller rts.dk.

Du kan besøge os og høre meget mere til orienteringsag på Hotel- og Restaurantskolen.

Tilmelding

Tilmeld dig online på optagelse.dk. Du skal vælge hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser, for at vælge denne fagretning.

Byhaver og gastronomi er udviklet af gastronomer og gartnere og er et samarbejde mellem Roskilde Tekniske Skole og Hotel- og Restaurantskolen. Vi lover dig stort engagement og et halvt år, hvor vi sammen finder vejen mellem jord og bord.

Har du spørgsmål

Du er altid velkommen til at kontakte os:

Hotel- og Restaurantskolen Vigerslev Allé 18, 2500 Valby, hrs.dk. Kontakt skolens vejledere alle hverdage på telefon 3386 2200.

Roskilde Tekniske Skole Postboks 132, 4000 Roskilde, rts.dk. Kontakt skolens vejledere alle hverdage på telefon 46 300 400.