Bliv gastronom med speciale i smørrebrød og catering
Smørrebrødet er i en rivende udvikling, og vores klassikere bliver nyfortolket og udfordret. Nye råvarer, farverigt garniture, anderledes konsistenser og vilde præsentationer. Kantiner opgraderer på kvalitet, og smørrebrødsrestauranter er fuldt booket.
Med en uddannelse som gastronom med speciale i smørrebrød og catering bliver du udlært, så du både mestrer det klassiske og det nyfortolkende håndværk.
Du er først og fremmest god til at lave smørrebrød med et stort kendskab til råvarer, smage og ernæring. Men du har også øje for kreative og flotte anretninger, og du fortæller både danskere og turister om dine kreationer.
Og så er der rift om dig og dit håndværk, når du er færdig. Udover jobs i restauranter er der stor vækst i kantiner, der forkæler sine ansatte med frokost-gastronomi, og virksomheder har brug for catering af høj kvalitet.
Hvis du har været tøvende med at arbejde i den gastronomiske verden i forhold til familieliv, er smørrebrød/catering en del af branchen, hvor der er udsigt til fornuftige arbejdstider uden for de sene aftentimer.
Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne
Om uddannelsen
Studiestart
På uddannelsen som gastronom med speciale i smørrebrød og catering er der studiestart fire gange årligt, næste gang 14. oktober 2024 og 13. januar 2025 – se flere datoer på optagelse.dk
Optagelse
På optagelse.dk kan du se datoer for, hvornår du kan starte på vores uddannelser.
Vi er klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller støder på problemer. Du kan ringe til 3386 2200 og blive viderestillet. Du kan også kontakte en af vores studievejledere på studievejledning@hrs.dk
Du kan også se vores video-guide til, hvordan du søger om optagelse på grundforløb 2.
Adgangskrav
Adgang fra 9. eller 10. klasse
Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse inden for det sidste år, starter du på grundforløb 1 (G1).
Hvis det er mere end et år siden, starter du på grundforløb 2 (G2).
Hvis du er over 25 år gammel, starter du på en erhvervsuddannelse for voksne (EUV).
Adgangskrav til grundforløb 1
For at starte på grundforløb 1, skal du:
- være vurderet uddannelsesparat
- bestå folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse
- have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse eller ved 10. klasseprøverne
- have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse (skriftlig) eller ved 10. klaseprøverne (skriftlig og mundtlig)
- senest 1. marts sende din ansøgning via optagelse.dk
Opfylder du ikke adgangskravene?
Løbet er heldigvis ikke kørt. Du kan komme til optagelsesprøve og en samtale, hvor vi så kan vurdere, om du kan blive optaget. Tag fat i vores studievejledning, hvis du er i tvivl.
Har du allerede en uddannelsesaftale?
En uddannelsesaftale er en skriftlig kontrakt mellem elev og arbejdsgiver, der sikrer, at du som elev får den rette oplæring under dit lærepladsforløb. Hvis du fra start har en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du muligvis adgangskravene til grundforløb 1 og grundforløb 2. Kontakt vores Lærepladscenter for mere information.
Varighed og forløb
Smørrebrød/cater-uddannelsen tager op til 3 år og 4 måneder afhængigt af din alder og baggrund.
Uddannelsen består af praktisk og teoretisk undervisning på skolen og en række lærepladsforløb.
Grundforløb 1 og Grundforløb 2
Grundforløb 1 (G1): Gastronomi og værtskab
Hvis du starter på grundforløb 1, starter du på fagretningen Gastronomi og værtskab: Du lærer det grundlæggende om ernæring, gastronomi og bæredygtighed. Du kommer til at udvikle dine egne opskrifter, og du kommer ud og besøger branchen med dit hold.
Lær mere om Grundforløb 1 på EUD i videoen her.
Grundforløb 2 (G2)
På grundforløb 2 begynder du som smørrebrød/cater-elev. Du får blandt andet undervisning i emner som:
- Grundtilberedning af mad
- Garniture til smørrebrød
- Kreative anretninger
- Klargøring af menu og buffet
- Hygiejne og sikkerhed i køkkenet
Lær mere om Grundforløb 2 Gastronom på EUD i videoen her
Se den lokale undervisningsplan for grundforløb 2 gastronom
Læreplads
For at starte på hovedforløbet skal du have en uddannelsesaftale (læreplads) med en virksomhed i Danmark eller udlandet. Det kan være en smørrebrødsrestaurant, en kantine, en catering-virksomhed eller noget helt fjerde.
Vi hjælper dig med at finde læreplads i vores Lærepladscenter, hvor du også får hjælp til ansøgning og cv.
Hovedforløb
Når du har færdiggjort grundforløb 2 og har fundet din læreplads, starter hovedforløbet. Det strækker sig over fire lærepladsperioder og tre skoleperioder.
Bliv klogere på hovedforløbene i disse videoer:
Hovedforløb 1 - Hovedforløb 2 - Hovedforløb 3
Læreplads
Efter de 20 uger som grundforløbet tager, skal du have en uddannelsesaftale med en læreplads for at fortsætte på hovedforløbet.
I løbet af de 20 uger hjælper vi dig med at finde ud af, hvilken læreplads der giver mening for dig. Vi giver dig værktøjer til at skrive en god ansøgning, og vi hjælper dig med at tage kontakt til det sted, du ønsker at komme i lære hos.
Undervejs er der en kontaktlærer tilknyttet, og lærepladscenteret er altid klar til at hjælpe dig.
EUX Smørrebrød og catering - erhvervsfaglig studentereksamen
Hvis du vil være kok og samtidig få en studenterhue på, kan du tage en EUX Smørrebrød og catering på skolen. Du får al den praktiske undervisning i køkkenerne, samtidig med at du har gymnasiale fag. Det åbner op for at søge direkte ind på flere uddannelser. Du opfylder for eksempel kravene til at blive bioanalytiker og til at læse en bachelor i Fødevareteknologi eller Global Nutrition and Health. Se mere på Adgangskortet
En EUX Smørrebrød og catering tager sammenlagt 4 år og 2 måneder, og du kommer også ud i lære undervejs.
Hvis du kommer direkte fra folkeskolen, starter du på Grundforløb 1: Gastronomi og Værtskab EUX.
Hvis det er mere end et år siden, du færdiggjorde 9. eller 10. klasse, starter du direkte på grundforløb 2.
Ny mesterlære
Ny mesterlære er for dig, der vil ud og arbejde på en rigtig arbejdsplads hurtigst muligt. Hele dit første år består af praktisk arbejde hos en mester eller virksomhed. Det betyder til gengæld, at du ikke skal tage grundforløbene på skolen, men starter direkte på hovedforløbet, når dit læreophold er færdiggjort.
Det kræver blandt andet, at du har en Ny mesterlæreplads.
Læs om Ny mesterlære og skriv til Lærepladscenter, hvis du har brug for hjælp.
EUV - erhvervsuddannelse for voksne
Hvis du er over 25 år, kan du tage en erhvervsuddannelse for voksne (EUV), uanset om du har relevant faglig erfaring eller ej.
Har du relevant erhvervserfaring, kan du forkorte din uddannelsestid efter en kompetencevurdering.
Vil du besøge os?
På Hotel- og Restaurantskolen lever maden, gastronomien og værtskabet både i vores undervisningslokaler, værksteder og spisesteder. Det er værd at opleve, når du overvejer at starte på gastronomuddannelsen med speciale i smørrebrød og catering.
Derfor inviterer vi dig gerne ind forbi skolen, så du kan opleve stemningen og mærke efter om en uddannelse hos os, er det rigtige for dig.
Du kan blive elev for en dag, hvor du deltager i undervisningen og oplever studiemiljøet. Du kan også komme forbi til vores infoevents, hvor du kan se vores bagerkøkken, spisesteder og snakke med elever og lærere. Eller deltage i vores infomiddage, hvor du bogstaveligt smager på vores skoles uddannelser.
Fremtidsmuligheder
Når du er færdig med din uddannelsen som smørrebrød/cater på Hotel- og Restaurantskolen, er det kun din fantasi, der sætter grænsen for, hvad du kan arbejde med. Du kan arbejde med det samme, starte dit eget sted, tage til udlandet med dit svendebrev eller læse videre.
Du kan for eksempel videreuddanne dig til procesteknolog eller serviceøkonom – se hvilke uddannelser du kan søge ind på på Adgangskortet
Det er en god skole med mange muligheder – også hvis man vil skifte spor undervejs. Lærerne er engagerede, de ved meget og er gode til at lære fra sig
Livet på skolen
Som smørrebrød/cater-elev på Hotel- og Restaurantskolen oplever du, hvor meget liv og gastronomi her er. Kokkeeleverne udfolder madhåndværket i køkkenerne, mens vores bager/konditor-elever knokler med smukke kreationer ved siden af.
Derudover har vi et ferm lab, hvor vi fermenterer på livet løs. I vores Restaurant møder du tjenereleverne, og når du ankommer til skolen, bliver du taget imod af vores receptionistelever.
I byhaven dyrker vi økologiske krydderurter og grøntsager til undervisningen, og vores bybier producerer skolens egen honning.
I auditoriet møder du kendte gæstelærere, der supplerer med gastronomiske indspark fra branchen.
Nyttig viden
Hverdagen på Hotel- og Restaurantskolen
Hotel- og Restaurantskolen summer af liv. Vi er mange hundrede elever og medarbejdere på forskellige uddannelser. Vi dufter til hinandens mad, oplever smukke serveringer i vores restaurant og taler på tværs til fredagsbarer.
Mad på skolen
Der er et stort udvalg af spisemuligheder på skolen.
- Restauranten, hvor vores egne kokkeelever forbereder menuen, og tjenerelever serverer den for elever og medarbejdere.
- Spisehuset, hvor kantinen serverer grøn bistromad til hverdagspriser.
- Kaffebaren, hvor du kan købe sandwiches, kaffe, salater og frugt.
- Madboderne, her er du heldig at smage mad, andre elever har lavet. Det kan være alt fra tacos, sushi, brød, is og kage.
- Bar' Kaf, hvor vores receptionistelever serverer friskkværnet barista-kaffe til SU-venlige priser.
Røgfri skole
Hotel- og Restaurantskolen har røgfri skoletid for elever, medarbejdere og andre, der har sin gang på skolen.
Det betyder, at du ikke må ryge i skoletiden mellem kl. 8-16, hverken på eller uden for skolens område samt til sociale sammenkomster som fredagsbar, fest og lignende udenfor dette tidsrum. Forbuddet gælder for alle tobaksvarer herunder cigaretter, e-cigaretter og snus.
Støtte til elever
Alle skal have en tryg tid på skolen, og vi hjælper vores elever på mange områder.
Har du ADHD, ordblindhed eller autisme, kan vi tage hånd om det med en række hjælpemidler.
Har du behov for hjælp til at læse, skrive og forberede dig eksamen, kan du gøre brug af vores læsevejledning.
Hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål, kan skrive til os på mail sps@hrs.dk
Elevråd
Hotel- og Restaurantskolen har et elevråd, der arbejder for elevernes interesserer og repræsenterer eleverne i skolens bestyrelse. Elevrådet arbejder på at styrke sammenhold og skabe et godt studiemiljø.
Elevrådet kan kontaktes gennem formandskabet, Marie Rasmussen, marierasmussen02@gmail.com og Mathias Martens, math93m7@edu.hrs.dk.
Få en mentor
Hotel- og Restaurantskolen har i samarbejde med kvindelige kokke i branchen samt netværket Freja (netværksgruppe for kvindelige aktører i madbranchen) etableret en mentorordning for kvindelige elever i hotel- og restaurantbranchen.
Har du brug for at tale med nogen og finde ud af, om en mentorordning er noget for dig – så kontakt Trine Hahnemann: th@hahnemannprojects.com
Praktisk info
SU
Det er muligt at få SU, når du er elev på skolen, hvis du opfylder de gældende krav. Du kan søge om SU på: www.su.dk
Hvis du har spørgsmål angående SU, kan du kontakte elevadministrationen.
Ungdomskort – rabat på transport
Ungdomskort er et personligt periodekort, der giver dig ret til at rejse mellem din skole og din bopæl. Derudover kan du køre med offentlig transport i hele dit eget takstområde – bor du for eksempel i København, kan du køre frit i hele Hovedstadsområdet. Læs mere og opret dit kort på: www.ungdomskort.dk
Hvis du har spørgsmål angående Ungdomskort, kan du kontakte elevadministrationen.
Skolehjem
Et skolehjem er et bofællesskab, du kan bo på, mens du går på en erhvervsskole, hvis du har mere end 5 kvarters transporttid med offentlig transport mellem dit hjem og Hotel- og Restaurantskolen.
Hvis det er relevant for dig, kan du kontakte elevadministrationen. Så kan de hjælpe dig med at booke en plads på skolehjemmet i Valby/Bispebjerg.
Uniform
På flere af vores uddannelser skal du have undervisning i køkkener. Der skal alle bære en uniform, der er godkendt til fødevareproduktion. Du kan låne en uniform eller købe din egen. Læs mere om uniformer her.
Kontakt
Ring eller skriv til os
Hvis du har brug for hjælp, er du meget velkommen til at tage fat i os.
Du kan ringe til 3386 2200 og blive omstillet til den afdeling, du gerne vil snakke med.
Du kan også skrive direkte til den afdeling, der kan hjælpe dig:
Studievejledning: studievejledning@hrs.dk
Elevadministration: elevadministrationen@hrs.dk
Praktikpladscenter: lcenter@hrs.dk
Hvis du leder efter en specifik medarbejder, kan du på vores medarbejderside se, hvem der arbejder i de forskellige afdelinger.
Hvis du har spørgsmål til uddannelsen, så kontakt os
Kontakt studievejledningen
Er du klar til at tilmelde dig?
Du tilmelder dig via optagelse.dk ved at klikke på knappen neden for. I tvivl om hvordan du gør? Se vores videoguide til optagelse.dk.
Hold dig opdateret
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du er sikker på at få invitationer til events og infodage, nyheder om aktiviteter på skolen og information om uddannelser.