EUX Smørrebrød og catering
Brug din kreativitet og viden i branche med stort potentiale
Tag en EUX Smørrebrød og catering
EUX Smørrebrød og catering er en erhvervsfaglig studentereksamen for dig, der har passion for smørrebrød og catering, men også trives med det boglige. Du bliver nemlig både udlært og student.
Et stykke smørrebrød er ikke længere bare et stykke smørrebrød. Klassikerne er stadig favoritter, men de bliver også nyfortolket i stor stil. Nye råvarer, vilde farver, innovativ garniture og smukke anretninger.
På EUX Smørrebrød og catering på Hotel- og Restaurantskolen bliver du skolet i at lave alt det klassiske smørrebrød. Men du lærer også at eksperimentere og bruge din fantasi, så du kan finde på dine helt egne stykker - måske en fremtidig klassiker? Du kan samtidig fortælle andre om dine kreationer, så de får en endnu større lyst til at smage på dem.
EUX-delen giver dig den fordel, at du får gymnasiale fag og dermed en studentereksamen, samtidig med at du bliver udlært. Det åbner mange døre for dig, og du er på ingen måde begrænset til kun at arbejde med smørrebrød eller lave catering. EUX’en gør, at du får stor viden om produktudvikling af fødevarer, sundhed og ernæring.
Når du er færdig, har du en eftertragtet profil. Smørrebrødsrestauranter er i vækst, og der er efterspørgsel på kvalitets-catering, ligesom kantiner disse år gennemgår en stor udvikling med fokus på, at medarbejdere skal have smagfuld og sund frokost på et højt niveau.
Derudover er det en del af branchen, hvor der er plads til familieliv med menneskelige arbejdstider uden for de sene aftentimer.
Med en EUX Smørrebrød og catering mestrer du håndværket og kan teorien bag - og det åbner op for en masse muligheder.
Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne
Om uddannelsen
På EUX Smørrebrød og catering er der studiestart 13. januar og 4. august 2025 – se flere datoer på optagelse.dk
Optagelse
På optagelse.dk kan du se, hvornår du kan starte på vores EUX-uddannelser.
Vi er klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller støder på problemer. Du kan ringe til 3386 2200 og blive viderestillet. Du kan også kontakte en af vores studievejledere på studievejledning@hrs.dk
EUX adgangskrav
Adgang fra 9. eller 10. klasse
Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse inden for mindre end to år siden, starter du på Grundforløb 1: Gastronomi og Værtskab EUX.
Adgang fra anden ungdomsuddannelse
Vær opmærksom på at du kan springe grundforløb 1 over, hvis det er mere end et år siden du forlod grundskolen og har bestået fagene dansk, samfundsfag og engelsk på C-niveau fra en anden (påbegyndt eller uafsluttet) ungdomsuddannelse. Noter det ved tilmelding.
Adgangskrav til grundforløb 1
For at starte på grundforløb 1 skal du:
- være vurderet uddannelsesparat
- bestå folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse
- have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse eller ved 10. klasseprøverne
- have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse (skriftlig) eller ved 10. klaseprøverne (skriftlig og mundtlig)
- senest 13. marts sende din ansøgning via optagelse.dk
Opfylder du ikke adgangskravene?
Løbet er heldigvis ikke kørt. Du kan komme til optagelsesprøve og en samtale, hvor vi så kan vurdere, om du kan blive optaget. Tag endelig fat i vores Studievejledning, hvis du er i tvivl.
Har du allerede en uddannelsesaftale?
En uddannelsesaftale er en skriftlig kontrakt mellem elev og arbejdsgiver, der sikrer, at du som elev får den rette oplæring under dit lærepladsforløb. Hvis du fra start har en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du muligvis adgangskravene til grundforløb 1 og grundforløb 2. Kontakt vores Lærepladscenter for mere information.
Varighed og forløb
EUX Smørrebrød og catering tager samlet 4 år og 2 måneder.
Uddannelsen består af praktisk og teoretisk undervisning på skolen og en række lærepladsforløb.
Grundforløb 1 og Grundforløb 2
Grundforløb 1 (G1)
Grundforløb 1 på EUX Smørrebrød og catering hedder Gastronomi og Værtskab EUX. Her får du en grundlæggende viden om ernæring, gastronomi, bæredygtighed og service. Du kommer til at udvikle dit eget smørrebrød, og du kommer ud og besøger branchen med dit hold.
Lær mere om Grundforløb 1 på EUX i videoen her.
Grundforløb 2 (G2)
På grundforløb 2 begynder du på din studieretning EUX Smørrebrød og catering. Udover de madfaglige fag får du:
- Matematik C
- Kemi C
- Fysik C
Bliv klogere på Grundforløb 2 EUX Gastronom i videoen her
Praktik
For at starte på hovedforløbet skal du have en uddannelsesaftale (læreplads) med en virksomhed i Danmark eller udlandet. Det kan være en kantine, en restaurant, en delikatessebutik eller noget helt fjerde.
Vi hjælper dig med at finde læreplads i vores Lærepladscenter, hvor du også får hjælp til ansøgning og cv.
Hovedforløb
Når du har færdiggjort grundforløb 2 og har fundet din læreplads, starter hovedforløbet. Det strækker sig over fire lærepladsperioder og tre skoleperioder. På skolen har du fag som:
- Teknikfag - PLS (proces, levnedsmiddel og sundhed)
- Dansk A, engelsk B, fysik B, kemi B og matematik B
- Teknologi/virksomhedsøkonomi
Læreplads
Efter de 20 uger som grundforløbet tager, skal du have en uddannelsesaftale med en læreplads for at fortsætte på hovedforløbet.
I løbet af de 20 uger hjælper vi dig med at finde ud af, hvilken læreplads der giver mening for dig. Vi giver dig værktøjer til at skrive en god ansøgning, og vi hjælper dig med at tage kontakt til det sted, du ønsker at komme i lære hos.
Undervejs er der en kontaktlærer tilknyttet, og lærepladscenteret er altid klar til at hjælpe dig.
Smørrebrød/cater - erhvervsuddannelse
Hvis du hellere vil tage en uddannelse, hvor madhåndværket er det primære fokus, kan du tage en almindelig uddannelse som smørrebrød/cater. Her er der mindre fokus på det boglige og mere praktisk undervisning. Til sidst får du et svendebrev og kommer ud i den virkelige verden og arbejder med catering eller smørrebrød efterfølgende.
Uddannelsen som smørrebrød/cater tager mellem 2 år og 4 år og 9 måneder, afhængigt af din alder og baggrund.
Vil du besøge os?
På Hotel- og Restaurantskolen kan du opleve gastronomi og madhåndværk leve i køkkenerne. Overvejer du at tage en EUX Smørrebrød og catering, inviterer vi dig gerne ind forbi skolen som 'Elev for en dag', hvor du deltager i undervisningen og oplever studiemiljøet.
Du kan også besøge os på infodage. Her ser du køkkener og andre studiefaciliteter, spisesteder, og du møder elever og lærere.
Fremtidsmuligheder
Kombinationen mellem det praktiske og boglige på EUX Smørrebrød og catering gør, at du har lidt flere muligheder som udlært. Med dit svendebrev kan du arbejde med smørrebrød og catering i Danmark eller i udlandet. Med din studenterhue kan du søge ind på en række videregående uddannelser - fx:
- Bioanalytiker
- Fødevareteknologi
- Ernæring og sundhed
- Global Nutrition and Health
- Serviceøkonom
Alt efter hvilke valgfag du vælger, får du yderligere adgang til en række videregående uddannelser.
Se alle dine muligheder på Adgangskortet
Det er lidt vildt at tage to uddannelser på samme tid, men det er også vildt så mange muligheder, det giver mig. Lige nu vil jeg være kok, men hvis jeg vil bygge videre på uddannelsen, kan jeg sagtens læse videre
LIVET PÅ SKOLEN
Som elev på EUX Smørrebrød og catering på Hotel- og Restaurantskolen oplever du, hvor meget liv og gastronomi her er. Vores bager/konditor-elever knokler med smukke kreationer side om side med vores smørrebrød/cater-elever, der mestrer det klassiske og moderne smørrebrødshåndværk
Vi har ferm lab, hvor vi fermenterer på livet løs. I byhaven dyrker vi økologiske krydderurter og grøntsager til undervisningen, og vores bybier producerer skolens egen honning.
Udover at tilbringe meget af tiden i køkkener og klasseværelse, kommer du som elev på EUX Smørrebrød og catering også rundt i andre læringsrum. Der bliver eksperimenteret i kemilokaler, og i vores auditorium møder du kendte gæstelærere, der supplerer med gastronomiske indspark fra branchen.
Nyttig viden
Hverdagen på Hotel- og Restaurantskolen
Hotel- og Restaurantskolen summer af liv. Vi er mange hundrede elever og medarbejdere på forskellige uddannelser. Vi dufter til hinandens mad, oplever smukke serveringer i vores restaurant og taler på tværs til fredagsbarer.
Mad på skolen
Der er et stort udvalg af spisemuligheder på skolen.
- Restauranten, hvor vores egne kokkeelever forbereder menuen, og tjenerelever serverer den for elever og medarbejdere.
- Spisehuset, hvor kantinen serverer grøn bistromad til hverdagspriser.
- Kaffebaren, hvor du kan købe sandwiches, kaffe, salater og frugt.
- Madboderne, hvor du kan smage mad, andre elever har fremstillet. Det kan være alt fra tacos, sushi, brød, is og kage.
- Bar' Kaf, hvor vores receptionistelever serverer friskkværnet barista-kaffe til SU-venlige priser.
Røgfri skole
Hotel- og Restaurantskolen har røgfri skoletid for elever, medarbejdere og andre, der har sin gang på skolen.
Det betyder, at du ikke må ryge i skoletiden mellem kl. 8-16, hverken på eller uden for skolens område samt til sociale sammenkomster som fredagsbar, fest og lignende udenfor dette tidsrum. Forbuddet gælder for alle tobaksvarer herunder cigaretter, e-cigaretter og snus.
Støtte til elever
Alle skal have en tryg tid på skolen, og vi hjælper vores elever på mange områder.
Har du ADHD, ordblindhed eller autisme, kan vi tage hånd om det med en række hjælpemidler.
Har du behov for hjælp til at læse, skrive og forberede dig eksamen, kan du gøre brug af vores læsevejledning.
Hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål, kan skrive til os på mail sps@hrs.dk
Elevråd
Hotel- og Restaurantskolen har et elevråd, der arbejder for elevernes interesserer og repræsenterer eleverne i skolens bestyrelse. Elevrådet arbejder på at styrke sammenhold og skabe et godt studiemiljø.
Elevrådet kan kontaktes gennem formandskabet, Marie Rasmussen, marierasmussen02@gmail.com og Mathias Martens, math93m7@edu.hrs.dk.
Få en mentor
Hotel- og Restaurantskolen har i samarbejde med kvindelige kokke i branchen samt netværket Freja (netværksgruppe for kvindelige aktører i madbranchen) etableret en mentorordning for kvindelige elever i hotel- og restaurantbranchen.
Har du brug for at tale med nogen og finde ud af, om en mentorordning er noget for dig – så kontakt Trine Hahnemann: th@hahnemannprojects.com
Praktisk info
SU
Det er muligt at få SU, når du er elev på skolen, hvis du opfylder de gældende krav. Du kan søge om SU på: www.su.dk
Hvis du har spørgsmål angående SU, kan du kontakte elevadministrationen.
Ungdomskort – rabat på transport
Ungdomskort er et personligt periodekort, der giver dig ret til at rejse mellem din skole og din bopæl. Derudover kan du køre med offentlig transport i hele dit eget takstområde – bor du for eksempel i København, kan du køre frit i hele Hovedstadsområdet. Læs mere og opret dit kort på: www.ungdomskort.dk
Hvis du har spørgsmål angående Ungdomskort, kan du kontakte elevadministrationen.
Skolehjem
Et skolehjem er et bofællesskab, du kan bo på, mens du går på en erhvervsskole, hvis du har mere end 5 kvarters transporttid med offentlig transport mellem dit hjem og Hotel- og Restaurantskolen.
Hvis det er relevant for dig, kan du kontakte elevadministrationen. Så kan de hjælpe dig med at booke en plads på skolehjemmet i Valby/Bispebjerg.
Uniform
På flere af vores uddannelser skal du have undervisning i køkkener. Der skal alle bære en uniform, der er godkendt til fødevareproduktion. Du kan låne en uniform eller købe din egen. Læs mere om uniformer her.
Kontakt
Ring eller skriv til os
Hvis du har brug for hjælp, er du meget velkommen til at tage fat i os.
Du kan ringe til 3386 2200 og blive omstillet til den afdeling, du gerne vil snakke med.
Du kan også skrive direkte til den afdeling, der kan hjælpe dig:
Studievejledning: studievejledning@hrs.dk
Elevadministration: elevadministrationen@hrs.dk
Praktikpladscenter: praktikcenter@hrs.dk
Hvis du leder efter en specifik medarbejder, kan du på vores medarbejderside se, hvem der arbejder i de forskellige afdelinger.
Hvis du har spørgsmål til EUX Smørrebrød og catering, så kontakt os
Kontakt studievejledningen
Er du klar til at tilmelde dig?
Du tilmelder dig via optagelse.dk ved at klikke på knappen neden for. I tvivl om hvordan du gør? Se vores videoguide til optagelse.dk.
Hold dig opdateret
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du er sikker på at få invitationer til events og infodage, nyheder om aktiviteter på skolen og information om uddannelser.