Ernæringsassistent Lars Marius Thomsen på Hotel- og Restaurantskolen

Ernæringsassistent

Gør en forskel for andre med din viden om mad og sundhed

Bliv ernæringsassistent

Som ernæringsassistent er du med til at gøre en forskel i hverdagen. For små børn, syge, ældre – og andre som mødes for at spise sunde og velsmagende måltider sammen.


Hver dag laves der 800.000 måltider til mennesker, som ikke har tid eller mulighed for at gå i køkkenet selv. Små børn i institutioner, syge og ældre, elever på højskoler og ansatte i både små og store virksomheder. De skal have sund og nærende mad, der smager godt og mætter. 

På uddannelsen som ernæringsassistent bruger du råvarer kreativt og laver bæredygtig og økologisk mad fra bunden, og du er ekspert i at hjælpe mennesker til at træffe sunde valg.

Det er i køkkenet, du kommer til at bruge det meste af din tid. Der bliver eksperimenteret, og der er hele tiden nye udfordringer. Du lærer for eksempel, hvad en 2-årig skal spise for at udvikle sig, og hvordan du styrker en 22-årig crossfitter. 

Som færdiguddannet har du udsigt til jobsikkerhed og menneskelige arbejdstider, og får du mod på at læse videre, har du både teoretisk viden og praktisk erfaring at bygge videre på. Madhåndværk, ernæring, sundhed - og blik for at skabe en grønnere sammenhæng mellem mad, mennesker og samfund. 

Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne

Om uddannelsen

På uddannelsen som ernæringsassistent er der studiestart 17. januar og i august, september, oktober og martsse datoer på optagelse.dk

Optagelse

På optagelse.dk kan du se datoer for, hvornår du kan starte på vores uddannelser.  

Vi er klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller støder på problemer. Du kan ringe til 3386 2200 og blive viderestillet. Du kan også kontakte en af vores studievejledere på studievejledning@hrs.dk 

Du kan også se vores video-guide til, hvordan du søger om optagelse på G2.

Adgangskrav

Adgang fra 9. eller 10. klasse

Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse inden for det sidste år, starter du på grundforløb 1 (G1). 

Hvis det er mere end et år siden, starter du på grundforløb 2 (G2). 

Hvis du er over 25 år gammel, starter du på en erhvervsuddannelse for voksne (EUV).  

Adgangskrav til grundforløb 1 
For at starte på grundforløb 1, skal du:  

  • være vurderet uddannelsesparat  
  • bestå folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse  
  • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse eller ved 10. klasseprøverne  
  • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse (skriftlig) eller ved 10. klaseprøverne (skriftlig og mundtlig)  
  • senest 1. marts sende din ansøgning via optagelse.dk 

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Løbet er heldigvis ikke kørt. Du kan komme til optagelsesprøve og en samtale, hvor vi så kan vurdere, om du kan blive optaget. Tag fat i vores studievejledning, hvis du er i tvivl. 

Har du allerede en uddannelsesaftale? 

En uddannelsesaftale er en skriftlig kontrakt mellem elev og arbejdsgiver, der sikrer, at du som elev får den rette oplæring under dit lærepladsforløb. Hvis du fra start har en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du muligvis adgangskravene til grundforløb 1 og grundforløb 2. Kontakt vores Lærepladscenter for mere information. 

Varighed og forløb

Uddannelsen tager mellem 2 år og 3 år og 4 måneder afhængigt af din alder og baggrund. 

Uddannelsen består af praktisk og teoretisk undervisning på skolen og en række lærepladsforløb. 

Grundforløb 1 og Grundforløb 2 

Grundforløb 1 (G1)  
Hvis du starter på grundforløb 1, kan du vælge mellem to fagretninger: 

Gastronomi og værtskab: Du lærer det grundlæggende om ernæring, gastronomi og bæredygtighed. Du kommer til at udvikle dine egne opskrifter, og du kommer ud og besøger branchen med dit hold. 

Byhaver og gastronomi: Det er for dig, der især interesserer dig for det grønne køkken, dyrkning i haver, gartneri og landbrug og gerne vil vide mere om økologi, bæredygtighed og udendørs madlavning. 

Grundforløb 2 (G2) 
På grundforløb 2 begynder du som ernæringsassistent-elev. Du får undervisning i emner som: 

  • Sundhed og madkemi
  • Kulinarisk og sensorisk madlavning
  • Metoder til næringsberegning
  • Førstehjælp og hygiejne

Praktik 

For at starte på hovedforløbet skal du have en uddannelsesaftale (læreplads) med en virksomhed i Danmark eller udlandet. Det kan være en på et hospital, et plejehjem, en kantine eller noget helt fjerde.   

Vi hjælper dig med at finde praktikplads i vores Lærepladscenter, hvor du også får hjælp til ansøgning og cv. 

Hovedforløb 

Når du har færdiggjort grundforløb 2 og har fundet din læreplads, starter hovedforløbet. Det strækker sig over fire lærepladsperioder og tre skoleperioder. På hovedforløbet får du undervisning i emner som:

  • Kreative anretninger af mad
  • Grøn kost
  • Tilberedning af kød og fisk
  • Mad til børn
  • Avanceret undervisning i ernæring og sundhed

EUX Ernæringsassistent

Hvis du vil være ernæringsassistent og samtidig få en studenterhue på, kan du tage en EUX Ernæringsassistent på skolen. Du får al den praktiske undervisning i køkkenerne, samtidig med at du har gymnasiale fag. Det åbner op for at søge direkte ind på flere uddannelser. Du opfylder for eksempel kravene til at læse Global Nutrition and Health, Fødevareteknologi, eller blive bachelor i Ernæring og sundhed. Alt efter hvilke valgfag du vælger, får du adgang til yderligere videregående uddannelser. Se mere på Adgangskortet 

En EUX Ernæringsassistent tager sammenlagt 4 år og 2 måneder, og du kommer også ud i lære undervejs. 

Hvis du kommer direkte fra folkeskolen, starter du på Grundforløb 1: Gastronomi og Værtskab EUX. 

Hvis det er mere end et år siden, du færdiggjorde 9. eller 10. klasse, starter du direkte på grundforløb 2. 

Læs mere om EUX Ernæringsassistent

Ny mesterlære

Ny mesterlære er for dig, der vil ud og arbejde på en rigtig arbejdsplads hurtigst muligt. Hele dit første år består af praktisk arbejde hos en mester eller virksomhed. Det betyder til gengæld, at du ikke skal tage grundforløbene på skolen, men starter direkte på hovedforløbet, når dit lærepladsophold er færdiggjort.  

Det kræver blandt andet, at du har en Ny mesterlæreplads. 

Læs om Ny mesterlære og skriv til Praktikcenter, hvis du har brug for hjælp. 

EUV

Hvis du er over 25 år, kan du tage en erhvervsuddannelse for voksne (EUV), uanset om du har relevant faglig erfaring eller ej.  

Har du relevant erhvervserfaring, kan du forkorte din uddannelsestid efter en kompetencevurdering. 

Læs mere om EUV og kompetencevurdering 

Fremtidsmuligheder

Når du er færdig med uddannelsen som ernæringsassistent på Hotel- og Restaurantskolen, er dine muligheder mange. Du kan arbejde på plejehjem, hospitaler og institutioner eller starte dit eget firma. Du kan også tage til udlandet med dit svendebrev eller læse videre. 

Du kan for eksempel videreuddanne dig til procesteknolog. Alt efter hvilke valgfag du vælger, får du adgang til mange andre uddannelser – se hvilke uddannelser du kan søge ind på på Adgangskortet

DU HAR STOR UDSIGT TIL JOBSIKKERHED

Der er stor efterspørgsel på ernæringsassistenter på tværs af brancher. Mange vælger at arbejde i omsorgssektoren og lave mad i fx børnehaver, på plejehjem, hospitaler og højskoler.

Takket være det voksende fokus på sundhed og ernæring, har du også muligheder for at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen, detailhandlen og i private virksomheders kantiner, der vil passe godt på sine medarbejdere. 

Lars Marius Thomsen Ernæringsassistent

Du lærer at forstå ernæring. Du ved præcist, hvad der er i de forskellige elementer i maden, men samtidig også at bruge de elementer til at lave maden.

Lars

Elev på uddannelsen som ernæringsassistent

Hvis du overvejer at starte på Hotel- og Restaurantskolen, kan du komme på besøg og opleve os

Vil du opleve os?

På Hotel- og Restaurantskolen lever maden, gastronomien og værtskabet både i vores undervisningslokaler, værksteder og spisesteder. Det skal du opleve, hvis du overvejer at starte på ernæringsassistentuddannelsen.

Derfor inviterer vi dig gerne forbi skolen, så du kan opleve stemningen og mærke efter om en uddannelse hos os, er det rigtige for dig.  

Du kan blive elev for en dag, hvor du deltager i undervisningen og oplever studiemiljøet. Du kan også komme forbi til vores infoevents, hvor du kan se vores køkkener, spisesteder og tale med elever og lærere. Eller deltage i vores infomiddage, hvor du bogstaveligt smager på vores skoles uddannelser.

Oplev os

Nyttig viden

Hverdagen på Hotel- og Restaurantskolen

Hotel- og Restaurantskolen summer af liv. Vi er mange hundrede elever og medarbejdere på forskellige uddannelser. Vi dufter til hinandens mad, oplever smukke serveringer i vores restaurant og taler på tværs til fredagsbarer.  

Mad på skolen 

Der er et stort udvalg af spisemuligheder på skolen.  

  • Restauranten, hvor vores egne kokkeelever forbereder menuen, og tjenerelever serverer den for elever og medarbejdere. 
  • Spisehuset, hvor kantinen serverer grøn bistromad til hverdagspriser.  
  • Kaffebaren, hvor du kan købe sandwiches, kaffe, salater og frugt. 
  • Madboderne, her er du heldig at smage mad, andre elever har lavet. Det kan være alt fra tacos, sushi, brød, is og kage. 
  • Bar' Kaf, hvor vores receptionistelever serverer friskkværnet barista-kaffe til SU-venlige priser. 

Læs om vores spisesteder


Røgfri skole 

Hotel- og Restaurantskolen har røgfri skoletid for elever, medarbejdere og andre, der har sin gang på skolen. 

Det betyder, at du ikke må ryge i skoletiden mellem kl. 8-16, hverken på eller uden for skolens område samt til sociale sammenkomster som fredagsbar, fest og lignende udenfor dette tidsrum. Forbuddet gælder for alle tobaksvarer herunder cigaretter, e-cigaretter og snus. 

Støtte til elever 

Alle skal have en tryg tid på skolen, og vi hjælper vores elever på mange områder.  

Har du ADHD, ordblindhed eller autisme, kan vi tage hånd om det med en række hjælpemidler. 

Har du behov for hjælp til at læse, skrive og forberede dig eksamen, kan du gøre brug af vores læsevejledning. 

Hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål, kan du kan tage fat i læsevejleder og SPS-konsulent Lars-Bjørn Kristensen på telefon 2071 2896 eller på mail sps@hrs.dk 

Elevråd 

Hotel- og Restaurantskolen har et elevråd, der arbejder for elevernes interesserer og repræsenterer eleverne i skolens bestyrelse. Elevrådet arbejder på at styrke sammenhold og skabe et godt studiemiljø. 

Elevrådet kan kontaktes gennem formandskabet, Marie Rasmussen, marierasmussen02@gmail.com og Mathias Martens, math93m7@edu.hrs.dk. 

Få en mentor 

Hotel- og Restaurantskolen har i samarbejde med kvindelige kokke i branchen samt netværket Freja (netværksgruppe for kvindelige aktører i madbranchen) etableret en mentorordning for kvindelige elever i hotel- og restaurantbranchen. 

Har du brug for at tale med nogen og finde ud af, om en mentorordning er noget for dig – så kontakt Trine Hahnemann: th@hahnemannprojects.com 

Praktisk info

SU 

Det er muligt at få SU, når du er elev på skolen, hvis du opfylder de gældende krav. Du kan søge om SU på: www.su.dk  

Hvis du har spørgsmål angående SU, kan du kontakte elevadministrationen. 

Ungdomskort – rabat på transport 

Ungdomskort er et personligt periodekort, der giver dig ret til at rejse mellem din skole og din bopæl. Derudover kan du køre med offentlig transport i hele dit eget takstområde – bor du for eksempel i København, kan du køre frit i hele Hovedstadsområdet. Læs mere og opret dit kort på: www.ungdomskort.dk 

Hvis du har spørgsmål angående Ungdomskort, kan du kontakte elevadministrationen. 

Skolehjem 

Et skolehjem er et bofællesskab, du kan bo på, mens du går på en erhvervsskole, hvis du har mere end 5 kvarters transporttid med offentlig transport mellem dit hjem og Hotel- og Restaurantskolen. 

Hvis det er relevant for dig, kan du kontakte elevadministrationen. Så kan de hjælpe dig med at booke en plads på skolehjemmet i Valby/Bispebjerg.  

Uniform 

På flere af vores uddannelser skal du have undervisning i køkkener. Der skal alle bære en uniform, der er godkendt til fødevareproduktion. Du kan låne en uniform eller købe din egen. Læs mere om uniformer her.

Kontakt

Ring eller skriv til os 

Hvis du har brug for hjælp, er du meget velkommen til at tage fat i os.  

Du kan ringe til 3386 2200 og blive omstillet til den afdeling, du gerne vil snakke med.  

Du kan også skrive direkte til den afdeling, der kan hjælpe dig: 

Studievejledning: studievejledning@hrs.dk 

Elevadministration: elevadministrationen@hrs.dk 

Praktikpladscenter: praktikcenter@hrs.dk 

Hvis du leder efter en specifik medarbejder, kan du på vores medarbejderside se, hvem der arbejder i de forskellige afdelinger.  

Sofie Wisborg

Hvis du har spørgsmål til uddannelsen, så kontakt os

Studievejleder Sofie

Er du klar til at tilmelde dig?

Du tilmelder dig via optagelse.dk ved at klikke på knappen neden for. I tvivl om hvordan du gør? Se vores videoguide til optagelse.dk.

Tilmeld dig

Hold dig opdateret

Tilmeld dig nyhedsbrevet så du er sikker på at få invitationer til events og infodage, nyheder om aktiviteter på skolen og information om uddannelser. 

Tilmeld nyheder