Uddannelsessnobberi når erhvervsskoler ikke må genåbne for afgangselever

Gymnasier åbner onsdag for elever, der afslutter til sommer. Det gælder ikke for erhvervsskolerne, og det er urimelig forskelsbehandling

I dag har vi åbnet skolen for vores 3. g’ere på HTX, der skal forberede sig til studentereksamen. De bliver undervist i auditoriet, hvor der er masser af plads mellem de vordende studenter. Og der er rigeligt plads at boltre sig på i frikvarterne på vores 25.000 kvadratmeter.

For langt de fleste af skolens elever er fortsat hjemsendte til fjernundervisning. Det gælder alle erhvervsskoleeleverne, inklusiv de hovedforløbselever, der står til at afslutte deres uddannelse med en svendeprøve i disse uger og måneder.

Direktør på Hotel- og Restaurantskolen i København, Anne-Birgitte Agger, kalder i dagbladet Information regeringens prioritering for “uddannelsessnobberi”:

“Det er rigtig uretfærdigt, at dem, man genåbner for, er gymnasieeleverne og ikke vores erhvervsskoleelever. Det er uddannelsessnobberi af værste art, hvis vi ikke bliver stillet lige med 3. g’erne,” siger hun til avisen.

Læs artiklen i Information

Som det ser ud nu, har skolen 200 elever, som risikerer at få aflyst deres svendeprøve frem til sommer.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) understreger overfor Information, at skolerne så vidt muligt skal bestræbe sig på at afholde svendeprøver eller udstede administrative svendebeviser. Begge dele er muligt efter en nødbekendtgørelse, som blev vedtaget for et par uger siden.

Men det er ifølge Anne-Birgitte Agger ikke tilstrækkeligt, at svendeprøveelever kan møde op på skolen for at tage det, hun kalder en “nødprøve”.

“Det er afgørende for eleverne at kunne forberede sig op til deres afsluttende svendeprøve – og det kan man ikke klare digitalt. Hvis vi ikke må forberede dem til det på skolerne, så vil de færreste få noget godt ud af den svendeprøve. Indtil videre er meldingen, at vi ikke må tage dem ind til forberedelse, og så nytter det ikke rigtig noget, siger hun til Information.