På det nordiske studenterforløb rejser du ud i Norden og lærer om råvarer og bæredygtighed.

Nyt nordisk forløb for studenter

For studenter, der søger en meningsfyldt fremtid

5. maj 2022

Nyt nordisk forløb for studenter

For mange er gymnasiet en direkte vej til de klassiske videregående uddannelser. Men der er i stigende grad behov for, at de unge kan gå en anden vej. Lære på en anden måde, rejse ud på egen hånd, blive dygtige til et håndværk og blive inspireret til at gå nye veje.


Hotel- og Restaurantskolen lancerer derfor nu Nordisk studenterforløb i gastronomi og værtskab. Det er for studenter, der gerne vil ud og opleve Norden, mens de bliver kloge på gastronomi og fortællingen om lokale råvarer og bæredygtighed.

Grundforløbet er forkortet med to uger, så det tager 18 uger  frem for de normale 20 uger. I den periode rejser eleverne ud to gange af hver to ugers varighed. 

"Når eleverne er ude, besøger de hoteller, restauranter, producenter og lokale befolkningsgrupper som for eksempel samerne. Vi kombinerer mad, værtskab og det lokale, for vi synes, at der sker så meget i vores nærmiljø i Norden, som vi glemmer", fortæller Susanne Mortensen, der er afdelingsleder for tjeneruddannelsen på skolen.

Eleverne bliver tilknyttet en restaurant, der fokuserer på nordisk mad, lokale råvarer og bæredygtighed. Om det så er i Finland, Island, Færøerne, Sverige eller Norge er helt op til, hvad den enkelte elev helst vil.

Imens fortsætter undervisningen online, så eleverne hele tiden er opdateret på, hvad kammeraterne laver. Og så kommer underviserne også ud og besøger eleverne i deres praktikuger.

Norden er en hjemmebane på udebane

Egil Tøgern Aasen er et godt eksempel på en potentiel elev på det nordiske studenterforløb. Han er kokkeelev på skolen og har færdiggjort gymnasiet, inden han startede på skolen. 

Han er for nyligt vendt hjem fra et minipraktikforløb i Tromsø i Norge på det almindelige gastronom-grundforløb.

"Jeg valgte Norden, fordi jeg er glad for det nordiske køkken. Det gode ved Norden er, at du kan komme væk hjemmefra, men kulturen er ret lig det, vi har herhjemme, så det bliver ikke en alt for stor omvæltning. Man er på hjemmebane, selvom man er på udebane."

"Den mad, man laver, afspejler forskellen på maden i de nordiske lande. Der er mange ting, man kan genkende, og så er der mange ting, der er lidt anderledes. Hvad gør de i vores nabolande, nu når de har mange af de samme råvarer? Det havde været noget andet sydpå, hvor råvarerne er nogle helt andre".

En ny målgruppe

Udover at det er en helt ny måde at tænke et grundforløb på, henvender det nordiske studenterforløb sig også til en målgruppe, der er villige til at rejse ud på egen hånd og lære en masse på kort tid, fortæller Søren Engel, der er afdelingsleder for kokkeuddannelsen på skolen. 

"Det er vigtigt at have et passende tilbud til elever med gymnasial baggrund, der har stærke studiekompetencer og mod på at rejse og opleve den gastronomiske side af Norden. Nu får de mulighed for at tage et grundforløb, hvor varighed er afstemt med de meritter, de har opnået på gymnasiale uddannelser."

Når eleverne er færdige med grundforløbet, fortsætter de på enten tjener- eller kokkeuddannelsen - med en masse nye oplevelser og viden i bagagen.

Læs mere om Nordisk studenterforløb og vores studenterforløb for receptionister