Køkkenchef podcast Hotel- og Restaurantskolen

Fokus på ­Q-køkkenchefer

5. juli 2021

Ny podcast om kvindelige køkkenchefer

En ny podcast kaldet Køkkenchef er kommet til verden. Den sætter strøm til køkkenernes kvindelige stemmer.


"Kvinder har været kokke altid, men man har bare ikke hørt så meget til dem. Gastromagasiner har i årtier kastet mængder af stjernestøv over mandlige kokke. Det er dem velundt, men vi synes, at vi manglede nogle stemmer: De kvindelige. Ikke fordi kvindelige kokke er en særlig kategori, men fordi nogle af køkkenchefer derude altså er kvinder", siger Marianne Søndergaard, der er kommunikations- og rekrutteringschef på skolen.

Skolen optager hvert år cirka 28 procent kvindelige elever på kokkeuddannelsen, men inden der bliver uddelt svendebeviser er den andel skrumpet ind. Andelen af kvindelige køkkenchefer er endnu mindre – internationale tal siger 7 procent.

"Vores elever og måske kommende elever mangler forbilleder, der har andre køn end det maskuline, og de vil gerne kunne drømme om en fremtid, som ikke indebærer stress, dårligt arbejdsmiljø, misbrug og blodpropper i jagten på Michelinstjerner og andre trofæer. Derfor ville vi gerne lægge mikrofon til nogle af de yngre kvinder, som faktisk har markante holdninger til både arbejdsmiljø, gastronomi og klima".

Helt grøn i Thy

I podcastseriens første portræt møder vi 26-årige Emilie Qvist Kjærgaard, der netop har åbnet en fiskerestaurant på havnen i Hanstholm. Emilie er endnu ikke udlært, men mangler noget af den sidste elevtid og et hovedforløb på Hotel- og Restaurantskolen.

Men under coronanedlukningen voksende drømmen om en restaurant i Thy frem i hende. Og i løbet af to måneder fik hun med partneren, restaurantchef Emma Milner (som gik på grundforløb på skolen sidste år) og ikke mindst en masse lokal hjælp åbnet Restaurant Medvind midt på Hanstholm Havn.

I podcasten hører vi om, hvordan de udelukkende bruger fisk fra fiskeauktionen overfor og råvarer fra lokale leverandører i Thy.

Om Emilies opvækst på Livø i en familie med tre søskende og forældre, der er økologiske landmænd, og om den betydning det har haft for hendes madinteresse og skarpe holdning til gastronomien. Med Medvind ønsker hun og Emma at inspirere holmboerne – og resten af Danmark – til at spise lokalt og sæsonbetonet.

Vi følger med under de sidste dages forberedelser inden åbningen og hører om den varme nordjyske velkomst, iværksætterne har fået.

Lyt til podcasten

Flere nyheder

Få nyt direkte i din indbakke