Grøn Madhåndværker

Tag en individuelt tilrettelagt erhvervsuddannelse (IEUD) med mad, klima og planter i fokus.

Grøn Madhåndværker

Start på et af vores grundforløb med skolestart den 13. januar 2025 - så er du klar til at gå videre med Grøn Madhåndværker (IEUD) i august.


Er du interesseret i plantebaseret mad med økologiske råvarer og mere bæredygtige proteiner? Og vil du være med til at få vores spisevaner til at vende på en tallerken?

Uddannelsen til Grøn Madhåndværker (IEUD) er en ny mulighed for at lære om grøn gastronomi, planterig kost, mere bæredygtige produktionsmetoder, økologi, råvarelære og værtskab, der tager hensyn til vores generations helt store udfordring, klimakrisen.

Du lærer fra et globalt køkken, hvor grøntsager spiller hovedrollen uden at gå på kompromis med velsmag og tilberedningsmetoder. Du arbejder med bæredygtige proteiner fra svampe til bælgfrugter og tang, og du lærer at løfte dem til nye højder gennem bl.a. fermentering, så du kan producere din egen miso, svampegarum, tempeh og meget mere.

Undervisningen får du fra et hold af eksperter i alt fra grønt madhåndværk og smagssammensætning til fermentering og grundtilberedning. Alt sammen så du kan lære at lave mad med lige dele fokus på velsmag og bæredygtighed.

OBS: Inden du kan starte på Grøn Madhåndværker (IEUD), skal du tage et gastronom grundforløb og have en lærepladsaftale. På grundforløbet hjælper skolen dig med at finde den rette læreplads og søge videre til Grøn Madhåndværker på det rigtige tidspunkt.

Du kan ikke se videoen, fordi du har fravalgt cookies fra YouTube. Slå marketing-cookies til og opdater siden efterfølgende for at se den. Tryk på den lille cookie i venstre hjørne for at ændre dine cookie-indstillingerne

Om uddannelsen

Studiestart

Inden du begynder på Grøn Madhåndværker (IEUD), skal du have gennemført 20 uger på gastronom grundforløb 2 med studiestart den 13. januar 2025. Grøn Madhåndværker har studiestart fra august 2025 og varer 2 år.

Grøn Madhåndværker er en individuelt tilrettelagt erhvervsuddannelse (IEUD) tilrettelagt af skolen efter Børne- og Undervisningsministeriets regler. Den kan ikke sidestilles med en erhvervsuddannelse som gastronom med specialet kok, der i alt varer 3 år og 9 måneder.

Varighed og forløb

Uddannelsen til Grøn Madhåndværker (IEUD) tager 2 år. Inden du starter på hovedforløbet Grøn Madhåndværker, har du 20 uger på Grundforløb 2.

Efter grundforløbet begynder du din uddannelse til Grøn Madhåndværker (IEUD).

For at kunne begynde på hovedforløbet Grøn Madhåndværker skal du have en lærepladsaftale. På Grundforløbet hjælper skolen dig med at finde den rette læreplads og søge videre til Grøn Madhåndværker på det rigtige tidspunkt.

Grøn Madhåndværker

Hovedforløbet Grøn Madhåndværker består af to skoleperioder på hver 10 uger med undervisning på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. På skolen bliver introduceret til tilberedningsmetoder og madhåndværk med særligt fokus på grøntsager og mere bæredygtige proteiner.

Derudover har du to lærepladsperioder med praktisk oplæring i et hotelkøkken, restaurantkøkken, kantinekøkken el.lign. Den samlede varighed er 1 år og 7 måneder, og det er her, du tilegner dig de kompetencer, der er brug for, hvis du skal begå dig professionelt i et køkken.

Skoleforløbet afsluttes med en praktisk og teoretisk prøve, som du skal bestå for at modtage dit uddannelsesbevis, der dokumenterer din gennemførsel. Efter lærepladstiden udsteder oplæringsvirksomheden også en afsluttende erklæring om oplæring.

Se hele uddannelsesplanen for Grøn Madhåndværker her

Har du flere spørgsmål til forløbet, eller har du brug for konkrete datoer omkring skole- og oplæringsperioder, er du altid velkommen til at kontakte skolen.

Optagelse

På optagelse.dk kan du se datoer for, hvornår du kan starte på vores uddannelser. Det er også her, du ansøger.

Sådan søger du:
Vælg ’Gastronom’ på Hotel- og Restaurantskolen, og følg ansøgningsprocessen.

Vi sender dig derefter en besked med bekræftelse på din ansøgning. Her får du også information om, hvordan du søger videre på skolens forskellige hovedforløb.

Når du har ansøgt via optagelse.dk, kontakter vi dig med henblik på en optagelsessamtale.

Spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller støder på problemer. Du kan ringe til 3386 2200 og blive viderestillet. Du kan også kontakte en af vores studievejledere på studievejledning@hrs.dk.

Se også vores video-guide til, hvordan du søger om optagelse på grundforløb 2.

Adgangskrav

Adgangskrav

For at starte på Grundforløb 1 eller 2 skal du:

  • Have færdiggjort 9. eller 10. klasse
  • Have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse eller ved 10. klasseprøverne  
  • Have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse (skriftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig)

Adgang fra 9. eller 10. klasse

Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse inden for det seneste år, starter du på grundforløb 1 (G1). 

Hvis det er mere end et år siden, starter du på grundforløb 2 (G2).

Når du har færdiggjort Grundforløb 2 begynder du dit hovedforløb på Grøn Madhåndværker.

SU og løn

På den første del af uddannelsen på skolen, får du SU. Da SU på erhvervsuddannelser tæller som ungdomsuddannelser, vil de klip, du bruger på erhvervsuddannelser, ikke gå udover et eventuelt senere SU-klippekort til videregående uddannelser.

Hvis du har spørgsmål om SU, kan du kontakte elevadministrationen.

Når du kommer i lære, får du elevløn.

Læreplads

Du har undervisning på skolen gennem dine 20 ugers grundforløb og siden to skoleperioder af 10 uger på hovedforløbet - resten af din læring får du ude i virkeligheden:

Uddannelsen byder på to perioder med praktisk oplæring i et hotelkøkken, restaurantkøkken, kantinekøkken el.lign. Den samlede varighed for din praktiske oplæring er 1 år og 7 måneder.

I løbet af din tid på Grundforløb 2 hjælper vi dig med at finde den rette læreplads for dig. Du skal have en lærepladsaftale på plads, inden du begynder dit hovedforløb til Grøn Madhåndværker (IEUD).

Vi giver dig værktøjer til at skrive en god ansøgning, og vi hjælper dig med at tage kontakt til de steder, du ønsker at komme i lære hos. 

Undervejs i lærepladsforløbet er der en kontaktlærer tilknyttet, og Lærepladscentret er altid klar til at hjælpe dig.

Til virksomheder

Er du virksomhed og interesseret i at være læreplads for elever på Grøn Madhåndværker, så læs mere her:

Grøn Madhåndværker - til virksomheder

Har du spørgsmål til uddannelsen? Så kontakt:

Christian Fentz
Projektleder på Grøn Madhåndværker
Mail: cf@hrs.dk
Telefon: 25503734

Uddannelsesbevis og afsluttende erklæring om oplæring

Når du har gennemført dit forløb og bestået de afsluttende praktiske og teoretiske prøver, modtager du et skolebevis, der dokumenterer din gennemførsel af uddannelsen. Når oplæringstiden i virksomheden er afsluttet, udsteder oplæringsvirksomheden en afsluttende erklæring om oplæring.

Uddannelsen giver ikke mulighed for at modtage svendebrev. Hvis du ønsker at uddanne dig til kok, kan du læse mere om denne på UG.dk eller skolens hjemmeside her.

jens vestergaard Hotel- og Restaurantskolen

Råvarelære, køkkenbotanik og bæredygtighed

Du vil få kendskab til råvarerne på en dybere måde og en af skolens gartnere vil være tilknyttet din uddannelse. Hvorfor smager radise og wasabi spicy på samme måde? Kan man bruge grønne butternut som en mere fast og lækker zucchini? Alle elsker ærteskud - men hvorfor ikke bruge skud fra bredbønne eller græskar? Det er botanik, man kan bruge i køkkenet: om plantefamilier, køkkenhavens seks sæsoner, ”grøntsagsanatomi” og hvordan madhåndværkere kan være med til understøtte avl af nye sorter der passer til vores klima.

Iværksætteri, innovation og klimarigtige menuer

Forløbet vil have fokus på innovation, iværksætteri, udvikling af bæredygtige proteiner og klimarigtige menuer. Vi kommer til at samarbejde og lære fra både NGO'er, forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt lokale producenter som Bygaard svampe, Dansk Tang og det biodynamiske og økologiske landbrug Birkemosegård.

Kom ud i virkeligheden

På Grøn Madhåndværker får du allerede under din uddannelse mulighed for at komme ud og bruge dine evner i virkeligheden, når du skal i lære. Her kan du snuse til branchen, lære nye teknikker og tricks, afprøve det, du har lært på skolen, og møde en masse nye mennesker, der kan gavne din karriere senere hen.

På Hotel- og Restaurantskolen har vi et Lærepladscenter, der sidder klar til at hjælpe dig med at finde det helt rette sted til lige netop dig. Vi har også vores helt egen jobbørs, hvor virksomheder, der er på udkig efter nye lærlinge, laver opslag.

Læs om dine muligheder, og hvordan vi kan hjælpe

Som kokkelev oplever du et helt særligt fællesskab.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål om uddannelsen til Grøn Madhåndværker:

Er det rigtigt, at jeg skal gennemføre et Grundforløb 2, før jeg starter på uddannelsen?

Ja. Før du kan starte på den individuelt tilrettelagte erhvervsuddannelse til Grøn Madhåndværker, skal du have gennemført Grundforløb 2 (GF2). Du behøver ikke have gennemført et specifikt GF2 for at starte på uddannelsen til Grøn Madhåndværker - det skal bare være et GF2, der er inden for EUD’s fødevareuddannelser fx. gastronom, tjener, bager og konditor, ernæringsassistent m.fl.  

Den dato for uddannelsesstart, du ser her på siden, er med andre ord den dato, hvor du starter på dit Grundforløb. Et halvt år senere starter dit hovedforløb, hvor du bliver uddannet Grøn Madhåndværker.

Er der et særligt tilrettelagt grundforløb for elever, der gerne vil på Grøn Madhåndværker-uddannelsen?

Ja. Vi starter et særligt grundforløb 2 for de elever, der har interesse i Grøn Madhåndværker uddannelsen, hvor plantebaseret mad og gastronomi, bælgfrugter, svampe, fermentering mv. vil være en større del af undervisningen på forløbet.

Arbejder man alene plantebaseret og vegetarisk på det særlige grundforløb, for elever, der vil videre til Grøn Madhåndværker?

Nej. Grundforløbet rettet mod elever med særlig interesse i Grøn Madhåndværker er ikke planlagt til at være 100% plantebaseret eller vegetarisk, som det vil være på hovedforløbet for Grøn Madhåndværker (start januar 2025).

På grundforløbet er fokus er på den grønne gastronomi med plantebaserede kost i centrum, herunder vegetarisk- og vegansk mad, men uddannelsen henvender sig også til elever, som vil arbejde i et grønt eller klimavenligt køkken, hvor der kan bruges mejeriprodukter, æg og kød i et begrænset omfang.

Kan Grøn madhåndværker tages som en fuldt ud vegetarisk (eller vegansk) uddannelse?

Ja. Grøn madhåndværker kan være fuldt ud vegetarisk eller vegansk, hvis eleven ønsker det! Hver elev kan individuelt tilrettelægge uddannelsen, så de ikke behøver beskæftige sig med kød (fuldt vegetarisk uddannelse) samt æg, mejeri og honning (fuldt vegansk uddannelse).

For elever der er interesserede i at beskæftige sig med animalske produkter i begrænsede mængder, fx som krydderi eller kondimenter, er der mulighed for at gøre det som valgfag. 

Grøn Madhåndværker er således en paraply-uddannelse for alle elever, der ønsker at jagte den grønne gastronomi. Du er velkommen uanset om du er vegetar, veganer, fleksitar eller simpelthen bare vil lære godt madhåndværk, hvor planter er centralt på tallerkenen. 

Behøver man være vegetar eller veganer for at tage Grøn madhåndværker?

Nej. Du er velkommen også selvom du ikke er vegetar eller veganer, og der bliver også mulighed for at arbejde med og dygtiggøre sig inden for kød og andre animalske produkter - blot i et mere begrænset omfang og med fokus på en mere bæredygtig tilgang til brug af animalske produkter. Se mere info i vores svar på spørgsmålet ovenfor.

Anne Mølgaard Ovesen

Hvis du har spørgsmål til uddannelsen Grøn Madhåndværker, så kontakt os

Kontakt studievejledningen