Hotel- og Restaurantskolens tjenerfaglærer Merete Kudsk Jensen.

40 år som tjener-matchmaker

En af skolens store personligheder fejrer markant jubilæum

26. februar 2021

Hun har fået elever til at blomstre i fire årtier som tjener-matchmaker

Tjenerfaglærer Merete Kudsk Jensen har 40 års-jubilæum på skolen. Hendes historie med faget er en blanding ad omveje, stærk faglighed og tætte bånd til elever og branche.


Meretes lange rejse i tjenerfaget begyndte dog med et kulinarisk udgangspunkt. Hun startede nemlig som kokkeelev på skolen, der dengang lå på Kongedybet på Amager, og i kokkelære på Nimb.

"Efter et år på Nimb fandt køkkenchefen ud af, at nu kunne jeg ikke lære mere der, så han fandt mig en ny læreplads på Hotel d'Angleterre, og der fandt jeg ud af, at jeg hellere ville være tjener. Selvom jeg var lidt forsigtig i starten, fandt jeg hurtigt ud af, at det var smaddersjovt, og at gæsterne var rare. Der var bare en helt speciel stemning, og så fik man faktisk rigtig mange drikkepenge!"

Det var svært at være en kvindelig tjener

Tiden var en helt anden dengang. Selvom Merete gerne ville afprøve sine evner andetsteds, var det nemmere sagt end gjort.

"Jeg ville gerne have prøvet at arbejde på et andet hotel, men kvindelige tjenere var man lidt mere skeptiske over for, så jeg fortsatte på d’Angleterre. Dengang var der selvfølgelig kvindelige tjenere, men branchen var ikke så meget for det".

Da Merete var færdigudlært, gik hun ikke med tanker om at begynde at undervise, indtil hun en dag blev ringet op. En lærer på skolen var syg, og de havde brug for en vikar, og hun takkede ja.

"Da læreren kom tilbage, fik jeg nogle flere timer, men samtidig havde jeg noget arbejde ved siden af, fordi jeg havde jo ikke nær så meget erfaring, som jeg skulle have. Så jeg arbejdede om aftenen og var på skolen om dagen".


Merete i sit første år som underviser.

Selvom hun ikke var en erfaren underviser, var der ikke nogen tvivl om, at hun havde et talent.

"På et tidspunkt spurgte vores daværende forstander, om jeg ikke skulle ansættes, og så sagde jeg “ah, det tror jeg nu ikke lige, at jeg skal”. Efter lidt tid sagde han så, at nu bliver der ansættelsesstop “Så det er nu eller aldrig.”. Så skrev jeg under!"


En servering bliver bedømt på Domus Vista, hvor skolen lånte lokaler.

Hellere godt lærested end ekspert i franske vine

Merete har i sin tid på skolen altid brugt meget tid på at pleje sine relationer og finde de rette praktiksteder for sine elever. Det har Jan Sennek oplevet mange gange. Han er restaurantchef på Comwell Holte og var tjener på d’Angleterre sammen med Merete i 1979.

"Hun er altid i kontakt med restaurantchefer og direktører i branchen, og hun er med til at skubbe elever i den rigtige retning. Det er ikke alle, der kan passe ind på Søllerød Kro, men hun har øje for, hvem der kan, og hvem der passer bedre et andet slags sted. Hun er dygtig til at læse arbejdsgivernes behov, men også især elevernes formåen og talent".

For Merete er matchet mellem for eleverne og deres trivsel det vigtigste.

"For mig er det ikke afgørende, at de ved alt om de franske vine på grundforløbet - det skal de nok lære. For mig er det vigtigere, at de kommer i lære det rigtige sted. Eleverne skal være glade, når de går på arbejde".

Hun får elever til at blomstre

Når Meretes tjenerfaglærer-kollegaer på skolen fortæller om hende, er det udover hendes stærke faglighed også hendes pædagogiske evner, der hele tiden bliver nævnt.

Og fælles for dem alle er, at de selv har haft Merete som underviser på skolen.

Tjenerfaglærer Rikke Mie Bygmann havde Merete som underviser på sit grundforløb for 17 år siden. Hun er især imponeret over, hvordan Merete stadig kan få eleverne til at blomstre:

"Hvis en elev ikke har lyst til at fremlægge, siger Merete, at det er helt ok, vi skal nok få dig til det på et tidspunkt, men hvis du ikke er klar endnu, så gør vi det, når du selv er klar. Og alle de elever jeg har hørt, hun har sagt det til, er endt med at fremlægge".

Det er netop det, Merete elsker allermest ved sit arbejde. At se en udvikling hos eleverne. Når nye klasser starter op, beder hun ofte eleverne om at sætte sig sammen to og to. De skal så snakke sammen og bagefter fortælle om den anden. Men det er ikke nødvendigvis nemt for alle.

"Jeg havde en elev, som sagde, at hun ikke kunne fortælle noget om hende, hun sad ved siden af. Det viser sig så, at hun lider af angst. Så til fremlæggelserne prøver vi at løse det på den bedste måde. Det kan være, at jeg fortæller noget om det, hun har lavet eller får andre i klassen til at fremlægge. På et tidspunkt så bliver hun simpelthen så selvsikker og så modig, at hun en dag kommer og spørger, om hun gerne må fremlægge. Jeg var lige ved at falde ned fra stolen og siger “selvfølgelig, det må du da gerne. Er du sikker på, at du kan det?” og så siger hun “Jeg kan i hvert fald prøve”".

"Så fremlagde hun, og hun var super sej, og hun havde simpelthen fået ‘yes, jeg gjorde det’ følelsen, og det gjorde mig rigtig, rigtig rørt. At man kunne nå dertil, hvor man faktisk fik en elev til at fremlægge, som var syg og fik medicin for det. Siden hen kom hun også og spurgte, om hun ikke også måtte fremlægge noget mere. Det er sådan noget, som gør mig virkelig glad for mit arbejde".


Merete kommer med feedback til elever.

"I må gerne tilføje mig på Facebook"

Merete sætter altid stor pris på at følge sine elever og deres vej i livet. Når hendes elever har færdiggjort grundforløbet, er hendes Facebook åben for venneanmodninger

"Jeg plejer at sige til dem, at når de er færdige, så er de velkomne til at ansøge mig om venskab, og så accepterer jeg dem selvfølgelig. Der kan også være særlige situationer som her under corona, hvor jeg så bliver ven med dem, fordi det er lettere at kommunikere på. Og det er jo fedt, når de skriver til mig og fortæller, hvordan det går".

Meretes indsats på blandt andet Facebook bliver også bemærket hos Susanne Mortensen, der er afdelingsleder for tjeneruddannelsen og også selv haft Merete, da hun gik på skolen.

"På trods af hendes alder er hun en af de første, der har lavet Facebook-grupper her i corona-tiden, så hun kan kommunikere med eleverne".

Det er dog ikke kun på Facebook, at hendes elever hører fra hende i denne hjemsendelsestid.

"Merete ringer selv til sine elever, og alle hendes elever får praktikplads, så hun tager sig virkelig af dem. Hun arbejder så også meget, må man sige!"

Energisk, kreativ og forfatter til tjenerbøger

Selvom Merete har været på skolen i 40 år, er hun på ingen måde energiforladt, og hun stortrives, når der er knald på.

"Jeg var på Skills med hende sidste år, som både er en konkurrence og en præsentation af vores uddannelser. Hun var en af dem, der var allermest aktive, og hun løb rundt i 12-14 timer om dagen", fortæller Rikke.

"Merete er super kreativ. Selvom hun har været med til at skrive mange af de lærebøger, som vi bruger i undervisningen, kan hun samtidig godt forny sig", fortæller Mia Søndergaard, der er tjenerfaglærer på skolen og selv blev undervist af Merete på sit hovedforløb i år 2000.

Merete var faktisk medforfatter på den allerførste tjenerfagbog i sin tid.

"Det startede med hæfter på 100 sider hver. Det ene hed 'Praktisk tjenerarbejde', og det andet 'Menu og vinlære'. Det var et kæmpe set-up at lave dem. Jeg sagde faktisk nej til det, men fik vredet armen lidt rundt om ryggen og blev fortalt, at de gerne ville have, det var netop mig, der skrev dem. Så det gjorde jeg så", fortæller Merete.

Siden da har Merete bidraget med flere bøger til tjenerfaget.


Merete med sit barnebarn Ellen.

En rollemodel og god kollega

Merete har betydet enormt meget for hendes elever, branchen og ikke mindst hendes kollegaer.

"Merete har lært mig, at jeg ikke behøver at vide alt, men jeg også er der for at vejlede og støtte eleven. Merete er opdragende men omsorgsfuld på samme tid. Der er ikke noget, der er halvt med Merete".

For Mia er båndet til Merete mere end det kollegiale:

"Merete er ikke bare en kollega, hun er en af mine yndlingspersoner i min tilværelse, for hun er der altid for mig. Den dag hun stopper, vil jeg komme til at savne hende voldsomt, for hvem skal jeg så gå til? Hun er en fantastisk dame, altså, det er hun sgu".

For Susanne er der et ord, hun især vil bruge for at beskrive Merete: Farvestrålende.

"Hvis jeg tænker på hende, tænker jeg farvestrålende livsstykke. Hun er ikke bange for at vise, hvem hun er. Hun er en, man ikke glemmer".

Hele Hotel- og Restaurantskolen ønsker Merete et kæmpe stort tillykke med jubilæet. Vi er så stolte over, at hun har været en del af skolen i så mange år, og vi sætter meget stor pris på, at hun stadig er så fokuseret på sit arbejde og sine elever på skolen.

Læs flere nyheder

Få nyt direkte i din indbakke