vin Hotel- og Restaurantskolen

Nyhed: Naturvinssommelier-uddannelse

Restauranter og cafeer oplever en tsunami af naturvin. Derfor har vi sammensat verdens første specialiserede kursusforløb i naturvine: Naturvins-sommelieruddannelsen.

23. juni 2021

Verdens første naturvinssommelier-uddannelse

Restauranter oplever en tsunami af naturvin. Derfor har vi sammensat verdens første specialiserede kursusforløb i naturvine.


Når man bevæger sig ud på restauranter og barer i Danmark, er der efterhånden mange steder, hvor der serveres naturvin.

Men de tilsætningsfri dråber skiller vandene, og det er ikke nemt for folk at navigere i smag og kvalitet. Derfor er det på tide, at man kan blive sommelier med speciale i naturvin, så nysgerrige og ivrige vinelskere kan blive guidet og inspireret.

Vi kalder det Natural Wine Sommelier, og første hold starter i september i år.

For Johan K. Dal, kursuschef på Hotel- og Restaurantskolen, er det oplagt, at vi som skole for alvor dykker ned i naturvinen.

"København er et af epicentrene for naturvin sammen med metropoler som Paris og London. Jeg tror ikke, at man finder et bedre udvalg pr. indbygger nogen andre steder i verden. Det er blandt andet fordi, naturvin passer rigtig godt til det nordiske køkken i udtryk og lethed".

"Der er også en masse vinbarer, der arbejder med naturvin, og der er store miljøer omkring vinbutikker. Men det er ikke så nemt at finde konkret viden og blive klogere på begrebet, processen og smagen, da det ikke er formaliseret. Vi prøver derfor at lave denne uddannelse for at få et højere vidensniveau og bedre sprog om vinene blandt både mad- og serviceprofessionelle og private, der nørder og har lyst til at blive endnu klogere".

Ny viden, besøg ude af huset og vinsmagning

På Natural Wine Sommerlier får kursisterne den teoretiske og historiske viden bag naturvine.

Hvordan adskiller den sig fra konventionel, økologisk og biodynamisk vin? Hvad fremkalder de forskellige smage, og hvordan sammensætter man mad og naturvine på den bedste måde? Det eksempler på, hvad kursisterne bliver kloge på.

Men kurset rykker også ud af huset. Der vil være besøg hos vinforhandlere- og producenter, hvor eksempelvis høst og fermentering bliver gennemgået.

Smagsløgene bringes i spil. Til hvert modul skal der smages på 10-15 vine, der er nøje udvalgt til undervisningen.

En stor naturvins-kapacitet

Den primære underviser på kurset er Pontus Elofsson, der er en meget kendt figur i miljøet og kommer med en lang række af erfaringer. Fra 2004 til 2012 var han sommelier på Noma, ligesom han har været sommelier på blandt andre Formel B og Era Ora.

Han har sideløbende været importør af naturvin, og i 2020 startede han sit eget firma, hvor han fungerer som naturvinskonsulent.

For Johan K. Dal har der ikke været tvivl om, at det er Pontus, der er den rette underviser.

"Pontus var en af de første i Danmark, der begyndte at arbejde med naturvin og en af de første, der begyndte at undervise  i det.  Vi er enormt glade for at få sådan en kapacitet til at undervise på Hotel- og Restaurantskolen og være med til at udvikle uddannelsen sammen med os. Vi vil rigtig gerne lave kurser og uddannelse med de dygtigste på deres felt i Danmark og resten af verden – og det mener vi, Pontus er".

Pontus ser også frem til at komme i gang med Natural Wine Sommelier.

"Jeg glæder mig til at præsentere naturvinens fantastiske verden. Udover at det smager fantastisk, er det også bedre for naturen – og ikke lige så hårdt for kroppen som konventionel vin".

Bedre gæsteoplevelse for restauranter og barer

Man kan tage kurset som privatperson, men det er også oplagt for virksomheder, der gerne vil opgradere sig på naturvin.

"Som med meget anden efteruddannelse er det vigtigt for mange virksomheder, her typisk restauranter og barer, at deres personale kan formidle, hvordan det, de serverer, er lavet og hvilken oplevelse, man kan forvente sig af det. Det skaber både en bedre gæsteoplevelse og mersalg, fordi gæsten først bliver klogere og derefter nysgerrig", fortæller Johan.

"Vi har allerede fået en række henvendelser på, om vi tilbyder noget, der kan hæve vidensniveauet om naturvin, ligesom vi også har en uddannelse, der handler om specialøl. Vi kommer også til at lave andre tilbud til virksomheder og medarbejdere, der dykker ned i bestemte produkttyper, som vi ved, der arbejdes mere og mere med i branchen, men som ikke nødvendigvis er en stor del af de traditionelle uddannelser. Vi vil gerne skabe mulighederne for at specialisere sig og nørde, så man bliver super dygtig til det, man interesserer sig for".

Hvor og hvornår

Kurset starter den 21. september og strækker sig over 12 kursusdage med afslutning og eksamen den marts 2022.

Undervisningen på kurset er på engelsk, så alle i branchen kan være med.

Tilmeld Natural Wine Sommelier

Flere nyheder

Få nyt direkte i din indbakke