To slags æble med æblevin, brunet smør og marengs

Granatæble-sorbet

Opskriften her er fra et nyt kogebogsprojekt med opskrifter udviklet af kokkeelever på science-profilen. Temaet er frugtvin i gastronomien.

Bogen lanceres til en stor frugtvinsfestival til marts – men du vil høre mere om den her i vores nyheder allerede snart.

Ingredienser

  • Æblevin (her Malus Danica)
  • 5 granatæbler
  • 2 dl vand
  • 2 dl sukker
  • 1 blad husblas
  • Saft af en citron

Sådan gør du

  1. Udblød husblasen og kog vand og sukker op
  2. Tilføj husblasen og rør grundigt
  3. Mas saft og kerner fra fem granatæbler igennem en fin sigte
  4. Bland de to væsker sammen og smag til med æblevin samt citronsaft
  5. Herefter køres massen på ismaskine i ca. en halv time.
  6. Brun 100 gram smør og nedkøl til stuetemperatur
  7. Temperér samtidig 50 gram smør til stuetemperatur
  8. Kom herefter smør, mel, salt og flormelis i en skål og blandes godt
  9. Tilfør æg og saml dejen til en ensartet masse.
    Dejen skal herefter hvile på køl en times tid, inden
    den rulles ud og kommes i små smurte forme
  10. Tærterne bages blindt i 20 minutter på ca. 160 grader.

Æbletærte

Ingredienser

  • 300 gram mel
  • 150 gram smør
  • Salt
  • 150 gram flormelis
  • 1 æg

Sådan gør du

  1. Brun 100 gram smør og nedkøl til stuetemperatur
  2. Temperér samtidig 50 gram smør til stuetemperatur
  3. Kom herefter smør, mel, salt og flormelis i en skål og blandes godt
  4. Tilfør æg og saml dejen til en ensartet masse. Dejen skal herefter hvile på køl en times tid, inden
    den rulles ud og kommes i små smurte forme
  5. Tærterne bages blindt i 20 minutter på ca. 160 grader.

Marengs

Ingredienser

  • 1 dl æggehvide
  • 2 dl flormelis
  • ½ citron
  • En knivspids salt

Sådan gør du

  1. Pisk æggehviderne stive med en smule flormelis
  2. Tilsæt det resterende flormelis samt salt og lidt citronsaft – under fortsat piskning
  3. Når blandingen er tyk, kan den sprøjtes på en bageplade og bages i ovnen på 100 grader i 30 minutter eller til de er sprøde

Mandelkrokant

Ingredienser

  • 2 dl sukker
  • 100 gram mandler

Sådan gør du

  1. Karamellisér sukkeret og tilsæt mandlerne
  2. Hæld massen ud på bagepapir og lad den køle ned
  3. Hak herefter fint med kniv eller i foodprocessor
  4. Desserten pyntes med granatæblekerner og spiselige blomster.

Æblecreme

Ingredienser

2 spsk. sukker
10 æbler
Æblevin (Malus Danica)

Sådan gør du

  1. Bag de hele æbler i en 200 grader varm ovn i 1 time
  2. Efter nedkøling tages ’kødet’ fra og smages til med æblevin og evt. sukker
  3. Fyld cremen i de færdigbagte tærter (se ovenfor).