Blomkålsbrød med grønsagsspread og syltede løg

En nem og bæredygtig opskrift på “brød” bagt uden mel og gær, men med masser af velsmag. Og så får du samtidig skåret ned på dit madaffald, for både blomkålsstokken og gulerodsskrællerne skal bruges. Opskriften er udviklet af en af skolens kokkeelever.

Blomkålsbrød

Ingredienser:

  • 1 blomkålshoved
  • 5 gulerødder
  • 2 dl havregryn
  • 8 æg
  • 1 dl olivenolie
  • 2 tsk salt
  • 1 dl hørfrø eller sesamfrø

Sådan gør du:

  1. Riv gulerod og blomkål.
  2. Bland alle ingredienserne sammen til en rimelig ensartet våd og fedtet dej.
  3. Pres den flad og glat den ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  4. Opvarm ovnen til 180°C og bag blomkålsbrødet 25-30 minutter.
  5. Tjek brødet – det skal være fint og gyldent før du tage det ud.
  6. Hvis du vil have dem ensartet runde, kan du bruge en udstikker.

Grønsagsspread

Ingredienser:

  • Blomkålsstokke
  • Gulerods- eller kartoffelskæller (du kan også bruge skræller fra andre rodfrugter)
  • 1 dl peanutbutter
  • 2,5 dl mælk
  • 0,5 dl vand
  • 1 tsk karry
  • 1 tsk gurkemeje
  • 2 tsk honning

Sådan gør du:

  1. Kog alle grønsager møre sammen med mælk og lidt vand.
  2. Tilsæt karry, gurkemeje og peanutbutter.
  3. Kom det hele i en blender og blend det fint.
  4. Tilsæt honning og smag til.

Syltede løg med rødbedesaft

Ingredienser:

  • 2 stk rødløg
  • 3 dl syltelage (laves af 1 dl sukker, 1 dl eddikelage, 0,5 dl hyldeblomst eddike)
  • 1 dl rødbedesaft

Sådan gør du:

  1. Kog syltelagen sammen med rødbedesaft.
  2. Pil løgene og skær dem i kvarte.
  3. Hæld den kogende syltelage over løgene og køl ned.