Bondepige med slør

Opskriften er inspireret af Johanne Hvelplunds farmors opskrift, som altid har været juledesserten derhjemme i Jylland.

Den oprindelige opskrift på Bondepige med slør er med æbler, men til jul syntes Farmor, at der skulle bruges hindbær, for at gøre desserten lidt finere.

Opskrift til 6 pers.

Desserten skal helst laves dagen i forvejen

Ingredienser:

300 g rugbrød (gerne uden kerner)

70 g brun farin

40 g smør

600 g hindbær (gerne frosne)

50 g sukker

½ dl vand

50 g mørk chokolade

2 ½ dl fløde

1 ½ dl portvin

Fremgangsmåde:

Skær rugbrødet i mindre stykker og hak det fint i en minihakker eller blender. Undgå at det bliver en smattet masse. Det skal blot blive findelt rugbrød.

Tilsæt brun farin og bland det sammen med rugbrødet. Tænd en pande på middel varme, tilsæt rugbrødsblandingen og lad den tørriste et par minutter alt imens du vender den rundt.

Tilsæt nu smør og lad hele rugbrødsblandingen blive blandet med det smeltede smør. Efter et par minutter tages rugbrødsblandingen af varmen og stilles til afkøling på bagepapir. Rugbrødet bliver IKKE sprødt, hvilket er helt ok.

Kom hindbær, sukker og vand i en gryde og varm det op i 5-10 min til du har en hindbærkompot. Bland evt. mere sukker eller vand i, for at justere smagen og konsistensen. Stil hindbærkompotten på køl.

Hak mørk chokolade groft. Find en glasskål eller nogle serveringsglas frem. Læg rugbrødsdrys, hindbærkompot, chokolade i lag (ca. tre lag som afsluttes med rugbrødsdrys). Hæld portvin over hele desserten efter behov. Min Farmor sagde altid, at der skulle rigeligt med portvin på, da rugbrødet suger en del, og vi vil ikke have en tør dessert