Cupping

Cupping er en måde, du kan udføre en kaffesmagning på, hvor kaffernes aromaer bliver meget fremtrædende, og dermed kan smageren få dannet sig et billede af, hvilke kaffer der er at foretrække til forskellige situationer.

Du skal bruge:

3-5 forskellige kaffer (spørg efter Natural, Washed og Honey processed, så du smager forskellige fermenteringer. Du kan også vælge forskellig ristningsgrad og single/blended beans).

3-5 glas med plads til 200-250 ml

Vægt

Kogende vand

Skeer til deltagerne

Fremgangsmåde:

Afvej 12 g groft malet kaffe (60 g/L) af hver slags og kom det i hver sin kop. Hæld 2dl varmt vand (ca. 96 oC) over kaffen og lad det stå uberørt i fire minutter. Rør i kaffen TRE gange, hverken mere eller mindre.

Fjern nu det tynde lag skum fra toppen. Det ser cremet og lækkert ud, men smager meget bittert og skærmer dermed for kaffens andre aromaer.

Nu begynder smagningen som egentlig er en slurpning. Tag kaffe op på skeen og sug den med dine lungers fulde kraft ind i munden. Det lyder ret kraftigt, men det er vigtigt for at få fordelt aromaerne og lede dem retronasalt op til receptorer som opfanger dem.

Dyp derefter skeen i et glas kogende vand og fortsæt med næste kaffe. Brug kaffesmagshjulet til at sætte ord på hvad I smager og, hvordan de forskellige kaffer adskiller sig fra hinanden. Forsøg herefter at snakke om til hvad og hvilke situationer de forskellige kaffer passer.