Hotel- og Restaurantskolen har siden foråret 2012 kørt forløbet “Ølby”, som er et tværfagligt forløb for alle gastronom- og tjenerelever på 1. hovedforløb.
Fokus disse dage er de kulinariske muligheder, som specialøllet kan give os – både som ingrediens i maden og serveret til maden.
Der er i løbet af Ølby-dagene indbygget en konkurrence, hvor eleverne dyster om at lave den bedste ret og ølservering.
Her får I vinderopskriften fra uge 7: Karamelliseret æble med ølkage, æblesorbet, bagt sprød marengs, blød marengs, kagecrumble og saltet ølkaramel. God fornøjelse!
Karamelliseret æble
Ingredienser:
- 4 små pigeon æbler
- 250 g sukker
- 1 dl Jacobsen Brown Ale
Sådan gør du:
- Bland sukker og øl, så det bliver til en karamel.
- Vend derefter æblet skånsomt og tilbered i karamellen.
Ølkage
Ingredienser:
- 100 g mel
- 0,5 dl Jacobsen forårsbryg
- 50 g sukker
- 2 æg
Sådan gør du:
- Bland dejen sammen og bag i ovnen ved 160c i en halv time. Eller indtil den er let og luftig.
- Inden servering dyppes kagen hurtigt i lidt Jacobsen forårsbryg.
Æblesorbet
Ingredienser:
- 450 g vand
- 333 g sukker
- 50 g glukosesirup
- 3,5 blad udblødt gelatine
- 375 g æble (gerne et surt æble)
Sådan gør du:
- Bland vand, sukker og glukosesirup og kog op.
- Bland gelatine bladene i efter nedkøling.
- Blend æbler og sigt kødet fra.
- Saft og sukkerlage blandes sammen og bliver kørt i ismaskine.
Marengs
Ingredienser:
- 15 g vand
- 15 g Jacobsen Velvet øl
- 75 g sukker
- 50 g æggehvider
- 2,5 g citronsaft
Sådan gør du:
- Bland vand, Jacobsen velvet og sukker og kog op til 122c.
- Pisk hvider med citron og tilsæt sukkerlagen i en tynd stråle.
- Smør marengsen tynd på en måtte og bag tør ved 100c.
- Resten af marengsen gemmes til anretning.
Kagecrumble
Smuldrer lidt af ølkagen og rist på pande i lidt smør. Bag færdig i ovn til det er helt sprødt.
Saltkaramel
Stjæl lidt af karamellen fra æblet, tilsæt et skvat fløde og lidt salt.
Til sidst pynt retten med spiselige små blomster. Velbekomme!