Karamelliseret æble med ølkage og æblesorbet

Hotel- og Restaurantskolen har siden foråret 2012 kørt forløbet “Ølby”, som er et tværfagligt forløb for alle gastronom- og tjenerelever på 1. hovedforløb.

Fokus disse dage er de kulinariske muligheder, som specialøllet kan give os – både som ingrediens i maden og serveret til maden. 

Der er i løbet af Ølby-dagene indbygget en konkurrence, hvor eleverne dyster om at lave den bedste ret og ølservering.

Her får I vinderopskriften fra uge 7: Karamelliseret æble med ølkage, æblesorbet, bagt sprød marengs, blød marengs, kagecrumble og saltet ølkaramel. God fornøjelse!

Karamelliseret æble

Ingredienser:

  • 4 små pigeon æbler
  • 250 g sukker
  • 1 dl Jacobsen Brown Ale

Sådan gør du:

  1. Bland sukker og øl, så det bliver til en karamel.
  2. Vend derefter æblet skånsomt og tilbered i karamellen.

Ølkage

Ingredienser:

  • 100 g mel
  • 0,5 dl Jacobsen forårsbryg
  • 50 g sukker
  • 2 æg

Sådan gør du:

  1. Bland dejen sammen og bag i ovnen ved 160c i en halv time. Eller indtil den er let og luftig.
  2. Inden servering dyppes kagen hurtigt i lidt Jacobsen forårsbryg.

Æblesorbet

Ingredienser:

  • 450 g vand
  • 333 g sukker
  • 50 g glukosesirup
  • 3,5 blad udblødt gelatine
  • 375 g æble (gerne et surt æble)

Sådan gør du:

  1. Bland vand, sukker og glukosesirup og kog op.
  2. Bland gelatine bladene i efter nedkøling.
  3. Blend æbler og sigt kødet fra.
  4. Saft og sukkerlage blandes sammen og bliver kørt i ismaskine.

Marengs

Ingredienser:

  • 15 g vand
  • 15 g Jacobsen Velvet øl
  • 75 g sukker
  • 50 g æggehvider
  • 2,5 g citronsaft

Sådan gør du:

  1. Bland vand, Jacobsen velvet og sukker og kog op til 122c.
  2. Pisk hvider med citron og tilsæt sukkerlagen i en tynd stråle.
  3. Smør marengsen tynd på en måtte og bag tør ved 100c.
  4. Resten af marengsen gemmes til anretning.

Kagecrumble

Smuldrer lidt af ølkagen og rist på pande i lidt smør. Bag færdig i ovn til det er helt sprødt.

Saltkaramel

Stjæl lidt af karamellen fra æblet, tilsæt et skvat fløde og lidt salt.

Til sidst pynt retten med spiselige små blomster. Velbekomme!

Karamelliseret_aeble