Kombucha med bronze-fennikel

Kombucha er kort fortalt fermenteret te. En stærk te, som brygges med rigelige mængder sukker, og tilsættes en gær- og bakteriekultur kaldet SCOBY – en ’Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast’. Vores kombucha er brygget på sort Ceylon te og smagt til med skærme fra bronze-fennikel fra skolens økologiske jordbrug.

Ingredienser

  • 3 liter vand
  • 300 g sukker
  • 24 g sort te
  • 24 g bronze-fennikel skærme
  • 1 SCOBY
  • 3 dl kombucha-lage (den lage som din SCOBY har ligget i siden sidste bryg) 

Sådan gør du:

  1. Kog vandet op og tilsæt sukker, te og bronzefennikel-skærme.
  2. Lad det trække i 15 minutter, inden teen sigtes fra.
  3. Køl til stue-temperatur og tilsæt SCOBY samt 3 dl kombucha-lage.
  4. Tildæk kombucha-blandingen med en tætsluttende stofklud og stil det væk i et mørkt lokale ved stuetemperatur. Det er vigtigt at man ikke forstyrrer væsken, da kulturen skal have ro til at flyde op til overfladen. Efter 6-7 dage, kan man begynde at smage på sin kombucha. Til at begynde med, vil den have en blid syre som udvikler sig over de kommende dage, i takt med at sødmen aftager. Så det er en smagssag hvornår man ønsker at stoppe gæringen.
  5. Fisk din SCOBY op og gem den i et henkogningsglas, sammen med en portion af din friskbryggede kombucha. Der skal bare være væske nok, til at SCOBYen er dækket. Kom låg på og stil den mørkt og køligt til næste gang du skal brygge.
  6. Når kombuchaen har den ønskede balance mellem sukker og syre, tappes den på flasker. Stil flaskerne på køl i ca 3-4 dage hvorefter kombuchaen er behageligt mousserende og frisk i udtrykket.