Langtidssyrnet friskost

Med få ingredienser kan du lave din helt egen friskost – få opskriften her.

Ingredienser

  • 4 L uhomogeniseret så frisk som mulig økologisk sødmælk
  • 1 dl aktiv starterkultur. Evt. frisk kærnemælk eller mælkekefir
  • 0,2 mL osteløbe
  • 1-1 ½ spsk. fint salt

Materialer

  • En stor god tykbundet gryde
  • En hulske
  • Et til to osteklæder

 Fremgangsmåde

  • Opvarm forsigtigt mælken til ca. 30 °C i gryden.
  • Tag gryden af varmen og tilføj starterkulturen under omrøring. Læg låg på, og vent en times tid.
  • Efter en time tilføjes osteløben under kraftig omrøring. Det er vigtigt at den bliver godt fordelt i mælken.
  • Tag skeen op, læg låget på gryden, lad den stå ved stuetemperatur og glem så alt om den de næste 24 timer.
  • Efter ca. 24 timer har ostemassen sat sig, og den er nu klar til at blive ”skovlet op” i osteklædet.
    Tip: Start med at nedsænke osteklædet i kogende vand evt. sammen med lidt natron for at fjerne eventuelle lugte, ellers vil osten tage smag heraf.
  • Saml forsigtigt stykker af ostemassen op med hulskeen og placer den i osteklædet. Bliv ved til der ikke er mere i gryden.
  • Bind knude på osteklædet, og hæng det til dræning over en skål til opsamling af den afdryppende valle. Lad den dræne i 5-7 timer alt efter ønskede konsistens.
  • Åbn osteklædet og maser saltet ind med bagsiden af en ske. Hæng til dræning i yderligere 2-3 timer.
  • Osten er nu klar til at spise. Opbevar den på køl i en lille uges tid.